Pages

Thursday, January 28, 2010

BASESCU la Tiganca. SLUJBA de la cimitirul eroilor romani cazuti pentru eliberarea Basarabiei

Slujbă de comemorarea la cimitirul eroilor de la Ţiganca, oficiată de un sobor de preoţi de la Mitropolia Basarabiei, în frunte cu mitropolitul Petru Păduraru
Preşedintele României Traian Băsescu şi preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, au depus, în prima jumătate a zilei de joi, 28 ianuarie 2010, coroane de flori la mormintele eroilor români înhumaţi la cimitirul din comuna Ţiganca, raionul Cantemir. Un sobor de preoţi de la Mitropolia Basrabiei, în frunte cu ÎPS Petru Păduraru, au oficiat un serviciu divin de pomenire ale ostaşilor români, între care şi basarabeni, care în 1941 au căzut în luptele duse în împrejurimile comunei Palanca pentru eliberarea Basarabie de sub ocupaţia sovietică.

După slujba de pomenire, preşedintele Traina Băsescu a discutat cu preoţii Mitropoliei Basarabiei şi i-a întrebat care sunt problemele cu care se confruntă. Traian Băsescu i-a mai întrebat pe preoţi dacă au cetăţenie română şi i-a asigurat că îi vor ajuta să o obţină dacă o vor solicita. ÎPS Petru Păduraru i-a mulţumit preşedintelui României pentru atenţia pe care o manifestă faţă de românii din Republica Moldova şi şi-a exprimat încrederea că Mitropolia Basarabiei se va bucura şi în continuare de sprijinul statului român.
Preşedintele României a fost întâmpinat cu flori de către administraţia satului Ţiganca în frunte cu primarul localităţii Petru Gandrabur, care i-a decernat lui Băsescu titlul de cetăţean de onoare al comunei Ţiganca. Primarul l-a asigurat pe Băsescu că oricând este binevenit să revină la Ţiganca.
La slujba de pomenire de la cimitirul comunei Ţiganca s-au adunat câteva mii de oameni din această localitate şi din împrejurimi care au venit să-l vadă şi să-l salute pe Traian Băsaescu. Acesta a discutat, a dat mâna cu ei şi a oferit autografe. În momentul de faţă cortegiul prezidenţial se îndreaptă spre oraşul Cahul unde delegaţiile română şi moldoveană vor vizita universitatea Bogdan Petriceicu Haşdeu din Cahul, după care vor vizita sediul viitorului consulat român de la Cahul.
Vom reveni cu alte detalii.
www.Flux.md

No comments: