Pages

Wednesday, January 27, 2010

SASSU, mogulul TVR, ni-l bagă pe gât pe "Jurnalistul Anului 2009". Santajistul Bogdan Chiriac ii da lectii de diplomatie si romanism lui Traian Basescu la TVR 1


La numai o lună după ce au fost excluşi din breasla jurnaliştilor în urma dezvăluirilor ziarului „Curentul“, Bogdan Chirieac şi Sorin Roşca Stănescu au fost repuşi pe firmamentul Realitatea TV de către tovarăşul lor de şantaj, Sorin Ovidiu Vîntu. Iată că, după modelul mogulului de Deltă, şi mogulul TVR Saşa Sassu l-a reciclat pe Bogdan Chirieac, controversatul „peşte“ al şefului ANI, Cătălin Macovei. Lăţit marţi seară pe ecranul postului naţional, pentru prima oară de la scandalul de şantaj care l-a consacrat, Bogdan Chirieac a fost prezentat cu o calitate îndoielnică de jurnalist şi analist care îi dă lecţii de românism şi diplomaţie preşedintelui Traian Băsescu înaintea vizitei sale în Republica Moldova. Ieşirea lui Chirieac cu verde de la Sassu - aflat sub investigaţia ANI - încalcă flagrant bunul-simţ şi deciziile Clubului Român de Presă şi ale Asociaţiei Jurnaliştilor din România. La vremea dezvăluirilor ziarului „Curentul“ privind şantajul celor doi foşti ziarişti, Comisia Media recomanda instituţiilor de presă, deci şi, mai ales, TVR, „să nu-i mai prezinte pe Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac drept jurnalişti sau cu orice altă titulatură care face referire la această meserie“. Totodată, Comisia Media considera că „instituţiile de presă care colaborează cu Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac pentru prestaţii jurnalistice sau de management editorial riscă să compromită nu numai propriul prestigiu, ci şi credibilitatea profesiei“. Ceea ce mogulul de stat, Saşa Sassu, a reuşit cu brio. Comisia mai afirma, despre clientul TVR, că „Bogdan Chirieac oferă servicii de influenţă, care sunt interzise de regulile conduitei jurnalistice“, iar Clubul Român de Presă (CRP) considera că intervenţiile celor doi sunt „un afront la adresa jurnaliştilor care îşi fac onest meseria şi trăiesc decent“.

Băsescu: „şantajişti ordinari“ ai „presei ticăloşite“

Cu puţin timp înainte de devoalarea publică a adevăratei feţe a „deontologului“ TVR, preşedintele României, Traian Băsescu, îi trântise în faţă ce crede despre el, într-un dialog desfăşurat în direct, la Televiziunea Română. Vrând să-l ironizeze pe preşedinte, Bogdan Chirieac i s-a adresat aluziv: „Aşa scrie presa asta ticăloşită de care vă luaţi, eu fiind presa ticăloşită“. „Sunteţi, categoric“, i-a replicat prompt, dintr-o bucată, Traian Băsescu.
Ulterior dezvăluirilor scandalului stenogramelor, într-o ediţie specială a emisiunii „Naşul“ de la postul B1 TV, Băsescu nu s-a sfiit să-i facă pe cei doi, Roşca şi Chirieac, „şantajişti ordinari de presă“. „Domnule, ăsta a avut comportamentul unui peşte. Al unui peşte care îi duce domnului Roşca Stănescu victima pentru şantajat. Ăsta este Chirieac“, i-a spus Băsescu lui Radu Moraru în cadrul emisiunii. „Este o organizaţie. Nu aţi văzut că şi Roşca Stănescu nu spune «eu»: «noi, noi»... Este liga din sistemul ticăloşit, domnule Moraru, de care vorbeam în anul 2004 şi acum aveţi şansa uriaşă, toţi, români şi ziarişti, să o vedeţi la suprafaţă. Uitaţi-o cât este de disperată, a ajuns să utilizeze mijloacele mass-media pe care le au la dispoziţie pentru intoxicări. Deci, aceşti «noi» înseamnă instrumente de gen Chirieac, Roşca Stănescu“, a mai subliniat preşedintele României. Urmăriţi pe www.curentul.ro intervenţia jalnică a „invitatului special“ al TVR. (V.R.)

No comments: