Pages

Monday, October 5, 2009

NOTIFICARE a SC ZIUA SRL in cazul jurnalistului cenzurat Victor Roncea si a conflictului de munca agravat de catre Directorul General Mihai Pilsu

Catre SC ZIUA SRL

Domnului Sorin Rosca Stanescu, Director Fondator
Domnului Mihai Pilsu, Director General, Administrator Unic
Domnului Liviu Luca, Presedinte FSLI Petrom
Domnului Sorin Ovidiu Vintu, Mogul

Notificare Publica

Stimati Domni,

Subsemnatul Victor Roncea, angajat al SC ZIUA SRL cu functia de Senior Editor, conform Contractului individual de munca inregistrat la ITM Bucuresti, membru al Sindicatului Jurnalistilor Profesionisti, afiliat la Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind, membru al Federatiei Internationale a Jurnalistilor si al Federatiei Europene a Jurnalistilor, membru al Uniunii Ziaristilor Profesionisti, presedinte de onoare al Asociatiei Civic Media, membru fondator al Organizatiei de Media a Sud Estului Europei, al Conventiei Organizatiilor de Media, al Centrului Rezistentei Anticomuniste si al mai multor Coalitii cetatenesti, membru de onoare al Societatii Culturale „Tinutul Herta” si al Asociatiei 15 Noiembrie 1987 - Brasov, s.a, recompensat pentru activitati publicistice cu Premiul „Virgil Tatomir” al Uniunii Juristilor din Romania, 2004; Premiul Special al Presei la Gala Societatii Civile pentru Campania „Solidaritate pentru Delta”, 2004; Premiul „Editorialistul anului 2005” al Clubului Roman de Presa, 2006; Diploma de Onoare si medalia de merit pentru promovarea deontologiei profesionale din partea UJR, 2006; Premiul "Vocea Basarabiei", 2007, Premiul Uniunii Jurnalistilor Profesionisti pentru carte de presa - volumele "Eroi pentru Romania", 2008; Diploma de Onoare a Institutului National pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Romane, 2008, Premiul pentru jurnalism al Academiei si al Fundatiei "Mihai Eminescu", 2007 si 2008; Medalia Dimitrie Cantemir a Fundatiei Culturale Magazin Istoric, 2008; etc, samd, cu o activitate civica si o vechime in presa de 19 ani,

Va notific urmatoarele:

In data de 14 iulie 2009 am fost sanctionat cu un asa-numit "ULTIM avertisment scris", despre care am luat la cunostinta cu mentiunea mea notata ca "NU sunt de acord", deoarece contine acuze neintemeiate. Contextul "Avertismentului" a aparut in conditiile cenzurarii brutale a unui interviu realizat de subsemnatul cu jurnalistul si scriitorul Ion Cristoiu, dupa ce acesta fusese plasat sub un soi de embargo mediatic, observat de mai multi comentatori de presa, printre care si Stelian Tanase chiar la Realitatea TV. Interviul a fost acceptat initial si publicat pe site-ul ziarului ZIUA la data de 10 iulie a.c. dar obliterat in aceeasi zi, dupa numai cateva ore de la postarea acestuia. "Avertismentul" ultimativ emis de fostul meu coleg de breasla, acum Director General al ZIUA, Mihai Pilsu, a fost intocmit fara respectarea prevederilor legale, motiv pentru care am fost nevoit sa contest aceasta decizie, asa cum o cere legea si cum prevad normele de dreptul muncii, Contestatia fiind admisa in instanta de judecata conform Dosarului TB Nr 33603/3/2009.

In data de 24 septembrie 2009, Directorul General al ZIUA, Mihai Pilsu (foto stanga), m-a chemat la el in birou si mi-a comunicat ca este nemultumit de faptul ca am apelat la Justitie, desi contestatia a fost formulata in respectul legii si cu toate ca numitul ar putea fi considerat un fel de elev de-al cenzuratului maestru Ion Cristoiu (foto dreapta). In consecinta, mi s-a cerut sa-mi dau demisia "pentru ca altfel, oricum, voi fi dat afara, cu orice mijloace" - fapt pe care l-am considerat ilegal si, bineinteles, inacceptabil, mai ales ca la intrebarea daca din punct de vedere profesional are ceva sa-mi reproseze acesta a admis ca nu. Pretextul oficial al deciziei sale a fost doar faptul ca am contestat avertismentul scris si cenzurarea interviului cu Ion Cristoiu in care acesta afirma printre altele, metaforic, ca Realitatea TV este "o colivie aurita", unul dintre motivele care ar fi starnit mai abitir actul de cenzura.

Pe langa pretextul oferit de acesta, o alta posibila motivatie a atitudinii sale ar putea fi faptul ca, in aceeasi zi, inaintasem o Plangere Penala pe adresa lui Doru Buscu, director editorial al revistei "Academia Catavencu", pentru profanarea statuilor de la Universitate in cadrul unei campanii de prost gust - sanctionata de Brigada de Ordine Publica a Politiei Capitalei pentru ca incalca flagrant Legea Monumentelor -, fapt adus de asemenea in discutie.

In opinia mea, o eventuala influentare a Directorului General Mihai Pilsu din afara si din motive exterioare chestiunilor strict profesionale, nu face cinste nici uneia dintre institutiile de presa invocate, sau altor factori externi, oricare ar fi ei, mai ales in contextul in care amploaiati ai publicatiei "Academia Catavencu" sunt cercetati penal pentru lovituri si ultraj la adresa subsemnatului si a altor ziaristi. Angajatii mardeiasi ai lui Buscu, carora li se intocmesc in aceste zile dosare penale, au maculat intr-un mod incalificabil si fara precedent notiunea de presa in Romania si onorabilitatea Trustului Realitatea-Catavencu, fapt ce il voi prezenta spre judecata si Clubului Roman de Presa.

Dupa aceasta intrevedere mi s-a dat termen de gandire pana a doua zi, pentru a-mi da demisia. Deoarece am refuzat, mi s-a comunicat ca luni, 28 septembrie, sa imi ridic actele de demitere si sa predau automobilul, lap-top-ul, telefonul, reportofonul si alte obiecte din dotare. In ciuda acestor afirmatii amenintatoare, in loc de a fi demis conform cuvantului asumat ferm de catre Directorul General am inteles ca, de fapt, printr-o asa zisa "Decizie unilaterala" mi-a fost reziliat Contractul de Drepturi de Autor, ceea ce reprezinta circa 90% la suta din veniturile de la SC ZIUA SRL si printr-o alta Decizie mi-a fost retrasa calitatea de publicist-comentator si mi-a fost inventata una de "conspectator", cu salariul minim pe economie de pe Cartea de Munca. Nu am luat cunostinta in scris de aceste Decizii, pana la aceasta ora, drept pentru care va informez public sa-mi fie remise la adresa aleasa, Casa de avocatura Mihai Rapcea.

In data de miercuri, 30 septembrie, hartuirea mea la locul de munca a continuat prin cererea imperioasa de a preda toate mijloacele tehnice, calculatorul, telefonul mobil luat cu tot cu numarul personal (ulterior blocat abuziv), etc si mutarea intr-un birou necorespunzator, in batjocura, fara nici o dotare tehnica, situat intr-un spatiu care nu indeplineste conditiile si standardele unui mediu sanatos si nici nu intruneste normele de protectia muncii, fapte care contravin prevederilor din Contractul Colectiv de Munca unic la nivel de ramura mass-media si Acordului muncii pe care ziarul ZIUA se lauda public - pe vremea lui Sorin Rosca Stanescu - ca l-a acceptat primul din mass media romanesti.

In aceeasi zi mi s-a pus in vedere sa imi ridic si toate bunurile din biroul de Senior Editor fiind informat ca am interdictie de a intra in redactia ZIUA, in ciuda "marinimoasei" oferte precedente prin care mi se "oferea" un birou intr-un spatiu necorespunzator si a faptului ca, potrivit Legii, sunt si acum angajat al societatii care inca mai publica ziarul ZIUA. Contradictia dintre faptele si spusele Directorului General este socanta.

Avand in vedere aceste fapte precum si dorinta mea de a solutiona acest caz pe cale amiabila, va solicit urmatoarele:

- Anularea imediata a pretinsului "ULTIM avertisment scris" la adresa subsemnatului.

- Publicarea interviului cu Ion Cristoiu despre Traian Basescu si mogulii de presa, cenzurat de redactorul sef de la Editia Online, Margarita Geica, cat si a ultimului material remis redactorului sef, Roland Catalin Pena, interviul cu gen (r) brig. Aurel Rogojan despre transformarile principalului serviciu de informatii roman, de la Securitate la SRI, si de la Virgil Magureanu la Radu Timofte.

- Trecerea sumelor prevazute in Contractul de Drepturi de Autor in Cartea de Munca, intrucat cele doua contracte prevad acelasi obiect de activitate si, potrivit legislatiei in vigoare, Contractul de Drepturi de Autor poate fi lovit de nulitate absoluta, atat in cazul meu cat si in cazul tuturor ziaristilor de la ziarul ZIUA siliti sa accepte acest artificiu in dispretul legii;

- Acordarea tuturor drepturilor banesti, pentru ultimii trei ani de activitate, prevazute in Contractul Colectiv de Munca unic pe ramura mass-media, contract care se aplica, conform Legii nr 130/1996 si angajatilor SC ZIUA SRL.

- Scuze publice, tiparite in ziarul ZIUA, pentru daunele morale produse de actele ilegale ale Directorului General, inclusiv eliminarea abuziva a subsemnatului din caseta redactionala, in contextul in care nici aceasta Decizie nu intruneste normele legale si survine pe fondul unui litigiu de munca agravat.

In cazul in care conducerea SC ZIUA SRL nu raspunde in termen de cinci zile calendaristice de la aceasta notificare, ma vad nevoit sa apelez la organizatiile sindicale interne si internationale la care sunt afiliat, la forurile politice si neguvernamentale europene care monitorizeaza libertatea presei si de expresie in statele Uniunii Europene, precum si la instanta de judecata, pentru eventuale despagubiri morale.

Amintesc conducerii ZIUA ca pe perioada solutionarii Contestatiei, conform Codului Muncii, masurile aberante de hartuire prin sanctionare nu isi produc efectele. In cazul in care SC ZIUA SRL va ignora Legea, la finalul procesului va fi obligata sa plateasca din urma toate salariile aferente lunilor trecute. Subliniez ca acest caz a devenit deja de notorietate publica, intrand atat in atentia presedintelui MediaSind, Cristian Godinac, care s-a autosesizat, cat si a senatorului si avocatului Iulian Urban, vicepresedintele Comisiei Juridice din Senatul Romaniei.

Rog conducerea fondatoare a ceea ce odata a fost un ziar care lupta pentru adevar si dreptate, sa ia nota cu responsabilitate ca astfel de atitudini, care se adauga unor alte cazuri similare de jurnalisti profesionisti persecutati - cum ar fi Catalin Cocos si altii vs Adevarul Holding, Marius Draghici vs Ringier, Florin Budescu vs Ziare.com, Dan Badea vs Gardianul, s.a. -, nu fac decat sa infunde Romania inapoi in trecutul totalitarist-comunist impotriva caruia ZIUA s-a afirmat de la infiintare si pana mai ieri, inclusiv cu aportul major al subsemnatului.

Cu aceeasi consideratie,

Victor Roncea
Jurnalist

06.10.2009

Foto: Ziua Cargo (st) si Arhiva Victor Roncea (dr)

3 comments:

Manfred said...

Bravo Victore. Pe ei, pe muma lor...

StireaPress said...

Salut Victor,
vezi poze Iliescu impreuna cu Ceausescu, ceva nou, dar e tare !!!!

http://stirea.wordpress.com/

Sa Traiti !

Unknown said...

Sunt mandru ca sunt roman cand vad astfel de exemple, un om cu responsabilitate, toata stima d-le Victor, sunt alaturi de romanii mei.