Pages

Thursday, October 15, 2009

CORNELIU VLAD: Cea mai mare victorie a Romaniei. O idee nastrusnica de-a lui Putin in "The Times": Rusia in NATO. Degetul Elenei Udrea

Cea mai mare victorie a Romaniei PDF Imprimare Email
Miercuri, 14 Octombrie 2009 09:19
de Corneliu Vlad
corneliu_vladO idée mai veche a lui Vladimir Putin, revolutionara, dupa un comentator rus, nastrusnica, dupa colegi de-ai sai occidentali, revine in circuit : Rusia in NATO. Si iata ca analistul politic britanic Tony Halpin revine asupra acestui proiect intr-un recent articol din “The Times”. El a fost incitat de intorsaturile pe care le ia proiectul american de scut spatial antiracheta ce ar urma sa fie instalat pe undeva prin apropierea Rusiei : Polonia-Cehia sau Marea Neagra-Caucaz sau zona Balcanilor sau…
Strategii si politologii de la Washington se intreba cum ar fi mai bine (mai ieftin, mai eficient etc) pentru Statele Unite, iar cei de la Moscova analizeaza gradul de risc al diferitelor variante pentru Rusia. Mentaliate de razboi rece, ce sa-i faci. Caci aceste batai de cap se datoreeaza in ultima instanta neincrederii reciproce. Precocupati sunt si statele mai mici dintre cele doua blocuri de putere, firesc ar fi sa se prenumere printre ei si Romania.
Tony Halpin, insa, a taiat (din nou) nodul Gordian : Rusia in NATO ar fi un test al bunelor intentii si bunei credinte si pentru Occident, si pentru rusia. Demersul publicistic al comentatorului britanic se sprijina in principal pe doua elemente : noul secretar general al NATO, Anders Rasmussen si-a inceput mandatul cu planuri mari de revigorare a Aliantei si declaratii prietenesti fata de Moscova, iar presedintele Rusiei Dmitri Medvedev a propus, inca de anul trecut, un nou "construct" de securitate euroatlantica menit sa-l inlocuiasca pe cel bazat pe Actul final de la Helsinki, initiative la care tot asteapta un raspuns clar din partea occidentalilor.
Cercetatorii americani au inceput sa intocmeasca studii pe ipoteza Rusiei in Alianta inca de pe la inceputul anilor 1990, cand nu se stia inca prea clar cum se va faca, concret, extinderea NATO spre Est, iar in 2002, fostul secretar de stat James Baker III dezbatea si el , temeinic, intr-un articol , problema. In vara lui 2009, subsecretarul de stat Philip Gordon relua ideea, conditionand-o: NATO trebuie sa fie deschisa tuturor democratiilor europene. Cu alte cuvinte, daca Rusia se numara printre ele, poate intra si ea in Alianta. Ceva mai ianainte, in martie 2009, ministrul polonez de Externe, Radioskllaw Sikorski, declara ca Rusia ar putea intra in NATO “daca indeplineste conditiile”. (Dar cativa analisti de la Beijing s-au grabit sa avertizeze ca e vorba mai degraba de “o gluma”, de “o flecareala”, caci daca ar fi de luat in serios, atunci Moscova trebuie sa site ca odata cu ea vor intra in NATO si Ucraina, si Georgia, si altii). Reprezentantul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a expediat oricum problema , apreciind ca idea Rusiei in NATO “nu e prea serioasa”.
Si totusi, in 2001, in 2001, Vladimir Putin ii evoca, in Slovenia, lui George W. Bush, momentul din 1954, imediat urmator mortii lui stalin, cand Uniunea Sovietica tatona prudent persecctiva intrarii sale in Alinanta. Ati intra? – i-ar fi spus Bush. De ce nu ?- ar fi fost raspunsul lui Putin.
Orice cunoscator- cat de cat – al polticii mondiale realizeaza zca printr-n NATO din care sa faca parte si Rusia ar fi inlaturate cel putin doua surse majore de insecuritate : Moscova s-ar elibera de ”sindromul cetatii asediate”, in sensul ca nu s-ar mai simti primejduita de expansiunea NATO spre Est si de penetrarea SUA in Asia Centrala, iar vest-europenii ar avea la ransdul lor garantia ca Rusia nu va incerca sa recupereze din zona de influent ape care a perdut-o dupqa destramarea URSS.
Dar Statele Unite? Statele Unite au mari reticente si fata de propunerea Rusei de a imagina impreuna un scut spatial antiracheta. “Sa-si bage rusii nasul in secretetele noastre militare?”- suna obiectia,vulgar formulata. O adevarata, decisiva, resetare a relatiilor ruso- americane, despre care vorbeste Washingtonul, ar putea implica si asa ceva : Rusia in NATO. Si doar presedintele Obama este laureat al premiului Nobel pentru Pace...
Rusia in NATO ar fi un eveniment epocal in politica internationala. Iar pentru Romania, cea mai importanta victorie a politicii sale externe dupa multa-multa vreme. Fara sa fi miscat un deget pentru aceasta victorie. (InfoRusia.ro)

NOTA MEA: Desigur, provocatoare ideea. Insa trebuie sa-l contrazic putin pe dl Vlad. Un deget s-a miscat, pe-aici pe undeva; si a fost al Elenei Udrea, care l-a ridicat in sus. Eram la o dezbatere pe probleme de geopolitica si securitate cu presedintele Basescu, acum cativa ani, cand, dupa cum s-a si relatat in presa de la acea vreme, Elena Udrea a intervenit cu o întrebare care a surprins audienţa, dar şi pe şeful statului: „Ar fi posibil (în viitorul apropiat) ca Rusia să fie ţară membră NATO?“. Era, cred, inainte de summitul NATO de la Bucuresti (sau dupa?). Basescu a zâmbit, uşor absent, căutându-şi de lucru prin hârtii, scria EvZ. „O întrebare foarte complicată. PD a devenit extrem de curios, observ“, a replicat el, fără a-i da însă un răspuns direct. „Categoric, niciodată Moscova nu va stabili cine intră şi cine nu intră în NATO“, a mai spus Băsescu, referindu- se la Ucraina şi Georgia...

No comments: