Pages

Monday, May 18, 2009

FALSUL ISTORIC si Comunismul. Comisia Europeana Tismaneanu. Un clip "documentar" despre 20 de ani de la caderea comunismului jigneste est-europenii


Un clip "documentar" lansat de Comisia Europeana pentru a marca "20 de ani de libertate" jigneste grav est-europenii falsificand istoria. La fel ca si raportul Comisiei Tismaneanu, "documentarul" Comisiei Europene minimalizeaza organizatiile si lupta autentic anticomunista in favoarea unor prezentari "artistice" ale miscarilor de scena germano-sovietice.

Polonia se revolta oficial si admonesteaza Comisia. Clipul video "1989-2009: 20 years of Liberty" subestimeaza rolul Poloniei si acorda prea multa atentie Germaniei, afirma intransigent Ambasadorul Poloniei la UE. Oferind o adevarata lectie de demnitate nationala ambasadorul Jan Tombinski a cerut responsabilului cu politica de comunicare a UE, Margot Wallstrom, sa modifice imediat clipul. Polonezii au criticat viziunea simplista a clipului si faptul ca lipsesc pozitii importante legate de rolul miscarii crestine anticomuniste. Si ministrul de Externe al Poloniei a intervenit, obtinand asigurarea ca se vor opera modificari. "Nu pot sa inteleg cum miscarea Solidaritatea lipseste complet din clip", a afirmat ministrul Radoslaw Sikorski, la o intalnire de la Bruxelles.

Ca si tovarasul Vladimir Tismaneanu, reprezentantii Comisiei au declarat ca vor face modificari "unde este cazul" si ca respectivul clip nu este chiar un documentar istoric - dupa cum nu este nici "Raportul Tismaneanu" - ci mai mult unul "artistic".

Romania, care acum putem spune cu certitudine ca a avut cel mai mare sistem concentrationar si care a dat cele mai multe victime si a fost tara est-europeana cu cea mai indelungata rezistenta armata anticomunista - pana in anii '60, este reprezentata in clipul "istorico-artistic" prin cateva secunde in care se flutura niste steaguri gaurite. Ati auzit, pana acum, de acest clip si de vreun mieunat pe la Bruxelles din partea "autoritatilor Romaniei"?!

2 comments:

Iuliana said...

A cultivat cineva iluzia ca autoritatile romane pun pret pe demnitatea nationala? Din pacate sunt niste "autoritati" fara nicio autoritate reala in Romania sau in afara ei si cam ... antivaloare, fie ea nationala sau universala!

Alex sau cum vreți voi said...

de ce user youtube e publicat filmuletul? pt ca trebuie sa fim prieteni ca sa-l pot vedea. multumesc.