Pages

Monday, May 18, 2009

ORIGINAR DIN ROMANIA SINUCIS din "binefacere" de o organizatie dubioasa din Elvetia. Cetateanul elvetian ucis "din deprimare" plecase din anii '60

Un român deprimat, ajutat să se sinucidă de o organizaţie caritabilă elveţiană * Organizaţia Dignitas a ajutat 840 de oameni să moară, ajutat de legislaţia permisivă a Elveţiei
Un român deprimat, ajutat să se sinucidă de o organizaţie caritabilă elveţiană
Andrei Haber, un cetăţean român stabilit în Elveţia din 1960, a fost ajutat să se sinucidă de organizaţia Dignitas. Românul şi-a pus capăt zilelor pentru că era deprimat din cauza problemelor din căsnicie, povestea fiind relatată pentru cotidianul canadian National Post de prietenul său, tot un român. Pe 14 martie, Paul Tauberg (inginer în telecomunicaţii din Brampton) a primit un email de la Andrei Haber, care îl anunţă că se va sinucide, acesta fiind şi ultimul semn pe care l-a primit de la el. „Când vei citi aceste cuvinte, eu nu voi mai trăi. Uită-mă cât de repede posibil şi fii fericit, atât cât se poate”, i-a scris Haber în mail prietenului său.
Reprezentanţii organizaţiei erau chiar în acel moment alături de Haber în apartamentul său din Fribourg, gata să îi administreze un sedativ puternic, în cantitate letală, relatează Tauberg. Românul a aflat că aşa-numita organizaţie de caritate urma să îi incinereze prietenul şi apoi să îi împrăştie cenuşa în aer pentru că ultima sa dorinţă ar fi fost ca nicio parte din el să nu rămână într-o lume unde a ajuns „din greşeală”, scrie National Post.
Tauberg a încercat să oprească întregul proces, sunând la un prieten comun din localitatea elveţiană, dar era deja prea târziu. „Sunt indignat că cineva l-a ajutat să se sinucidă, în loc să îl trateze şi să prevină asta”, a spus Tauberg. Şi, deşi o comisie de sănătate anchetează cazul sinuciderii românului, autorităţile elveţiene au decis deja că organizaţia nu a încălcat nicio regulă. Legea elveţiană este extrem de permisivă în acest sens, acceptând sinuciderea asistată legal, dacă ajutorul oferit este „dezinteresat” (mai exact, fără a exista profit). Sinuciderea asistată (de medici şi asistente) a fost permisă iniţial din considerente umanitare, pentru a-i ajuta pe cei bolnavi în fază terminală să scape de chinuri.
Eşti deprimat? Dignitas te ajută să te sinucizi...
Totuşi, controversata practică s-a extins şi la cei perfect sănătoşi, cu probleme emoţionale sau mentale. Judecătorul care a investigat cazul şi care a decis că nu a fost încălcată legea a remarcat că povestea românului este ceva mai „ciudată”. „Acest caz a prezentat o particularitate şi anume faptul că persoana nu suferea de o boală gravă sau incurabilă care să îi provoace dureri mari. Motivele au fost în mod esenţial psihologice”, a spus judecătorul Barboni.
Respectiva organizaţie elveţiană – Dignitas – ia în considerare în prezent chiar o sinucidere în cuplu – o canadiancă perfect sănătoasă, care îşi doreşte să se sinucidă împreună cu soţul ei, grav bolnav. Ludwig Minelli, avocatul fondator al Dignitas, nu a putut fi găsit pentru a comenta cazul. El a spus însă de mai multe ori că asociaţia oferă consiliere pentru clienţii în dificultate şi că majoritatea aleg să nu se mai sinucidă. Grupul acordă însă „ajutor” şi celor cu boli mentale precum schizofrenie sau tendinţe maniaco-depresive, în loc de a-i trimite la tratament specializat.
Totuşi, organizaţia nu poate fi trasă la răspundere, dacă nu se dovedeşte că face eutanasiile contra unor sume de bani care să îi aducă profit. Dignitas a asigurat că nu are nimic de câştigat de pe urma „clienţilor” săi. Cei care doresc să apeleze la serviciile organizaţiei, trebuie să urmeze nişte paşi precişi: să aibă o întâlnire cu personalul Dignitas, cu un medic independent. Acesta atestă adevărul dovezilor medicale prezentate de pacient ca pledoarie pentru propria moarte.
Diagnosticul este notat în prezenţa unor martori şi celui care doreşte să fie eutanasiat i se ia o declaraţie video, în care trebuie să îşi spună numele, de ce doreşte să moară şi că decizia este luată de bunăvoie (pentru a preveni eventuale acuzaţii că persoana a fost forţată să se sinucidă). Apoi, cu câteva minute înainte de injecţia letală, persoanei i se reaminteşte că substanţa îl va ucide cu siguranţă şi că mai există o şansă să se răzgândească. Până în prezent, Dignitas a asistat eutanasierea a 840 de persoane, cea mai mare parte dintre ei (60%) germani, potrivit fondatorului organizaţiei.
Acuzaţii că ajutorul nu ar fi tocmai „dezinteresat”
Potrivit unui articol publicat de Daily Mail în 2007, organizaţia ar percepe taxe celor care doresc să-şi încheie conturile cu această lume. Britanicul Paul Clifford a povestit pentru cotidianul citat ce şoc a avut în momentul în care mama sa (cea care dorea să fie eutanasiată) s-a declarat îngrijorată că fiul ei ar putea fi tulburat de moartea ei, iar personalul Dignitas i-a răspuns că acesta o poate „însoţi la un preţ promoţional”. Deşi insistă că este o organizaţie non-profit, chiar fondatorul Minelli a explicat că se percepe fiecărui „client” 4000 de euro pentru pregătirea asistată a sinuciderii ori 7000 dacă trebuie îndeplinite şi formalităţile de după (înmormântarea, incinararea etc). Dignitas a refuzat în repetate rânduri să permită verificări ale conturilor sale.

1 comment:

Anonymous said...

Pana acum se prezentau drept 'binefacatori' care ofera asistenta pentru o 'moarte demna' persoanelor suferind de boli incurabile si aflate in faza terminala, pentru a le scurta chinurile. Depresia nu este nici incurabila nici mortala.... Se incurajeaza cumva sinuciderea ca solutie la toate problemele?