Pages

Wednesday, February 25, 2009

DUBLA VICTORIE AZI: Senatul NU a votat legea privind pasapoartele biometrice. Guvernul a decis să modifice Legea "Big Brother"

Urban Iulian: Senatul NU a votat legea privind pasapoartele biometrice

Proiectul de lege privind aprobarea OUG 207 din 2008 pentru modificarea si completarea Legii 248 din 2005 privind regimul juridic al liberei circulatii a cetatenilor, care se referea la introducerea pasapoartelor biometrice, a starnit ample dezbateri in Senatul Romaniei.
Senatorii Urban Iulian si Titus Corlatean, au ridicat problema inexistentei bazei tehnice necesare prelevarii , stocarii si pastrarii in siguranta a datelor biometrice, iar senatorul Urban a aratat faptul ca, nu sunt indeplinite exigente nici raportat la legea privind protectia datelor cu caracter personal.
Mai mult de atat, s-au mai adus urmatoarele critici :
- Romania este prima tara europeana, dupa Germania, care se grabeste sa introduca pasapoartele biometrice; explicatia oferita de reprezentantii Ministerului de Interne, cum ca impotriva tarii noastre s-a declansa proceduri de contencios la nivelul UE, a fost una hilara, intrucat, daca din Europa, nici o tara afara de Germania nu a respectat aceste dispozitii europene vizand pasapoartele biometrice, nimeni nu ne poate lamuri de ce tocmai Romania este luata in vizor si sanctionata;
- societatea civila nu a fost consultata, mai ales ca tot astazi miercuri 25 feb. 2009, Sfantul Sinod a dezbatut problema pasapoartelor biometrice, si suntem totusi o tara care are milioane de credinciosi
- problema majora este data de faptul ca, intrucat sistemul nu a explicat suficient romanilor in ce constau aceste date biometrice, si de aici s-a nascut confuzia uriasa si polarizarea societatii civile impotriva acestei legi.
Prin urmare, Senatul NU a votat acest proiect de lege, el a fost retrimis Comisiei Juridice, iar Vicepresedintele Urban Iulian a decis sa invite la dezbaterile de saptamana viitoare, inclusiv reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane ca sa isi expuna punctul de vedere.

Urban I. Iulian - http://www.urbaniulian.ro/

Senator de Ilfov
Grupul Parlamentar al PDL din Senat
Vicepresedinte al Comisiei Juridice din Senatul Romaniei

Mediafax: Guvernul a decis să modifice Legea privind reţinerea datelor din reţele de comunicaţii

Guvernul a decis să modifice Legea privind reţinerea datelor prelucrate în reţelele de comunicaţii electronice, până la sfârşitul anului urmând să fie corelată cu prevederile comunitare, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.
Informaţia a fost confirmată de ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Gabriel Sandu.
"În forma actuală, Legea 298/2008 privind privind reţinerea datelor din comunicaţii excede prevederile Directivei 2006/24/CE. Actul normativ va fi modificat până la finele acestui an, termen până la care toţi operatorii de telecomunicaţii vor asigura condiţiile tehnice pentru securizarea informaţiilor reţinute", a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu.
El a adăugat că, în forma actuală, Legea 298/2008 îngreunează şi va bloca activitatea instituţiilor publice implicate în activitatea de reţinere a datelor din comunicaţii.
"Sub coordonarea Ministerului Comunicaţiilor, instituţiile publice implicate în această activitate, cum ar fi Ministerul Internelor sau Justiţiei, vor modifica actele normative asociate Legii 298/2008, în baza sesizărilor prezentate de acestea", a spus Sandu.
Directiva 2006/24/CE care a stat la baza elaborării Legii 298/2008 a fost criticată de anchetatorii români, care au spus, printre altele, că listele convorbirilor telefonice pot fi cerute de la companiile de telefonie mobilă doar în cazuri de infracţiuni grave şi doar dacă este începută urmărirea penală, iar termenul de şase luni pentru stocarea datelor este insuficient în cazul unor investigaţii complexe.
Şi Ministerul Public spune că că lista comunicaţiilor purtate de pe un post telefonic e relevantă în cazurile de dispariţie a unor minori sau în cele de omor, pentru efectuarea unor hărţi informaţionale, acestea fiind necesare în faza investigativă a cauzei, iar Legea 298/2008 îngrădeşte nepermis accesul anchetatorilor la date.
Legea 298/2008 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii, care a intrat în vigoare în 21 ianuarie, prevede că furnizorii de servicii de comunicaţii pot da procurorilor date de trafic şi localizare corespunzătoare serviciilor de acces la internet, poştă electronică şi telefonie prin internet doar dacă au început urmărirea penală în dosarul pentru care cer informaţiile.
Pe de altă parte, reţinerea de date de trafic şi localizare corespunzătoare serviciilor de acces la internet, poştă electronică şi telefonie prin internet se vor aplica începând cu 15 martie 2009, conform Monitorului Oficial numărul 780, în care a fost publicată Legea 298 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii, precum şi pentru modificarea Legii 506/2004 referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice.
Constituţionalitatea Legii 298/2008 va fi analizată de Curtea Constituţională, după ce instanţa Tribunalului Bucureşti a admis o excepţie ridicată într-un proces dintre un ONG şi o companie de telefonie, mai transmite Mediafax.

Avocatul Mihai Rapcea este primul care a introdus o actiune de acest gen cu o companie de telefonie mobila pentru a se ajunge la Curtea Constitutionala iar ziarul ZIUA este primul care a contestat legea la Avocatul Poporului.

No comments: