Pages

Sunday, September 14, 2008

Victime colaterale in catastrofa Aeroflot: 87 de morti pentru eliminarea unui general rus incomod: Gennady Troshev. Posibil razboi intre GRU si KGB

Un avion Boeing-737 al companiei Aeroflot s-a prăbuşit ieri noaptea în apropiere de oraşul rus Perm, din Munţii Ural, provocând moartea a 88 de persoane, a anunţat compania aeriană duminică. Printre pasageri se aflau şi 21 de străini, informeaza Mediafax. "Aparatul Boeing 737 transporta 82 de pasageri, dintre care şapte copii, şi şase membri ai echipajului. Toate persoanele aflate la bord au murit", a anunţat Aeroflot într-un comunicat. Potrivit agenţiei Interfax, nu este exclus ca accidentul să fi fost provocat de un factor uman, unul dintre controlorii aerieni menţionând un comportament "inadecvat" al pilotului avionului. "Avea un comportament inadecvat. Nu respecta ordinele. Poate că se întâmpla ceva, dar nu a vrut să spună", a declarat el pentru postul rusesc de televiziune Pervi Kanal.
Conform unor martori oculari, avionul a inceput sa arda din aer, inainte de a se prabusi. "Arata ca o cometa", este citat un martor pe forumul in limba engleza al Pravda.ru.
Presa europeana nu a observat inca faptul ca la bord se afla si un personaj important: generalul-colonel Ghenadi Troshev, fost comandant al Districtului Militar al Caucazului de Nord, considerat si unul dintre satrapii rusi ai razboaielor din Cecenia. Nascut in Berlinul de Est in 1947 (va imaginati cu ce se ocupau parintii lui) el si-a petrecut copilaria in comunitatea rusa din capitala Ceceniei. Tot Cecenia l-a facut, in 1999, "Erou al Rusiei", prin distinctia oferita personal de Boris Eltin. Trushev este cunoscut si pentru afirmatiile sale ca orasul Groznii ar trebui sa ramana in ruine ca sa inteleaga mai bine ceceni ce li se poate intampla. Tot el a propus ca militantii ceceni prinsi sa fie executati in piata centrala din Groznii. Insa nu asta a deranjat Moscova, ci mai degraba faptul ca Troshev facea parte din garda veche militara care isi arata adeseori opozitia publica fata de faptul ca politicienii Kremlinului au lasat ca Rusia sa fie "incercuita" de baze ale Americii in Asia si, ulterior, in zona Marii Negre.
Ghenadi Troshev a intrat in 2003 in coliziune cu Serghei Ivanov, ministrul Apararii Federatiei si amic de KGB cu Vladimir Putin. El a refuzat sa accepte o indepartare din Cecenia in Siberia fiind imediat eliberat din functie de Putin. La scurt timp - la fel ca si un al camarad de arme de-al sau din Cecenia, generalul Alexsandr Lebed, cunoscut la noi pentru activitatea sa din Transnistria - Troshev si-a anuntat intrarea in politica cu pretentia de a candida la presedintia Rusiei. Iata ca Trushev a sfarsit la fel ca si Lebed, care a murit intr-un accident de elicopter cu 21 de oameni la bord in regiunea Krasnoirask din Siberia, unde ajunsese guvernator.
Se pare ca ceea ce a deranjat si mai tare KGB (FSB) este faptul ca noul presedinte Dmitri Medvedev a decis sa-l foloseasca pe Trushev drept consilier in probleme militare si de siguranta nationala. Catastrofele aviatice constituie o practica curenta si facila a serviciilor secrete de a scapa "natural" de incomozi, fara a lasa nici o urma. Este de vazut si cu cine se mai afla generalul, care, oficial, se ducea la o competitie de arte martiale.

No comments: