Pages

Tuesday, September 16, 2008

Romania-Rusia la un bilant pozitiv-negativ

La implinirea a 130 de ani de la stabilirea de relatii diplomatice ruso-romane, intre cele doua tari inca persista asa-numite "probleme inghetate". Aceasta aniversare vine pe fondul mai multor chestiuni nerezolvate intre cele doua tari.

Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, Alexandr Ciurilin, a afirmat, ieri, in timpul unei conferinte organizate de MAE si Academia Romana, ca in relatiile romano-ruse se intrevad perspective bune, mai ales dupa intalnirea dintre ex-presedintele Vladimir Putin si omologul sau roman Traian Basescu, din aprilie 2008. Ciurilin a spus ca interesele celor doua state corespund in foarte multe domenii. "Este in interesul popoarelor noastre sa mergem inainte", a conchis el. La randul sau, ministrul Afacerilor Externe, Lazar Comanescu, a afirmat ca Romania si Rusia au motive temeinice sa priveasca increzatoare viitorul raporturilor bilaterale, raporturi care au capatat valente noi dupa intrevederea dintre cei doi presedinti.
In incheierea sesiunii de comunicari, academicianul Florin Constantiniu a evocat buna cooperare in domeniul stiintific dintre cele doua state, facand o descriere a relatiilor romano-ruse in termeni "pozitivi si negativi". Totodata, academicianul a tinut sa afirme ca actuala cercetare stiintifica se afla in mare primejdie din cauza "instrumentarii cercetarii istorice de catre factorul politic si ideologic" si ca istoricul roman nu se poate dispensa de sursele rusesti pentru aflarea istoriei poporului roman dar nici nu poate ignora problemele din trecut. De asemenea, s-a mai amintit faptul ca anul acesta se implinesc 50 de ani de la retragerea trupelor sovietice de pe teritoriul Romaniei.
Madalin NECSUTU / ZIUA

No comments: