Pages

Monday, September 15, 2008

Singuri in fata Rusiei

In anul 90 al Marii Unirii, al reintregirii tarii cu Basarabia si Bucovina, Academia Romana serbeaza azi, impreuna cu diplomatia rusa si romana, si implinirea a 130 de ani de relatii dintre Romania si Rusia, intr-un cadru din care nu vor lipsi alocutiunile unor distinsi istorici si cupele de sampanie. Numai ca, dupa calculele noastre, Romania nu prea a avut 130 de ani de relatii cu gigantica putere de la Rasarit.
Dupa victoria bolsevica asupra Rusiei tariste si confiscarea Tezaurului roman, in 1918, Romania a intrerupt relatiile diplomatice. Pana prin 1934, cand "marele" Nicolae Titulescu, despre care se spune ca primea lunar, la Geneva, un plic destul de gros, trimis insa de la Moscova, s-a gandit sa le restabileasca. Bucuria pactizarii cu Stalin nu a durat prea mult. Practic, pana cand Maresalul Antonescu a dat celebrul ordin: "Ostasi, va ordon, treceti Prutul! Zdrobiti vrajmasii din Rasarit si Miazanoapte. Desrobiti din jugul rosu al bolsevismului pe fratii nostri cotropiti!". "Bunele relatii" au fost reluate iarasi cand intreaga tara a devenit ocupata de bolsevici prin forta tancurilor Armatei Rosii si a agentilor NKVD, prin tradare si umilinta. De fapt, cei 130 devin vreo 110. Dintre care, ma scuzati, o parte sunt cu Imperiul Tarist, cea mai mare parte cu URSS si restul cu Rusia.
Rusia este una dintre marile puteri ale lumii. In istoria noastra comuna, Rusia, in cautarea spatiului sau geopolitic vital, a traversat spatiul Romaniei de mai multe ori, lasand in urma rani care nu s-au vindecat nici pana acum. Cum ar fi Basarabia, Bucovina de Nord, Tinutul Herta, Insula Serpilor si chiar unele parti importante din Delta Dunarii. Regimul comunist impus, de asemenea, cu forta Armatei rusesti si romanii deportati in Gulaguri au adancit aceste rani si mai mult. Inaintarea Rusiei in Europa prin Romania l-a facut pe unul dintre marii nostri politicieni, Take Ionescu, sa ii numeasca pe rusi "dusmanii naturali" ai poporului roman, ii spuneam sefului diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, in cadrul unui interviu in exclusivitate realizat cu ZIUA in 2005.
Continuarea la
PS: Descarcati foto si priviti cu atentie la stegarul URSS :) :) :)

No comments: