Pages

Friday, September 12, 2008

Evenimentul Zilei si-a pus Cupola pe cap. Diversionistii de profesie i-au blocat lui Mihai Munteanu serialul de investigatii in afacerile Serviciilor

EvZ, un ziar parazitat ideologic de gruparea Tismaneanu, isi pierde acum si ultimul suflu cu adevarat jurnalistic: ancheta. Serialul "Cupola", conceput de jurnalistul de investigatii Mihai Munteanu pentru a scoate cate ceva la lumina din tenebrele fostilor si actualilor securisti, este amanat pana mai pe la toamna, dupa cum anunta conducerea intermediara a ziarului. Pacat.
Unele episoade m-au uns la inima (cum ar cel cu Afacerea Trigranit in care sunt bagate - in folosul spionajului Ungariei si al unei familii renumite consiliate de fostul cancelar german Gerhard Schroeder - toate partidele mari si guvernele trecatoare ale tarii). Altele...
Adevarul este, dupa mine, ca, in acest caz, Mihai nu poate stii de unde i se trage. Pentru ca, din pacate, dupa cum l-am avertizat aici prin luna iulie, a calcat si pe foarte multe mine fasaite plasate de diversionisti carora le curge fierea prin vene. Pe teritoriul serviciilor secrete minciuna este lege. Niciodata, dar niciodata, cand in joc sunt afaceri de sute de milioane (de euro, evident) nu poti sa iti permiti sa crezi doar ce-ti zice capul si sa nu iei seama la pajura. Si invers. Iar daca ii ai pe unii care se pretind si cap si pajura uita-te la striatiile de pe muchie. Parerea mea este ca, cel putin in cazul "devoalarii" retelelor de armament, Mihai a cazut intr-o plasa periculoasa, otravita de-a dreptul. Asadar, ce vreau sa spun, inainte de a intra in niste detalii pe marginea "Iudelor": Mihai nu poate stii daca inchiderea - sa-i spunem, momentana - a cupolei Observatorului este din cauza adevarurilor scrise sau ale minciunilor strecurate.
In iulie, la postarea despre "Afacerea Verestoy", ii scriam urmatoarele:
Generalul Victor Marcu anti-pro-Basescu
Mihai Munteanu de la EvZ ne-a obisnuit cu articole de calitate in seria sa Cupola, despre fosti si actuali securisti. Ultimele episoade insa, lasa de dorit. Cu asa-zisa "Retea Iuda" a luat o leapsa de la o filiera de traficanti de armament si tehnica militara din interiorul Armatei care se bate pe comenzi cu o alta retea de masoni si afaceristi verosi si s-a lasat folosit fara sa stie (sper). Iar pagina de zilele trecute cu "Secretul lui Verestoy" pare a avea chiar o tenta politica. Aflam astfel ca generalul (r) Victor Marcu, un (fost) rival de-al lui Virgil Magureanu (personaj cunoscut si pentru participarea la lovitura de stat KGB din decembrie 1989) este acum implicat cu firma Luxten, face afaceri cu Verestoy, simpatizeaza cu PSD si "il antipatizeaza pe Basescu". Ce mi se pare ciudat e ca in alte ziare aceeasi firma, Luxten Lighting Company, este balacarita pentru faptul ca ar fi apropiata de PDL si ca fiica cea mica a presedintelui (acelasi) Basescu, Elena, avea aici un post de consultant marketing chiar foarte bine platit.
Despre Victor Marcu, Mihai mai scrie ca, "într-o seară, relaxat pe un scaun de cafenea, va minimaliza tragediile produse de Securitate: „Aiurea, nimeni de la Europa Liberă n-a fost omorât de securişti. Sunt poveşti, dom’ne, ce naiba... Dar mi-a părut rău că nu i-am oprit“. Îl contrazic însă arhivele Securităţii (cazurile „Emil Georgescu“, „Noel Bernard“, „Vlad Georgescu“), din care reiese că doi directori şi un redactor de la Europa Liberă au fost asasinaţi de spionajul ceauşist", concluzioneaza pripit Mihai Munteant.Ei, aici trebuie sa il contrazic eu pe Mihai: NICAIERI in "arhivele Securitatii" si, il asigur, nici ale altor servicii secrete, cum ar fi CIA, nu se afla date din care sa reiasa ca cei trei "au fost asasinati de spionajul ceausist". Astea sunt brasoavele unei anumite gasti care vrea sa-i scoata eroi pe niste crainici bine platiti - unii chiar filo-comunisti - care traiau bine-mersi in Occident, spre deosebire de adevaratii martiri anticomunisti din munti, morti in masa apoi la canal si in inchisori.
Mihai, nu-i bine sa cobori asa de jos stacheta...Iti stau la dispozitie pentru o documentare corecta. //
Stop.
Pacat ca nu m-a cautat, pentru ca puteam sa-i dau si reversul "Afacerii Iuda", pentru a putea confrunta partile si discerne singur unde sta adevarul. In tot cazul, eu personal suspectez, ca si interlocutorul meu de mai jos, ca persoane din D.G.I.A. sau alte zone adiacetne s-au folosit imoral de Mihai. Dar ce poate fi moral in serviciile secrete? Vin acum cu niste precizari:

O structura informativa departamentala, contraspionajul militar, apare a fi, potrivit celor publicate in “Evenimentul zilei”, la originea unei ample demascari publice a unor asa zise tenebroase afaceri de spionaj, subminare a capacitatii de aparare si trafic de arme in acelasi context cu succesul in afaceri al unor generali in rezerva si fosti inalti ofiteri de Securitate si din armata, cu totii bagati la gramada in asa-numita retea “Iuda”. Se poate pune in acest fel capat unor afaceri de spionaj militar ?!

Sunt necesare cateva cateva constatari preliminare cu privire la aceasta mare diversiune pusa la cale in perspectiva foarte apropiata a contractarii marilor si adevaratelor programe de inzestatrare a armatei romane in vederea asigurarii interoperabilitatii reale cu celelalte armate ale NATO:

- in primul rand, toate datele vehiculate sunt pana la nivelul anului 2006. Aducerile la zi sunt niste speculatii si verificari privind existenta in viata sau in afaceri a unor protagonisti;

- in al doilea rand, datele vehiculate nu mai sunt de actualitate, deci chiar fara valoare de informatie de presa, cu atat mai putin in planul securitatii nationale. Ni se livreaza o compilatie stangace a unor materiale aparute in presa, iar atribuirea lor D.G.I.A este, de asemenea o manopera diversionista. Cine in capcana cui a cazut ?!;

- in al treilea rand, protagonistii serialului – cadre active ori in rezerva- sunt din categoria celor care potrivit atributiilor de serviciu au ori au avut tangenta cu modernizarea inzestrarii armatei si poate raspunzatori, intr-o masura mai mare sau mai mica, pentru intarzierea programelor de inlocuire a armamentului ramas din vremea Tratatului de Varsovia.

- in al patrulea rand, persoanele din afara “sistemului M.Ap.(N.) sunt, pur si simplu, fortat introduce in context, ca element de potentare si a da o asa zisa greutate implicarii “odioasei, omniprezentei, omnipotentei si ubiscientei Securitati”;

- in al cincilea, dar nu in ultimul rand ca importanta, din randul protagonistilor serialului lipsesc figuri foarte importate si la fel de active pe piata internationala a armamentului…

Unele dintre aceste persoane sunt acum discreditate, dar din motive diferite. O categorie pentru ca ar urma sa primeasca functii importante ce vor avea legatura cu gestionarea noilor programe de inzestrare cu tehnica de lupta si armament. Deci ii vor inlocui din functii pe cei care au mimat modernizarea dotarii cu tot felul de substitute putin eficiente si pagubitoare. O alta categorie a protagonistilor serialului este denigrata deoarece este considerata prea mult “pro” S.U.A. si “pro” N.A.T.O. Si, in fine, unele persoane sunt mentionate in legatura cu “Reteaua Iuda” pentru a nu da de banuit ca sunt coautoare la serial.

Ce se pune acum in opera ?

Concluzia de fond, care se impune, este aceea ca incepand din toamna acestui an vor fi demarate mai multe programe de modernizare a inzestrarii armatei, vizandu-le inlocuirea completa a tehnicii de lupta, armamentului, munitiei s.a. de tip “Tratat Varsovia” cu dotarea de “tip N.A.T.O.” Valorile astronomice ale contractelor arunca in joc mize politico-economice si oportunitati de afaceri extaordinare. Bataliile intre companiile furnizoare internationale pentru adjudecarea comenzilor se anunta foarte dure si rezerva si grupurilor de lobby-isti un spatiu de confruntare in care “nimeni nu cunoaste pe nimeni “
Unii dintre protagonistii serialului “Reteaua Iuda” fac parte din asemenea grupuri de lobby, care vaneaza comenzile militare privind dotarea armatei cu avioane si elicoptere, rachete de mai multe tipuri, blindate, armament usor de infanterie, modernizarea fregatelor, toate in carul unor programe de mai lunga durata si, asa cum mentionam, cu finantari in valori pe care toate marile companii internationale de armament si le doresc in conturi.
Indiscutabil, unii dintre acesti lobby-isti sunt iremediabil compromisi in ceea ce priveste capacitatea de a fi corecti, impartiali si demni aparatori ai interesului si banului public.
Surprinde modul total atipic in care generalul Gheorghe Rotaru este inclus in “Reteaua Iuda”, avand in vedere ca datele vehiculate tin de perioada in care dansul subordona contraspionajul militar…
Asadar, in opinia noastra, serialul “Reteaua Iuda”, daca nu este o contrafacere, o manopera a agentilor unor servicii ostile, poate fi actul de deces al contraspionajului militar.

Argumente?

Nici un serviciu de contraspionaj, care se respecta, nu se compromite public, expunandu-se in asemenea… hal fara de hal! Era de asteptat o luare de pozitie ! Nu cumva tacerea este complice ?!
Dezvaluirea tintelor nominale si a interesului concret al unor servicii de spionaj straine fata de Romania este fie o punere in garda, o declarare a incapacitatii de a documenta si dovedi “inaltele crime de spionaj-tradare”, a lipsei de respect pentru obligatia de a aplica legea, daca aceasta a fost incalcata si dovada lasitatii , a lipsei de onorabilitate intr-o confruntare in care conturile, daca exista, trebuie obligatoriu reglate in cel mai strict secret, fie un act absolut gratuit, o scurgere de informatii ce scapa ratiunii profesionistului din contraspionaj.
Refuz sa cred. Dar daca asa stau lucrurile, care sunt faptele incriminabile ? Daca cei in cauza au incalcat legea, atunci trebuie sa rapunda asa cum legea prevede: arestati, daca e cazul, si judecati, pentru tradare sau alta speta. Altfel, amalgamul prezentat nu foloseste decat la crearea unei spirale a confuziei de care profita cei cu adevarat profesionisti, in dezinformare si diversiune.

Mai apar si o serie de conflicte de competente, de derapaje functionale catre zone rezervate atributiilor altor autoritati informative… Cu ce scop ?

Diversiunea este evidenta. Comisia parlamentara de control competenta si o ancheta interna a M.Ap.(N.) ar trebui sa lamureasca lucrurile.//
Stop
Calin Cosmaciuc, fostul coleg al lui Mihai la EvZ, scrie:
Cupola EVZ, seria despre afacerile securistilor, s-a taiat ca maioneza;Macovei (EVZ) scrie ca articolele se amana fiindca trebuie avizate de avocati

Seria de investigatii Cupola, care devoala afacerile securistilor, nu va fi reluata la 15 septembrie, asa cum fusesera anuntati cititorii EVZ pe un banner postat multa vreme pe site. Primul semn a fost saptamana trecuta, cand a disparut de pe site trimiterea care anunta sezonul de toamna al serialului.
Odata cu bannerul au fost radiate si toate articolele aparute in primul sezon: in primavara si in vara. Dupa discutii si iari discutii, departamentul Investigatii al EVZ a obtinut doar repostarea articolelor pe site aici.
Bizar e cuvantul cel mai potrivit, fiindca seria fusese promovata si in publicatiile Ringier si pe radio, fiind gandita drept punctul forte al ziarului dupa plecarile de la inceputul anului. Autorul seriei, Mihai Munteanu, a fost amenintat cu moartea, iar ziarul a avut mai multe intalniri cu autoritati deranjate, dar seria a continuat sa apara in ziar. Trebuia sa se reia la 15 septembrie, dupa pauza de vara, insa s-a taiat ca maioneza.
E un proiect muncit timp de ani de zile si e un proiect promis cititorilor. Cine se intreaba “de ce” e pe aceeasi lungime de unda cu acest cititor care n-o sa inteleaga nimic. De ce un ziar ca EVZ nu ar mai publica aceasta serie despre niste baieti care dupa ce au slujit-ca ofiteri de securitate-un sistem imoral, fac acum superafaceri in capitalism?!
ACTUALIZAT 1. Tiberiu Lovin: “Cenzura la EVZ”
COLATERAL. Linkul la blogul meu a disparut de pe site-ul revistei Capital-adica Ringier, adica EVZ. No comment.
Nota mea: Asta-mi aduce aminte de Cotidianul si Marius Cosmeanu. Fratilor, copiati tot si puneti pe site-uri oglinzi ca astia ne baga intr-o zi pe banda la Ministerul Adevarului si iesim cu totii clonati dupa... CTP? sau ne mai schimba si sexul si iesim... Corina Dragotescu!

No comments: