Pages

Friday, September 12, 2008

Boris Marian-Mehr il intreaba pe Horia Roman Patapievici de ce nu isi cere scuze in fata celor insultati si ce cauza apara el de fapt


Prin amabilitatea domnului Tesu Solomovici am primit acest text, destinat publicarii si care trateaza tema Patapievici-ICR dintr-o perspectiva evreiasca, pe care dansul urmeaza sa o dezvolte insotind-o si de alte opinii pertinente, cand revine din Israel.

Incapatanarea lui Patapievici

La inceput totul parea o gluma. O zvastica pe crupa unui ponei-jucarie, la expozitia unor artisti romani la New York. Sunt convins ca bravul autor n-ar fi putut expune o asemenea aberatie, eufemistic vorbind, la Bucuresti. Organizatorii de la ICR au crezut ca in America orice este posibil. Este, dar cu o conditie - scandalul sa nu aduca nici un fel de tensiuni etnice, total nedorite.
Institutul Cultural Roman este condus de Horia Roman Patapievici, care intr-o carte a afirmat despre propriul popor (nu suntem specialisti, dar numele sau are o terminatiune slava, poloneza) ca are ceva scatologic in comportament (a scris chiar ceva mai "tare").
O sumedenie de autori din Romania si din lume se intrec in texte cu expresii care mai de care mai "teribile", referitoare la organele interne, la cele sexuale, la fiziologia omului, notiuni care s-ar regasi cu mai mult folos in cartile de medicina. Pornografia, scatologia (este vorba de excremente) au sanse sa intre cu fruntea sus in literatura, alaturi de mari scrieri si mari scriitori care nu au cum si ce sa mai adauge. Asa s-a intamplat si cu poneiul naravas de la New York.
Anti Defamation League a considerat ca zvastica nu are ce cauta in spatiul public, dar ambitiosul Patapeivici, intr-o totala lipsa de respect pentru opinia publica si fata de organizatii care apara anumite valori ale demnitatii umane, afirma ca zvastica nu deranja pentru ca nu era pozitionata "pe casa unui evreu si nici pe o sinagoga", asta daca poneiul insusi nu ar fi fost asa ceva. Gluma (!?) directorului Institutului Cultural Roman merita amendata si credem ca organismele in drept se vor sesiza.
Patapievici nu este responsabil pentru aparitia poneiului buclucas la New York, dar raspunde pentru incapatanarea de a apara o cauza pierduta. Domnule Patapievici, cel putin scuzele de rigoare ar fi binevenite!
BORIS MARIAN-MEHR
Publicist Realitatea Evreieasca
Intrebarea mea este, privind lucrarea artistilor ICR: Il calareste un Patapievici ras in cap pe Basescu?

No comments: