Pages

Saturday, August 16, 2008

UPDATE: Victorie uriasa a Romaniei si a societatii civice responsabile: canalul Bistroe stopat oficial

UPDATE:
Ukraine changes its mind about Bastroe - 20 august 2008
Ucraina o intoarce pe Bastroe

MAE: Ucraina a revocat Decizia de finalizare a proiectului Bâstroe

Autorităţile ucrainene au revocat Decizia finală privind realizarea celei de a doua faze a proiectului de construcţie a căii navigabile de mare adâncime Dunăre - Marea Neagră (proiectul „Bâstroe"), adoptată în mod unilateral în luna decembrie 2007. Actul de revocare a fost adoptat la data de 11 august 2008 de Cabinetul de miniştri de la Kiev ca urmare a hotărârii celei de-a patra reuniuni a statelor părţi la Convenţia de la Espoo cu privire la evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier, precum şi ca urmare a angajamentului asumat de Ucraina cu ocazia aceleiaşi reuniuni de a-şi reconsidera decizia finală privind întreg proiectul Bâstroe.
Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Markiyan Kulyk, a transmis în cadrul unei audienţe care a avut loc la Ministerul Afacerilor Externe o copie a acestei decizii a autorităţilor de la Kiev.
Partea română consideră adoptarea deciziei de revocare a Deciziei de finalizare a proiectului „Bâstroe” din decembrie 2007 drept un pas înainte în direcţia conformării de către partea ucraineană cu dispoziţiile convenţiilor internaţionale şi solicitările diverselor organizaţii internaţionale relevante. În acest context, MAE român reiterează disponibilitatea părţii române de a relua dialogul cu partea ucraineană, în vederea identificării unei soluţii la chestiunea proiectului ucrainean al canalului „Bâstroe” în deplină conformitate cu dreptul internaţional.
Informaţii de fond
În perioada 19-21 mai 2008, România a găzduit cea de-a patra reuniune a Statelor părţi la Convenţia privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier din cadrul Comisiei Economice pentru Europa a Naţiunilor Unite. Convenţia reglementează, în principal, etapele procedurale pe care statele care doresc punerea în aplicare a unui proiect cu impact transfrontalier negativ trebuie să le parcurgă. Reuniunea statelor părţi a adoptat o „declaraţie oficială de non-conformitate” privind nerespectarea de către Ucraina a obligaţiilor sale. Conform regulilor de procedură, statele părţi recurg la această măsură în cazul în care un anumit stat ignoră, în mod repetat, normele internaţionale.
De asemenea, statele părţi la Convenţia de la Espoo au adoptat şi un avertisment adresat Ucrainei, care ar urma să intre în vigoare în cazul în care, până la data de 31 octombrie 2008, Ucraina nu anulează decizia de finalizare a proiectului adoptată în decembrie 2007, nu opreşte lucrările, nu reia dialogul efectiv cu autorităţile române şi nu parcurge etapele procedurale necesare. Tot în temeiul Deciziei adoptate, Ucraina urmează să raporteze reprezentanţilor Convenţiei cu privire la demersurile pe care le va întreprinde referitor la proiectul „Bâstroe”.
Totodată, statele părţi au solicitat, în mod ferm, Ucrainei să nu întreprindă nicio lucrare suplimentară, până la momentul conformării integrale cu prevederile Convenţiei şi cu recomandările Comitetului de Implementare.

Ce a facut o parte a societatii civile, fara a-si ingrasa conturile pe seama asta:
WWF - Bystroe Canal: Ukraine contravening Espoo Convention
UNECE Inquiry Commission concludes on Danube Canal
UNECE - Final Report De Rooij.doc
Charitable Foundation Ecopravo - Lviv
Civic Media: Delta Dunarii * Canalul Bastroe * Insula Serpilor
Le-am infundat Canalul Bastroe
ZIUA: Salvati Delta Dunarii
Save the Danube Delta! 45.000 signatures on our Petition

No comments: