Pages

Saturday, August 16, 2008

Eclipsă Parţială de Lună

Photobucket

16 – 17 august 2008

PLANETARIUL COMPLEXULUI MUZEAL DE ŞTIINŢELE NATURII GALAŢI şi ASTROCLUBUL "CĂLIN POPOVICI" GALAŢI, organizează în noaptea de 16 – 17 august observaţii astronomice cu ocazia eclipsei parţiale de Lună ca va avea loc în acel moment.
Eclipsele de Lună se produc atunci când Soarele, Pământul şi Luna sunt în linie dreaptă pe cer, ca o consecinţă a mişcării Pământului şi Lunii în jurul Soarelui. Pământul luminat de Soare lasă în urma sa o umbră sub forma unui con, iar ca o eclipsă de Lună să aibă loc este necesar ca Luna să intre în conul de umbră al Pământului. Aceasta s–ar putea întâmpla ori de câte ori Luna este în opoziţie cu Soarele, adică în faza de Lună Plină. Dacă orbita Lunii ar fi coplanară cu ecliptica(cu orbita planetei noastre), eclipsele de Lună ar avea loc în fiecare lună sinodică (29,53 zile solare medii), în aşa fel încât fenomenele de eclipsă ar deveni banale, ca şi fazele Lunii. Dar aşa cum am arătat, orbita Lunii are o înclinare de 50 09’ faţă de ecliptică, de aceea o eclipsă de Lună se produce numai atunci când Luna se află în imediata vecinătate a unuia dintre nodurile sale.
Pentru cei mai vechi locuitori ai Terrei eclipsele de Soare şi Lună erau fenomene înspăimântătoare. Pentru ei, care cunoşteau că Soarele este cel care dă lumină şi căldură în timpul zilei, iar Luna luminează nopţile, era oarecum normal să se înspăimânte când vedeau că Soarele, de exemplu, se întunecă într–o zi senină şi un disc negru (Luna) înainta pe suprafaţa sa, răpindu–i din strălucire, iar într–o seară senină Luna începe treptat să dispară de pe cer.
De aceea cronicarii vremii notau aceste fenomene şi le corelau cu evenimentele istorice sau civile. Din aceste note ale cronicarilor s–a observat că producerea eclipselor are loc la intervale de timp egale.
Încă de pe vremea caldeenilor s–a observat că eclipsele sunt fenomene periodice şi anume că se produc la intervale de aproximativ 18 ani, perioadă numită de ei Saros (repetiţie). Ei au observat de asemenea că eclipsele de Soare se produc când Luna nu este pe cer în timpul nopţii, deci în faza de Lună Nouă, iar cele de Lună se produc în faza de Lună Plină.
Durata unei perioade Saros este de 18 ani şi 11,3 zile. Astfel eclipsele se succed în aceeaşi ordine (plecând de la o eclipsă iniţială oarecare) după un interval de timp necesar pentru ca o aceeaşi fază a Lunii să se producă la aceeaşi distanţă dintre Lună şi nodul orbitei sale ca şi aceea care era la momentul eclipsei iniţiale.
Fazele Lunii se repetă la fiecare lună sinodică de 29,53 zile.

Muzeograf-astronom,Ovidiu Tercu
Coordonator al Planetariului Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi şi al Astroclubului "Călin Popovici" Galaţi
E–mail:ovidiu.tercu@gmail.com
Telefon mobil: 0726166419
www.calin-popovici.uv.ro

No comments: