Pages

Monday, August 11, 2008

Firmanul Patapievici-Mihaies

de Dan Mircea CIPARIU
Ca sa poti avea suport financiar si institutional din partea Institutului Cultural Roman, trebuie sa impartasesti cu obedienta optiunile politice si de trib literar si cultural ale sefilor Patapievici si Mihaies. Fara firmanul celor doi conducatori nu intri pe nici o lista a culturii oficiale din Romania, oricat de valoros ai fi. Odata acceptat, chiar daca ai fost si turnator la Securitate, si dovedit impostor, firmanul Patapievici-Mihaies iti deschide poarta spre burse, onorarii ortomane, premii si finantari!
Traian Basescu a crezut ca a dat lovitura, atragandu-si in camarila sa cativa intelectuali ce au mizat, dupa 1989, pe cartea intransigentei morale si pe cartea supraelitara. Nu a fost deloc asa pentru ca varfurile de lance morala si elitista ale lui Basescu, de la Patapievici la Liiceanu, s-au folosit cu abilitate si pragmatism de rolul lor de portavoce prezidentiala pentru a face din tema si mitul Basescu un nesfarsit joc de oglinzi si margele. Pana cand Basescu a devenit doar o piesa buna de decartat in exercitiile lor de putere.
Intelectuali fini care opereaza conceptual cu "societatea cunoasterii", cu centrul si marginea politica si culturala intersanjabile, nu gasesc drumul firesc intre democratia naturii si cultura organizationala moderna. Asa se face ca sefii ICR-ului au promovat si promoveaza doar opere si oameni de arta si cultura dupa chipul si asemanarea lor. Cu dublul standard drept stindard: securistii si impostorii din tribul nostru sunt mai buni decat ai celorlati. Astfel, asa cum aveam in comunism cultura oficiala, avem acum o cultura de tip nou: cea icerista!
De cati oameni e nevoie pentru cultura romana? De maximum trei, daca analizam cine a condus efectiv, institutional, financiar si cu o adevarata retea de influenta, cultura romana in ultimii ani. Primul: Horia-Roman Patapievici. Presedintele ICR este "marele vizir" al intelighentiei romane de sub Sultanul Basescu. Sotia lui Patapievici coordona financiar Editura Humanitas condusa de Gabriel Liiceanu, membru in Consiliul de Administratie al ICR din partea asociatiilor de edituri pana cand filosoful si-a dat demisia de presedinte al Asociatiei Editorilor din Romania. In treacat fie spus, numirea reprezentantilor asociatiilor editorilor a fost facuta dupa bunul plac al lui Patapievici si nu dupa consultarile si negocierile cu celelalte cinci asociatii de editori, asa cum era normal. Vicepresedintele ICR, Mircea Mihaies, este sotul doamnei Ilona Mihaies, actualul presedinte al Fundatiei Soros-Romania. Mihaies mai este membru in Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din Romania si in conducerea editoriala a Editurii Cartea Romaneasca. Nu am dat toate functiile si influentele sefilor ICR, dar intelectualii si artistii care nu sunt sub suzeranitatea Patapievici-Mihaies simt pe propria lor piele lectia distantarii de listele si subventiile ICR.

1 comment:

Anonymous said...

Totul este perfect la dl. Cipariu, uita insa sa specifice ca la fel este si la dlui la USR, ba chiar mai rau.

Dl. Mihaies este din gasca catelelor lui Manolescu. Aia de latra numai la comanda ca slugile, mananca rahat pe pane si crede ca arta e asta pe care o fac ei din materia asta perisabila. Manolescu are o gasca de securisti, cam ponositi, e drept, latratul si prostia obosesc dupa o perioada, dar securisti, cu state vechi si parinti stalinisto-kgbisti.

Le recomand tuturor sa formeze o grupare ordonata si incet-incet sa se retraga in taiga.