Pages

Tuesday, December 22, 2009

„SINDROMUL Omului Bun“, recompensat cu închisoarea în Germania. Florin Gavrilă, un erou roman care a primit mai multe lovituri de cutit pentru a salva o tanara e urmarit de nemti si ignorat de MAE

Cazul disperat al românului Florin Gavrilă nu şi-a găsit încă o soluţie

Cazul romånului-erou Florin Gavrilă, care a salvat o nemţoaică de la înjunghiere, fiind el însuşi înjunghiat de agresor, şi care ulterior s-a trezit cu o factură de 10.000 de euro pentru spitalizare, e ignorat atåt de autorităţile germane, cåt şi de cele romåne. Deşi l-au premiat pentru fapta sa, autorităţile germane nu au încercat să-l ajute şi bănesc, ci doar încearcă să-l scoată acum pe romån bolnav de „sindromul omului bun“. Iar autorităţile romåne recunosc că nu au pårghiile necesare pentru a-l ajuta pe Gavrilă în procesul în care casele de asigurări îi cer acestuia suma de 10.000 de euro pentru spitalizare.
Florin Gavrilă este un român stabilit în Germania „de ceva vreme“, aşa cum a precizat într-un mail trimis la redacţie. Acum un an şi jumătate, acesta a ajutat o nemţoaică să scape din mâinile unui agresor african, însă acest ajutor a avut consecinţe extrem de grave pentru el atât din punct de vedere medical, cât şi financiar. Astfel că românul, în urma ajutorului acordat nemţoaicei, a fost el însuşi bătut de agresor şi a fost înjunghiat în mai multe părţi. Aceste răni au fost tratate în spitalele germane, însă cum românul nu avea asigurare medicală i s-a pus în cârcă o factură de 10.000 de euro, deşi el doar încercase să salveze o viaţă. Ulterior externării, a fost premiat de poliţia din Main Frankfurt, precum şi de primăriţa oraşului, însă cu privire la factura medicală autorităţile germane nu au făcut nimic. Românul a fost trimis în judecată din cauza datoriilor acumulate şi în momentul de faţă riscă să i se pună sechestru pe bunurile pe care le are.
În timpul trecut de la accident până în prezent, Florin Gavrilă a încercat să obţină ajutor de la mai multe ONG-uri din Germania, însă nu a primit decât promisiuni deşarte. Românul a încercat apoi să apeleze la Ambasada României din Germania, însă, potrivit spuselor lui, acolo i s-a închis telefonul în nas. Disperat, Florin Gavrilă a încercat să ia legătură cu Ministerul Afacerilor Externe român fără prea mare succes nici de data aceasta. De asemenea, s-a încercat şi implicarea Avocatului Poporului în această problemă, Parlamentul sesizând instituţia cu privire la situaţia în care se află Florin Gavrilă. Între timp, autorităţile germane au găsit un şiretlic prin care ar putea ieşi basma curată din toată „afacerea“. Respectiv, vor să-l diagnosticheze pe român, cu ajutorul medicilor psihiatrii, ca fiind suferind de „sindromul de a ajuta“. Astfel, cazul ar fi clasat şi întreg coşmarul prin care a trecut românul ar fi dat uitării. Iar la Bucureşti se pare că nimeni nu ştie nimic.
Contactaţi de ziarul „Curentul“, reprezentanţii Avocatului Poporului au solicitat mai mult timp pentru a ne spune în ce stadiu se află cazul, deşi instituţia menţionată a fost sesizată cu privire la acest aspect din ianuarie 2009.
Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe au precizat la rândul lor că ştiu despre cazul românului, însă nu pot acţiona. Asta pentru că Ministerul, deşi are o listă de avocaţi pe care îi recomandă românilor aflaţi peste hotare, nu poate achita şi onorariul acestora. Cu toate acestea, MAE a sugerat că va încerca să găsească totuşi un avocat dispus să-l ajute pe românul erou şi fără bani. O soluţie ar fi ca Guvernul României să dea o Ordonanţă de Urgenţă prin care să acorde românilor care în afară au primit diplome şi recunoaşteri pentru calităţile lor să fie ajutaţi bănesc de autorităţile statului român, astfel încât cazuri precum cel al lui Florin Gavrilă să nu se mai repete, au declarat surse judiciare.
Scris de Ana Maria Bujor 

No comments: