Pages

Tuesday, December 22, 2009

VINTU IN FALIMENT. Răspund, ca întotdeauna, administratorii. „Feţele Cotidianului“: Buşcu - RAAPPS scapă, dar îl bagă la apă pe Mihnea Vasiliu


Scris de Dana Iliescu
Nimic nou în modul de operare al lui Vîntu: faliment după faliment, banii la Vîntu, răspunderea la alţii. După modelul deja brevetat de Vîntu:

- FNI, banii la Vîntu, răspunderea la Vlas şi Popa;
- FNA, banii la Vîntu, răspunderea la Vlas şi Popa;
- BID, banii la Vîntu, răspunderea la Popa;
- BRS, banii la Vîntu, răspunderea la Teodor Nicolaescu;
- „Cotidianul“, banii la Vîntu, răspunderea la Mihnea Vasiliu, administrator;
- „Gardianul“, banii la Vîntu, răspunderea la Alecu Racoviceanu, unic administrator;
- „Ziua“, banii la Vîntu, răspunderea la Mihai Pîlşu, unic administrator;
- Realitatea TV, banii la Vîntu, răspunderea la liderii sindicali, administratori: Marius Petcu - preşedinte CNSLR FRĂŢIA, Iacob Baciu - preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democrate din Romånia, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Chimie şi Petrochimie - Achille Duţu, Dumitru Costin - preşedinte Blocul Naţional Sindical, Liviu Luca - preşedinte FSLI Petrom, şi Ion Popescu - preşedintele Confederaţiei Sindicale „Meridian“.

Vîntu a vrut să-l plătească pe Crupenschi cu apartamente

Sergiu Crupenschi, reprezentantul firmei care a obţinut declanşarea procedurii insolvenţei pentru firma care editează „Cotidianul“, a acordat un interviu în exclusivitate jurnalistului Petrişor Obae, publicat pe www.paginademedia.ro. Acţionarul Editurii Univers vorbeşte despre datoria pe care o are de încasat de la ziarul „Cotidianul“, pentru cărţile tipărite. Cuantumul exact al datoriei este de 406.101,81 de euro.
După ce a dat în judecată ziarul, Editura Univers a primit oferte de stingere a datoriei, inclusiv în apartamente. Nu s-au concretizat. „Mi-am dat seama că se încerca să nu îi dau în judecată până după alegeri“, spune Crupenschi. „I-am dat în judecată, după care am vorbit cu Sorin Enache, iar el mi-a făcut o propunere în scris, prin care să se stingă datoria: 100.000 de euro cash, 100.000 de euro în publicitate, iar restul apartamente în Bucureşti (la Cosmopolis), la Braşov (Avantgarden) şi la Sinaia (Colina Marei)“.
Cifra de 406.000 de euro acoperă patru luni de cărţi tipărite: fiecare titlu de literatură costă, în medie, aproximativ 15.000 de euro. „Am primit asigurări că voi primi banii“, explică Sergiu Crupenschi, pentru paginademedia.ro, escaladarea acestei datorii. Este vorba de proiectul cărţilor de la „Cotidianul“, girat de celebrul deontolog al lui Vîntu, Ioan T. Morar, stipendiat acum de mogul pe portalul Vox Publica.
De la Crupenschi aflăm că Univers a cerut insolvenţa companiei Poligraf, care editează ziarul „Cotidianul“. Cu o zi înainte de decizia instanţei, însăşi Poligraf şi-a cerut falimentul, spune Crupenschi. Instanţa a declarat Poligraf insolventă la 11 decembrie. Cornel Nistorescu a încercat să preia datoria, pentru a duce mai departe ziarul, însă fără succes.

„Doru Buşcu este autorul moral al acestei situaţii“

În interviul cu Petrişor Obae, Crupenschi arată că, „în august, Doru Buşcu mi-a dat toate asigurările, spunându-mi că nu există niciun fel de risc. Textual, a zis: «Eu îmi plătesc întotdeauna datoriile, nu rămân dator la nimeni». Ei aveau o tactică: promiteau ceva, apoi, când venea scadenţa, după câteva săptămâni, nu mai era nimeni de găsit. Când trecea scadenţa, venea altcineva şi promitea altceva. Şi tot aşa. Noi vom cere o expertiză contabilă, prin care să aflăm cum s-a ajuns în insolvenţă. Ei au vândut aceste cărţi, iar vânzările acopereau factura medie de aproximativ 15.000 de euro pe titlu.
Cornel Nistorescu a vrut să cumpere creanţa şi să continue ziarul. El trebuia să ajungă la un acord şi cu ceilalţi creditori, ceea ce, din informaţiile mele, nu s-a întâmplat.
Mi-am dat seama că se încerca să nu îi dau în judecată până după alegeri. După alegeri ,au cerut singuri insolvenţa. Doru Buşcu este autorul moral al acestei situaţii“, afirmă tranşant Crupenschi cu referire la deontogul de la Academia Caţavencu, „cocalar de Dorobanţi“, ca rezident într-o vilă a RAAPPS printr-o fundaţie-fantomă.

Mihnea Vasiliu - victimă colaterală

Un răspuns ne-a atras în mod particular atenţia în acest interviu: „V-aţi resemnat că nu mai primiţi banii?“, îl întreabă Obae pe Crupenschi. „Nu mă resemnez. Mihnea Vasiliu este administratorul Poligraf şi, în astfel de cazuri, administratorul răspunde. Probabil vom merge pe atragerea răspunderii administratorului“. Mihnea Vasiliu, un reper în administrarea afacerilor din mass-media, a fost peste 15 ani mâna dreaptă a lui Adrian Sârbu în trustul Media PRO. În anul 2007, a ales Grupul Realitatea-Caţavencu pentru că „poziţionarea premium a acestuia“ l-a atras, după cum mărturisea Mihnea într-un interviu. Acum, poziţionarea grupului e alta, din păcate, pentru Mihnea Vasiliu, şi acesta are de înfruntat creditorii, premium sau nu, care-i bat la uşă.

Nistorescu îl instigă pe Vasiliu la bancrută frauduloasă

Revista „Capital“ de ieri relatează că directorul „Cotidianului“, Cornel Nistorescu, a solicitat conducerii grupului „ruperea“ brandului „Cotidianul“ de procesul de insolvenţă în care este implicată societatea care editează ziarul, lucru care i-ar fi permis găsirea unui investitor. Însă, conducerea grupului nu ar fi fost de acord.
Evident că administratorul nu a fost de acord, atât timp cât Art. 143. - din Legea 85/2006 privind procedura insolvenţei, alineatul (2) prevede: „Constituie infracţiunea de bancrută frauduloasă şi se sancţionează cu închisoare de la 6 luni la 5 ani fapta persoanei care: c) înstrăinează, în frauda creditorilor, în caz de insolvenţă a debitorului, o parte din active“.
În traducere legală, ceea ce a solicitat Nistorescu, respectiv ruperea brandului „Cotidianul“, care, alături de calculatoarele din redacţie, maşini şi alte bunuri, reprezintă un activ al societăţii, înseamnă de fapt înstrăinarea brandului pe numele altei persoane, fizice sau juridice. Adică un triumf pentru Nistorescu şi închisoare pentru Mihnea Vasiliu, administratorul Poligraf SRL.
Ehei, au trecut vremurile când administratorii afacerilor lui Vîntu semnau orice, siguri fiind că nu vor păţi nimic, aşa cum îi asigurau Vîntu şi neregretatul Radu Timofte.

No comments: