Pages

Thursday, November 19, 2009

SEFUL ANI, MACOVEI: Comportamentul lui Roşca Stănescu generează teamă faţă de orice demers jurnalistic onest

Comportamentul lui Sorin Roşca Stănescu, dezvăluit după apariţia în presă a stenogramelor discuţiilor de la Snagov, generează teamă şi reticenţă faţă de orice demers jurnalistic în rândul tuturor celor care lucrează în sistemul public, apreciază preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

Într-un punct de vedere transmis Clubului Român de Presă (CRP), şeful ANI, Cătălin Macovei, afirmă că, în urma publicării stenogramelor discuţiilor private purtate de el cu Bogdan Chirieac şi Sorin Roşca Stănescu, "exercitarea onestă a activităţii jurnalistice", dar şi întâlnirile - formale sau informale - între reprezentanţi ai instituţiilor publice şi jurnalişti "vor fi percepute ca fiind ilegale sau cu un crescut potenţial de risc", având în vedere faptul că "manipularea este asimilată ca fiind instrumentul de azi al presei de investigaţie".

Macovei critică modalitatea în care Roşca Stănescu a ales să abordeze discuţia de la Snagov, aceasta fiind, în opinia şefului ANI, o dovadă a faptului că Roşca Stănescu nu intenţiona să afle adevărul, ci să obţină informaţii compromiţătoare despre anumite persoane.

"Invocarea faptului că se află în posesia unor informaţii compromiţătoare la adresa persoanei mele relevă «tehnicile de investigaţie» ale lui Sorin Roşca Stănescu", scrie Cătălin Macovei, în punctul de vedere care i-a fost solicitat de CRP.

În acelaşi document, Macovei apreciază că, "deşi discutabil din punct de vedere moral", comportamentul lui Bogdan Chirieac nu a fost de natură să-l pună într-o postură dificilă. Preşedintele ANI afirmă chiar că atitudinea lui Chirieac a fost "mai degrabă, în mare parte, echidistantă".

În continuarea punctului de vedere transmis CRP, Macovei enumeră demersurile juridice îndreptate împotriva lui Roşca Stănescu, dar şi a unor foşti angajaţi ai ANI sau a unui membru al CNI, cu toţii acuzaţi de sustragere sau folosire a unor documente clasificate ale Agenţiei Naţionale de Integritate.

Comisia Media CRP-AJR recomandă instituţiilor de presă şi jurnaliştilor să nu îi mai prezinte pe Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac ca "jurnalişti" sau cu orice altă titulatură care face trimitere la această meserie.

MEDIAFAX

Foto: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto

No comments: