Pages

Thursday, August 13, 2009

ALTERMEDIA si CIVIC MEDIA au sesizat organele de control ale statului cu privire la fraudele gruparii homosexualilor ACCEPT. M Macovei - "onoarea" PPE

ÎN ATENŢIA:

DEPARTAMENTUL DE LUPTĂ ANTIFRAUDĂ - GUVERNUL ROMÂNIEI

GARDA FINANCIARĂ BUCUREŞTI

AUTORITATEA DE MANAGEMENT A FONDULUI GLOBAL ÎMPOTRIVA HIV/SIDA, TUBERCULOZEI ŞI MALARIEI - MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

AUTORITATEA DE IMPLEMENTARE PHARE - MINISTERUL DEZVOLTĂRII REGIONALE

PARCHETUL DE PE LÂNGĂ JUDECĂTORIA SECTORULUI 2 BUCUREŞTI

SESIZARE

În data de 27 iulie 2009, pe blogul http://www.wannabegay.org/ [la adresa http://wannabegay.org/2009/07/27/exclusiv-accept-ul-prezinta-in-adunarea-generala-neregulile-sesizate-si-de-wannabegay-org/ ] şi în 03 august 2009 în cotidianul “Can-Can” a fost făcut public un raport de anchetă intern al Asociaţiei “Accept”, cu sediul în Bucureşti, strada Lirei nr. 10, sector 2, raport care verifică utilizarea fondurilor accesate de asociaţie pentru desfăşurarea festivalului “Gay Fest”, ediţia 2008 şi confirmă deturnarea acestora precum şi a altor fonduri primite de la Fondul Global împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei, fond administrat de Ministerul Sănătăţii Publice.
Ca urmare a deciziei Adunării Generale a Asociaţiei “Accept”, în şedinţa ordinară din data de 5 iulie 2008 s-a constituit o comisie de anchetă pentru verificarea cheltuielilor din cadrul “Gay Fest” 2008. Motivul invocat de membrii "Accept" au fost costurile exagerat de mari ale organizării unui cocktail. Ancheta s-a extins până la verificarea diferitelor contracte suspecte cu firme deţinute de membri şi angajaţi ai "Accept". S-a constatat că aceste contracte au adus prejudicii nu numai Asociaţiei "Accept", ci şi statului român, prin manevrarea frauduloasă a diferitelor fonduri nerambursabile administrate de autorităţile de management din cadrul ministerelor, în principal Fondul Global Împotriva HIV/SIDA, Malariei şi Tuberculozei (FGIHTM) administrat de Ministerul Sănătăţii Publice.
Îngrijorător este faptul că, pe lângă deturnările de fonduri obţinute de la FGIHTM, deturnări demonstrate de comisia internă, Asociaţia "Accept" a accesat proiecte PHARE de peste 150.000 euro, unele dintre ele aflându-se în prezent în derulare, ceea ce lasă loc suspiciunii utilizării netransparente şi a fondurilor provenite de la Comisia Europeană. Comisia de anchetă nu şi-a extins verificarea şi asupra utilizării fondurilor europene, în condiţiile în care domnii Florin Ghiţă, responsabil financiar la Asociaţia "Accept" şi Daniel Petru Zăvoian, asistent de programe la Asociaţia “Accept”, s-au aflat într-un evident conflict de interese, contractând, ca intermediari pentru produsele şi serviciile finanţate din proiectele Fondului Global, firme ai căror acţionari sunt sau cu care au dezvoltat relaţii reciproc avantajoase de-a lungul timpului, folosindu-se pentru acestea de calităţile de membri şi angajaţi ai asociaţiei.

Deturnările de fonduri identificate de comisie sunt următoarele:

În cadrul cocktailului “Gay Fest” 2008, finanţat de FGIHTM, s-a adus un prejudiciu de aproximativ 3.000 de euro, dl. Florin Ghiţă selectând firma Godmother S.R.L., cu care Asociaţia “Accept” are relaţii contractuale încă din 2002, deşi oferta de preţuri a fost dublă faţă de piaţă, iar serviciile contractate nu au fost în totalitate furnizate.
În cadrul proiectelor de prevenire a infecţiei cu virusul HIV şi de promovare a sexului protejat, finanţate tot de FGIHTM, deturnarea fondurilor în interesele membrilor-angajaţi ai “Accept” s-a făcut prin manevre de intermediere cu diferite firme pentru achizionarea articolelor de “sex protejat”, în locul achiziţionării articolelor direct de la producător. Astfel, S.C. Uranian Distribuţie S.R.L. (deţinută de domnii Florin Ghiţă şi Daniel Petru Zăvoian) intermediază către Asociaţia “Accept”, tot prin Godmother S.R.L. (sub denumirea veche de S.C. Speed Promotion S.R.L.), cumpărarea de mari cantităţi de articole de “sex protejat” la preţuri duble faţă de preţurile practicate de furnizori. Conform rapoartelor de activitate, numărul de articole de “sex protejat” a fost de 241.638 în 2007 şi 91.000 în 2008, toate acestea achizionate la preţ dublu, înainte de a fi distribuite beneficiarilor.
În contractele de prestări servicii ale Asociaţiei “Accept”, comisia a mai identificat un conflict de interese, asupra căruia nu a putut evalua prejudiciul deoarece i s-a refuzat accesul la documentele justificative. Este vorba de S.C. ACBE Design S.R.L., deţinută de domnii Florin Ghiţă şi Lucian David, membru în Consiliul de Conducere “Accept” din 2008 şi până în prezent.

Pentru aceste motive, solicităm tuturor organelor competente ale statului român, conform atribuţiilor instituţionale:

- Verificarea autenticităţii raportului intern al Asociaţiei “Accept” în arhivele acesteia;
anchetarea neregulilor identificate de comisia internă, precum şi a altor eventuale nereguli;
anchetarea contractelor şi a mecanismelor de utilizare a fondurilor primite de la Fondul Global Împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei şi de la Comisia Europeană;

- Sancţionarea conform legislaţiei în vigoare a tuturor celor implicaţi în aceste fraude, inclusiv a celor care s-au făcut complici la aceste ilegalităţi prin nedenuntarea lor către autorităţile competente, dat fiind că acest raport a fost elaborat la data de 29 iulie 2008, deci în urmă cu mai bine de un an.
Precizăm că următoarele persoane publice sunt membre ale Asociaţiei “Accept”, conform registrelor Judecătoriei Sectorului 2, înregistrată prin HJ nr. 6727/25.10.1996:
- D-na Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei în Guvernul Tăriceanu, actual deputat în Parlamentul European (membru onorific “Accept”) - (In ciuda apartenentei partidului din care face parte, PDL, la PPE, grup politic european conservator care se opune exagerarii "drepturilor" homosexualilor, incurajate insa de fosta procuroare a PCR transformata in activista pro-homosexuala - Nota mea);

- D-na Romaniţa Iordache, expert antidiscriminare al Comisiei Europene pentru România, senior expert al reţelei FRALEX (European Union Agency for Fundamental Rights - Legal Experts) în România şi membru în Consiliul de Conducere al Asociaţiei “Accept” din 2005 şi până în prezent.

Prin urmare, solicităm organelor competente ale statului român o anchetă publică şi transparentă.

Ataşăm raportul intern postat electronic pe http://www.wannabegay.org/ şi preluat de publicaţia mai sus amintită precum şi ordinea de zi a Adunării Generale "Accept" din 25 iulie 2009, preluat din aceeaşi sursă.

Vă mulţumim pentru solicitudine,

Asociaţia Altermedia, Bucureşti

Asociaţia Civic Media, Bucureşti

7 august 2009

No comments: