Pages

Tuesday, June 2, 2009

L-AU RAS. Parcul Brezoianu a disparut definitiv, defrisat in plin scandal. ONG-urile de mediu au protestat degeaba


REALITATEA TV: A început Săptămâna Mediului Tău! În timp ce în Parcul Brezoianu din Capitală toţi copacii erau tăiaţi, în piaţa Constituţiei, ministrul Mediului le promitea sutelor de copii că îi va susţine pentru a avea mai mult spaţiu verde. Foto
Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg. Dacă în urmă cu câteva săptămâni primarul Oprescu spunea că toţi copacii din parcul Brezoianu vor fi transplantaţi în parcul Izvor, lucrurile nu s-au întâmplat chiar aşa. Luni după-amiază toţi copacii au fost tăiaţi.
În locul parcului urmează să fie construit Monumentul Holocaustului. Reprezentanţii primăriei Capitalei spun că toate condiţiile impuse de avizul de defrişare au fost respectate: "S-au plantat, în compensare, 124 de platani în Parcul Izvor; gardul viu a fost transplantat, o parte la scuarul din Şoseaua Viilor, iar cealaltă parte în faţa clădirii Ministerului de Interne. Trandafirii au fost replantaţi, o parte, în faţa clădirii Ministerului de Interne, iar altă parte la sera ADP sector 5.
În tot acest timp, câţiva kilometri mai departe, în piaţa Constituţiei, ministrul Mediului demara campania "Săptămâna Mediului Tău". Sute de copii au desenat simbolic, pe asfalt, un arbore uriaş.
Un raport al Primăriei arată că fiecărui bucureştean îi revin aproape 17 metri de spaţiu verde. Adică de trei ori mai puţin decât recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii. (http://www.realitatea.net/)












MIRCEA TOMA a sustinut activ dar in van ONG-urile de mediu

Săptămâna trecută s-a consumat una dintre ultimele tentative de căutare civilizată a unei soluţii pentru o problemă delicată în parcul Brezoianu urmează să fie construit, împotriva legii, un monument dedicat Holocaustului.Planul urbanistic zonal, autorizaţia de defrişare şi autorizaţia de construcţie încalcă OUG 114/2007 (care interzice schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi). Un grup de organizaţii neguvernamentale preocupate (sic) de soarta Bucureştiului, care se agită încercând să salveze pomişorii ameninţaţi de proiect, i-au invitat la o dezbatere pe toţi cei care ar putea fi interesaţi de o soluţie legală. A fost invitată, între alte instituţii, şi Ambasada Israelului. Invitaţia nu a fost onorată de ambasadă pentru că, au explicat oficialii, este vorba despre o problemă „care priveşte autorităţile române.

O constatare pertinentă. Pertinenţa, când în propoziţie există cuvântul „holocaust, devine, însă, inaccesibilă ziaristei Ioana Lupea, care scapă rău hamul în Evenimentul zilei: „Treizeci de pomi pentru 380.000 de evrei şi 11.000 de romi ucişi în Holocaustul din România şi din teritoriile aflate sub administraţie românească. Preţul nu ar fi mare nici dacă ar fi pierit un singur om. Mutarea celor 30 de pomi din micul parc Brezoianu din Bucureşti pentru a face loc Complexului Holocaustului a răscolit muşuroiul antisemit. Dintr-o dată mulţi şi-au descoperit vâna de activist pentru salvarea mediului înconjurător, îmbrăcând verdele ecologist deasupra verdelui legionar.

Ca să recapitulăm, citez Ambasada Israelului: este vorba despre o problemă care priveşte administraţia locală. O administraţie care, în succesivele ei variante politice, a redus spaţiile verzi din Capitală la 50%. O administraţie coruptă care nu e în stare să facă un pas fără să încalce o lege. Or, Ioana Lupea descoperă răul la ONG-ştii care sunt un „muşuroi antisemit şi „legionari. Brava logică, fato! Păi, ce-o să mai scrii dacă, Doamne fereşte, o să ajungă pe biroul DNA dosarul „Monumentul Holocaustului? Că şi procurorii-s antisemiţi? De ce nu-i acuzi de antisemitism pe corupţii din administraţie care n-au găsit alt loc pentru un monument de importanţa asta decât peste un parc şi să nu mai zic lângă o benzinărie? Oare nu puteam înlocui Ţeapa cu Cartoful din Piaţa Revoluţiei cu un monument adevărat?

Text: Mircea TOMA - Active Watch - Agenţia de Monitorizare a Presei
http://www.catavencu.ro/cu_monumentul_holocaustului_la_dna-7919.html
Foto: Lucian Curelariu

No comments: