Pages

Wednesday, June 3, 2009

ATACUL FINAL MAGHIAR. Laszlo Tokes vrea purificare etnica in Targu Mures. Marko Bela: "Ardealul nu este al romanilor; este proprietatea noastra!"

Laszlo Tokes: Targu Mures era ''un oras aproape pur maghiar''
Targu Mures, 3 iun /Agerpres/ - Europarlamentarul Laszlo Tokes, primul pe lista de candidati a UDMR pentru Parlamentul European, a declarat, miercuri seara, la Targu Mures, in cadrul manifestarii de inchidere a campaniei electorale a Uniunii, ca minoritatea maghiara este desconsiderata in prezent in Romania, ceea ce jigneste spiritul Timisoarei din 1989, transmite corespondentul AGERPRES.''Nu chiar anuleaza, dar jigneste acel spirit al Timisoarei unde ne-am unit cu totii, aproape 10 comunitati etnice si tot atatea comunitati religioase. Deci e pacat ca dupa 20 de ani de transformari democratice, ajungem iarasi la punctul de pornire. §titi prea bine ce rol a avut comunitatea maghiara, in special cea reformata din Timisoara, cu 20 de ani in urma'', a spus Tokes, referindu-se la indepartarea maghiarilor de la conducerea institutiilor deconcentrate.
Laszlo Tokes a mai sustinut ca Targu Mures a fost capitala Secuimii in urma cu 90 de ani, cand era ''un oras aproape pur maghiar''.
''Intre timp a fost romanizat si asimilat. Atat in trecut, cat si in prezent, politica romaneasca nu poate scapa de nationalismul traditional de dupa Tratatul de la Trianon si inca dupa 1989, dupa schimbarea de regim, se duce o politica de asimilare, o politica antimaghiara si de aceea protestam cu ocazia acestei adunari a maghiarilor din Transilvania'', a accentuat Laszlo Tokes.Acesta a facut aluzie si la cele intamplate in martie 1990, ''cand toata secuimea era gata sa porneasca spre Targu Mures spre a-i apara pe cei agresati de nationalistii romani, conform scenariului fostei Securitati''. ''De data aceasta ma bucur si am exprimat bucuria ca intr-o situatie cu totul altfel au venit secuii din toate partile ´inutului Secuiesc, au venit si ceangaii si reprezentantii tuturor maghiarilor din Transilvania'', a sustinut Tokes, referindu-se la mitingul organizat de UDMR in cadrul manifestarii de inchidere a campaniei electorale.Acesta si-a manifestat indignarea fata de initiativa Parlamentului Slovaciei care ia in discutie declararea ca persona non grata a liderului opozitiei de la Budapesta, Viktor Orban, pentru criticile formulate de acesta la adresa Slovaciei in Parlamentul European, dar si scoaterea in afara legii a Partidului Coalitiei Maghiare.Tokes a considerat ca ceea ce se intampla in Slovacia, dar si ''umilirea presedintelui Ungariei, Laszlo Solyom, de catre autoritatile romane'', fac parte dintr-un scenariu comunist. AGERPRES/(Dorina Matis)Data: 2009-6-3 - ora: 21:38:24

Marko Bela: Politicienii care au decis demiterea maghiarilor din fruntea institutiilor deconcentrate sunt 'prosti'

Targu Mures, 3 iun /Agerpres/ - Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, miercuri seara, la Targu Mures, in cadrul manifestarii de inchidere a campaniei electorale a Uniunii ca politicienii romani sunt ''prosti'', cu referire directa la cei aflati la putere.''Eu am spus ca sunt prosti. §tiu ca e un calificativ destul de dur si nu m-am referit la toti, numai la cei care au elaborat aceste masuri intr-adevar proaste, periculoase privind demiterea specialistilor maghiari din fruntea institutiilor deconcentrate. §i de ce am spus ca este vorba de prostia unor politicieni: fiindca prin declaratii, acesti politicieni, din nou si din nou vor sa ne dovedeasca ca nu avem nevoie de autonomie, fiindca problemele noastre se rezolva si altfel. §i ceea ce fac in schimb e o dovada clara ca avem nevoie de autonomie, fiindca daca noi am decide aici, la fata locului, in legatura cu institutiile deconcentrate, in legatura cu investitiile din infrastructura si tot ceea ce tine de dezvoltarea zonelor noastre, deci daca noi, maghiarii si romanii de aici am decide, am avea aceasta autonomie, atunci sunt sigur ca am gasi solutiile cele mai bune, nu ca cei din Bucuresti'', a declarat Marko Bela, imediat dupa ce a sustinut discursul. Liderul UDMR a aratat ca atunci cand a vorbit despre prostia politicienilor s-a referit la aceasta contradictie: ''Sa ne dovedeasca ca nu avem nevoie de autonomie. Deocamdata ne-au dovedit ca avem nevoie de autonomie''.''Mesajul pe care l-am transmis astazi este un mesaj de solidaritate si asa cum am spus e un mesaj de autonomie si anume ca problemele pe care cei din Bucuresti le rezolva foarte prost, intr-un fel extrem de suparator, noi le-am rezolva bine. Noi, repet inca o data, cei care traim aici. Spuneti-mi de ce romanii din Ardeal sa astepte solutii din Bucuresti, cand impreuna am ajunge la solutii mai bune'', a accentuat Marko Bela. Presedintele UDMR a mai spus, in fata multimii, ca in februarie sau in martie 1990, cei care marsaluiau impotriva maghiarilor scandau ca mai degraba mor decat sa renunte la Ardeal.''A trebuit sa ne gandim de atunci incoace ca nu trebuie sa murim pentru Ardeal, stimati maghiari si stimati romani, aceia care ati scandat aceste cuvinte. Pentru Ardeal trebuie sa traim, sa luptam, sa traim intelept, pentru Ardeal trebuie sa transmitem mesajul acelui premier care este ardelean, ca Ardealul merita mult mai mult decat vrea acest guvern sa-i dea. Pentru Ardeal trebuie sa traiesti, nu sa mori.
In ceea ce priveste intrebarea: Cine ne da sau nu ne da Ardealul, cu stima, dar cu hotarare si fermitate trebuie sa spunem ca nu se poate sa ni se dea Ardealul, pentru ca Ardealul nu este al romanilor. Ardealul este si al nostru, este bunul nostru comun si noi avem partea noastra din acest bun. Noi n-ar trebui sa primim, sa obtinem de la altii Transilvania. Noua nu trebuie sa ni se dea Ardealul. Ardealul este partea noastra de drept, partea noastra pentru care ne-am luptat pret de secole si acest lucru vrem sa-l spunem si acum, peste 20 de ani, acelora care ar vrea sa intoarca din nou istoria. Ardealul este proprietatea noastra, bunul nostru de drept. Sarcina noastra este sa protestam cand unii vor sa intoarca istoria!'', a afirmat Marko Bela. La inchiderea campaniei electorale a UDMR, care a coincis si cu un miting de protest impotriva demiterii din functii a directorilor maghiari de la conducerea institutiilor deconcentrate , au participat in jur de 4.000 de persoane. AGERPRES/(Dorina Matis)
Mai multe detalii importante pe

No comments: