Pages

Friday, January 9, 2009

Scandalul Europeana.eu-Romania-Sida-Provincie a Ungariei ia amploare. O reactie stupida a Comisiei Europene si o interventie in Parlamentul European

Pornind de la sesizarea unei cititoare, Mirela Luca, prezentata in postul Romania reprezentata pe Europeana.eu ca o tara bolnava de SIDA, o provincie a Ungariei, unde Eminescu si Caragiale sunt, si ei,... maghiari! Alo, MAE?, scandalul privind imaginea deformata a Romaniei a luat amploarea cuvenita. Comisia Europeana, prin reprezentanta de la Bucuresti, isi permite sa ne ofere o "reactie" cel putin nepotrivita, mai precis stupida, in timp ce euro-parlamentari romani intervin, pe drept, la Parlamentul European. Promitem ca nu o sa ramana doar asa.

Subject: Biblioteca EUROPEANA
Reactie cu privire la articolul din ziarul Ziua din 7.1.2009

In legatura cu articolul din ziarul ZIUA, din data de 7 ianuarie 2009, intitulat "Imagini socante ale Romaniei", Comisia Europeana doreste sa faca urmatoarele clarificari:
Biblioteca electronică europeană (EUROPEANA) oferă acces la colecţiile instituţiilor culturale europene. Acestea pot conţine lucrări care ar putea fi percepute ca inadecvate în anumite State Membre sau care pot crea o imagine nedorită despre un Stat Membru.
Instituţiile culturale ale fiecărui Stat Membru sunt responsabile şi decid asupra conţinuturilor pe care le arhivează în format electronic şi pe care le oferă publicului prin intermediul Bibliotecii electronice europene. Europeana nu poate împiedica accesul la colecţiie instituţiilor culturale ale Statelor Membre.
Aceste fotografii, care fac parte dintr-o colecţie din Marea Britanie, înfăţişează copii în orfelinatele şi în spitalele din România la începutul anilor nouăzeci. Motorul de căutare al bibliotecii afişează fotografiile pe prima pagină din cauza corespondenţei dintre termenul după care se efectuează căutarea şi informaţiile ataşate fiecărei fotografii la momentul în care aceasta a fost încărcată în baza de date.
Fotografiile apar doar dacă se caută după termenul "Romania". Dacă numele ţării este scris într-o altă limbă (de ex. "Roumanie") se obţin cu totul alte fotografii.
Pe măsură ce vor fi adăugate alte materiale despre România, aceste imagini nu vor mai fi printre primele rezultate generate de către o căutare.

Mihai ROSIORU
Assistant to the Press Team (?!)
European Commission - Representation in Romania
Str. Jules Michelet 18, RO-010461, Bucharest
Tel.: 00 40 21 203 54 86
Mail: mihai.rosioru@ec.europa.eu
Web: http://ec.europa.eu/romania

Promovarea unei imagini negative a Romaniei pe site-ul Bibliotecii Digitale Europene, contestata de europarlamentarii Rares-Lucian Niculescu, Dragos Florin David, Flaviu Calin Rus si Alexandru Nazare (PPE-DE, PD-L)

Portalul Bibliotecii Digitale Europene - http://www.europeana.eu/portal/brief-doc.html?start=1&view=table&query=romania prezinta pe prima pagina la sectiunea dedicata Romaniei imagini din anii '90, care infatiseaza copii orfani sau bolnavi de SIDA, copii internati in institutii de ocrotire a persoanelor cu handicap mintal etc, in timp ce alte tari sunt reprezentante de scriitori, artisti, obiecte din patrimoniul national. "Europeana.eu" este o retea tematica infiintata de Comisia Europeana in cadrul programului eContentplus.

Europarlamentarii romani cer explicatii Comisiei Europene cu privire la lipsa informatiilor relevante pentru Romania si someaza Comisia sa gaseasca solutii pentru evitarea repetarii unor astfel de situatii.

"Imaginile copiilor orfani, bolnavi, abandonati nu mai reprezinta de cel putin 15 ani imaginea Romaniei. Opinia publica romana a fost impresionata negativ de includerea, pe portalul Europeana. eu, a acestor informatii cu privire la tara noastra, pe care le consideram irelevante pentru imaginea acestei tari, pentru istoria si cultura poporului roman si care sunt de natura sa creeze Romaniei o imagine care nu corespunde adevarului. De asemenea, lipsesc cu desavarsire informatiile cu privire la cele mai importante personalitati ale culturii si istoriei romanesti. Am cerut explicatii Comisiei pentru a atrage atentia asupra acestui fapt si pentru a se lua masurile imediat necesare pentru remedierea situatiei" considera europarlamentarii romani.

NOTA CATRE EDITORI : PPE-DE este cel mai numeros Grup politic din Parlamentul European cu 288 de membri din toate cele 27 de state membre UE

Bruxelles, 08.01.2009

No comments: