Pages

Tuesday, January 6, 2009

Romania reprezentata pe Europeana.eu ca o tara bolnava de SIDA, o provincie a Ungariei, unde Eminescu si Caragiale sunt, si ei,... maghiari! Alo, MAE?

O sesizare trimisa astazi presei romane reflecta o realitatea trista, specifica Romaniei. Reprezentarea tarii noastre in mentalul colectiv european nu este fixata numai de imaginea facuta de (unii) tigani (vezi referendumul anti-romani si bulgari romi din Elvetia), sau de "arta" pornografica anti-crestina promovata de Institutul condus de Patapievici ci si de o falsa istoriografie, acum digitalizata. Europeana.eu - “Biblioteca digitala europeana ce cuprinde patrimoniul cultural european”, prezinta Romania intr-un mod specific propagandei anti-romanesti din anii '90, la care isi aduce o mare contributie si o alta "buna" vecina de-a noastra, Ungaria. Pe langa copii bolnavi de SIDA ca imagine "tipic romaneasca", la capitolul literatura, Eminescu sau Caragiale, de exemplu, exista doar materiale unguresti iar la istorie, la fel, in cazul Transilvaniei reliefandu-se caracterul extremist revizionist anti-romanesc. Informatia a revoltat azi (unii) ziaristi.

FrontNews si Mediafax: Imaginea Romaniei pe Biblioteca digitala europeana - copii orfani sau bolnavi de SIDA

O cautare dupa termenul "Romania" pe site-ul Bibliotecii digitale europene genereaza ca rezultate imagini din anii '90, care infatiseaza copii orfani sau bolnavi de SIDA, in timp ce alte tari sunt reprezentante de obiecte din patrimoniul national.
Romania apare cu aceste imagini pe site-ul Europeana.eu, in timp ce Franta, Marea Britanie, Germania, Ungaria, Bulgaria sau Turcia sunt reprezentante de obiecte de patrimoniu, de la documente istorice, monumente, piese de arheologie, pana la lucrari de arta sau de artizanat.Dan Mihai Matei, directorul Institutului de Memorie Culturala, institutia nationala care a fost desemnata de Ministerul Culturii pentru a gestiona acest proiect din partea Romaniei, spune ca stie despre aceasta situatie si ca a cerut explicatii Biroului de la Haga, dar ca acestia nu i-au putut oferi nici o explicatie. "Parerea mea este ca piesele apar in ordinea in care au fost introduse in baza de date. (...) Nu este o conspiratie ca sa iasa Romania prost", a declarat directorul CIMEC pentru Mediafax.In acelasi timp Matei afirma ca le-a comunicat celor de la Haga ca normal ar fi ca primele fotografii care apar sa fie cele trimise de institut, 3.200 de obiecte in format digital.Directorul CIMEC a precizat ca va discuta aceasta problema in sedinta de luni de la Haga si ca, daca nu se va rezolva problema, va depune o plangere la Bruxelles, potrivit Mediafax.
La o cautare dupa termenul “Eminescu” sau “Caragiale” apar patru documente pentru primul, dintre care trei sunt in limba maghiara, si unul pentru cel de-al doilea, dar tot in limba maghiara. Romania va beneficia si ea o biblioteca digitala nationala, care ar putea sa fie deschisa anul acesta. Pentru acesta s-a achizitionat deja domeniul Culturalia.ro, unde se vor regasi obiectele trimise pentru portalul european, cat si altele, de pe site-uri precum Google Books, dupa cum a spus Dan Mihai Matei.

Iata materialul care a generat stirea:

Eminescu si Caragiale sunt... maghiari

S-a terminat cu sarbatorile, mai am totusi cateva zile de stat acasa, asa ca faceam o plimbare pe net. Tot auzisem despre “Biblioteca digitala europeana ce cuprinde patrimoniul cultural european” – http://www.europeana.eu/ – asa ca hai si eu sa vad ce e pe acolo. Conform la ce auzisem, ar trebui sa fie pe ea deja 2 milioane de lucrari iar din 2010 vreo 6 milioane. Nu numai carti in format digital ci tot felul de opere de arta.
Bun, intru pe ea, aflu ca datorita traficului imens de la lansarea in noiembrie, 1 milion de afisari pe ora, a fost oprita si relansata de curand la sfarsitul lui 2008. Deci este de succes.
Ca fan Dumas dau imediat cautare Dumas si apar cartile lui, portrete etc. Bun, chiar imi place Europeana asta. Ia sa vad daca dau cautare Romania ce imi apare ? Pai din cele 12 rezultate de pe prima pagina 10 sunt poze din 1990 despre copiii din orfelinate si cei bolnavi de SIDA !!! Deci asta e patrimoniul cultural romanesc ?
Ok, ma enervez si dau cautare “France”. Nici o poza pe prima pagina ci niste documente de ordin istoric, tratate, declaratii ale regelui etc. Dau cautare “United Kingdom”, apar monumente arhitecturale si alte chestii. Hai sa incerc cu un vecin, si pun “Hungary”, apar rezultate despre Revolutia anticomunista maghiara ! Dau “Bulgaria”, apar timbre, un tablou si alte chestii.
Cum vi se pare ? Adica in punctul in care incepand de acum milioane de europeni vor cauta tot ce tine de cultura asta este fata Romaniei ? Chiar asa ne batem joc si nimeni nu raspunde ? Noi nu participam la acest proiect ? Ba da, vad ca au ca partener “Institutul de Memorie Culturala” - institutie publica extrabugetara in subordinea Ministerului Culturii şi Cultelor !
Buuun, adica numai bine nu e, dar ma mai trece un gand ca sa vad cat de tare e durerea in cot la noi. Ia sa verific: tastez http://www.europeana.co.uk/, rezultatul este ca te trimite la europeana.eu, tastez http://www.europeana.de/, acelasi rezultat, http://www.europeana.fr/, normal ca la fel, http://www.europeana.it/, la fel, http://www.europeana.com/, aceeasi chestie. Normal, sa nu se complice tot europeanul sa retina “.eu” ci sa stie domne bat “europeana .. domeniul din tara mea” – ca la google – si intru pe biblioteca europeana. Hai sa batem si http://www.europeana.ro/ ! Ce credeti ? Apare un site ok, cu informatie europeana, numai ca nu este biblioteca europeana ! Adica pe noi nici macar domeniul nu ne-a interesat sa-l luam !
Alo, Ministerul Culturii ! Alo ! Domn ministru ca tot sunteti tanar si poate aveti idee ca digitalizarea este viitorul ! Alo, pai nu se ia nici o masura ? Ia dati mataluta o cautare pe europeana.eu “Eminescu” – chiar este normal sa apara doar patru documente, si alea in maghiara ? Ia dati “Caragiale” – apare unul tot in maghiara !! ia mai incercati si altele, nu va prinde asa un sentiment de rusine ? Chiar nu puteti sa cumparati http://www.europeana.ro/ ca la toti ceilalti ? Sau mai usor este sa aruncati bani pe fereastra spre proiecte la care vin 20 de oameni. Chiar nu va da de gandit 1 milion de afisari intr-o ora ?
Mirela LUCA
PS: As adauga, la institutii: MAE, SRI, SIE, Cotroceni...
UPDATE: Vezi la comentarii mesajul autoarei.

3 comments:

Anonymous said...

Va multumesc pentru ca ati publicat mica mea sesizare - cred ca intr-adevar este de o greutate imensa a se da prioritate intr-o baza de date unor rezultate macar pentru unele cuvinte cheie :) Cat despre legatura dintre "culturalia" si "europeana", presupun ca este evidenta pentru oricine se pricepe la acrostihuri :)) noroc ca noi toti suntem tari la asta si nu ca amaratii de vestici care au apelat la prostia de a pune europeana.fr, europeana.de etc. - btw am vorbit si cu cei de la europeana.ro si au spus ca nu au primit nici un semnal de la nimeni pentru o eventuala cedare a domeniului

Mirela

Roncea said...

Eu va multumesc, si in numele colegilor care au uitat sa mentioneze sursa...

Anonymous said...

Da, este o problema cu citarea sursei :)
ma uitam la modul de raspuns "3200" de obiecte in format digital - cred ca asta trebuia sa ne dea pe spate ca importanta dar pentru cine stie cam cat iti ia sa scanezi ceva sau care s-a mai plimbat pe net cred ca isi da seama de "importanta" cifrei :)
iar cand am scris "acrostih" nu l-am confundat cu "anagrama" pentru ca le dadeam o sansa celor care ar fi sustinut ca exista vreo legatura intre cele doua cuvinte :)

Mirela