Pages

Sunday, March 16, 2008

Duminica Ortodoxiei - In apararea Icoanelor si a Religiei

Diseara de la 23.00, la Radio Romania, emisiunea "Luminile nopţii – cultură şi spiritualitate", realizator Cristian Curte, dezbate despre Religia in Scoli. Cu Remus Cernea "liber-cugetatorul", Daniela Serb, un fel de ziarista la Adevarul - care a scris plina de isterie: "sa vina portareii sa scoata icoanele din scoli"!!! -, directorul Editurii Sf Mina, Corneliu Muha, si subsemnatul. Emisiunea poate fi ascultata si pe net, la http://www.srr.ro/ sau http://actualitati.srr.ro/.

DUMINICA I DIN POSTUL MARE
- a Ortodoxiei -


TROPAR DUMINICA ORTODOXIEI
Preacuratului Tau chip ne inchinam, Bunule, cerând iertare de gresalele noastre, Hristoase Dumnezeule; ca de voie ai binevoit a Te sui cu trupul pe cruce, ca sa izbavesti din robia vrajmasului pe cei pe care i-ai zidit. Pentru aceasta cu multumire strigam Tie: toate le-ai umplut de bucurie, Mântuitorul nostru, Cel ce ai venit sa mântuiesti lumea.

Sinodiconul Ortodoxiei
Datori suntem lui Dumnezeu ca o dată pe an să-I aducem mulţumire în acea zi când am redobândit Biserica lui Dumnezeu, s-au dovedit dogmele adevăratei credinţe şi s-au aruncat hulele răutăţii.


Ce este Ortodoxia? - Pr. EFREM ATHONITUL


Iubitii mei fii, ce este Ortodoxia? Suntem ortodocsi si in general nu cunoastem inaltimea, profunzimea, largimea Ortodoxiei. Va trebui sa o vedem in toata sfintenia ei.
Ortodoxia este adevarul despre Dumnezeu, despre om si despre lume, asa cum ni l-a dat Insusi Dumnezeu Cel Intrupat prin invatatura Sa desavarsita. Asa cum l-a exprimat mai tarziu cugetul si inima dumnezeiescului Pavel. Asa cum l-a descris ucenicul iubirii si alti apostoli si evanghelisti cu lumina cereasca a Sfantului Duh. Ortodoxia este acea sinteza minunata dintre dogma si obiceiuri, dintre teorie si practica, asa cum ne-a fost predanisita de catre parintii duhovnicesti ai Alexandriei, Constantinopolului, Capadociei, Siriei si, mai tarziu, ai Sfantului Munte.


La catolici s-a nimerit azi Sarbatoarea Floriilor.
In Gradina Icoanei se desfasoara un Festival al Ortodoxiei

No comments: