Pages

Thursday, March 20, 2008

A mai murit un militar roman in Afganistan. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace!


Un soldat român aflat în misiune în Afganistan a fost ucis, iar un altul a fost rănit. Potrivit Ministerului Apărării, ambii militari făceau parte din Batalionul 300 Infanterie „Sfântul Andrei”. Tragedia a avut loc în jurul orei 15.00, la nord de Qalat. Fruntaşul Ionuţ Cosmin Sandu a murit, iar caporalul Silviu Atanasiu a fost rănit la piciorul stâng, când autovehiculul în care se aflau a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. În momentul producerii deflagraţiei, militarii se aflau într-o misiune de patrulare, în provincia Zabul. Militarul rănit a fost evacuat de urgenţă la spitalul din baza Langman, unde beneficiază de asistenţă medicală specializată. Fruntaşul Ionuţ Cosmin Sandu, în vârstă de 29 de ani, era căsătorit şi avea doi copii. Caporalul Silviu Atanasiu are 26 de ani şi este necăsătorit. Ambii, încadraţi la Batalionul 300 Infanterie “Sfântul Andrei” din Galaţi, erau la a doua misiune în Afganistan.
Romania a dislocat, in iulie 2002, in Afganistan, primul batalion de infanterie format din 405 militari provenind din Batalionul 26 infanterie "Neagoe Basarab". Aceasta a reprezentat prima actiune de lupta a armatei romane in afara frontierelor dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.
De la inceputul misiunilor desfasurate in Afganistan, fortele militare romanesti dislocate in zona au inregistrat 20 de raniti si cinci militari cazuti la datorie in diferite misiuni, potrivit MAp.



Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat regretul profund pentru pierderea suferită de familia fruntaşului Ionuţ Cosmin Sandu. Printr-un comunicat, şeful statului transmite condoleanţe familiei soldatului ucis şi asigură familia caporalului Silviu Atanasiu, rănit în aceeaşi misiune, că îi este alături.




Cinci militari români au murit până acum în teatrul de operaţiuni din Afganistan, iar alţi peste 20 au fost răniţi. Cel mai recent accident din Afganistan în care au fost implicaţi soldaţi români s-a petrecut în urmă cu doar o săptămână. Trei militari din Batalionul 300 de Infanterie "Sfântul Andrei" au trecut atunci cu maşina blindată peste un dispozitiv exploziv. Din fericire, niciunul dintre cei trei români nu au fost grav răniţi. Afganistanul se confruntă cu o intensificare a violenţelor în ultimii doi ani, aceasta fiind cea mai sângeroasă perioadă de la înlăturarea de la putere a talibanilor de către trupele americane, în 2001.


Antena3 / 20 martie 2008


No comments: