Pages

Thursday, March 20, 2008

Cine este ZINAIDA GRECIANII, noul premier al guberniei de peste Prut

PRIM-VICEPREMIERUL ZINAIDA GRECIANII IL VA SUCCEDA PE VASILE TARLEV

Presedintele Vladimir Voronin a demarat astazi cu grupurile parlamentare consultarile privind desemnarea Zinaidei Grecianii in functia de premier, informeaza AP FLUX.
Zinaida Grecianii a detinut pana in prezent functia de prim-vicepremier in cadrul Guvernului Tarlev II, fiind desemnata in acest post la 10 octombrie 2005, pin decret prezidential.
Candidatul la functia de premier s-a nascut pe data de 7 februarie 1956, in regiunea Tomsk, Federatia Rusa. Parintii ei provin din satul Cotiujeni, raionul Briceni. Ei au fost deportati de catre regimul comunist din Republica Moldova in lagarul din regiunea Tomsk (Siberia).
Zinaida Grecianii a absolvit Colegiul financiar-economic din Chisinau si Universitatea de Stat din Chisinau, specializarea economie si finante.
Dupa absolvirea colegiului, in perioada 1974-1991, a lucrat in cadrul Directiei financiare Briceni, in functia de contabil superior, inspector superior, inspector-revizor superior, dupa care sef al Sectiei bugetare. Din anul 1991 si pana in anul 1994 este sef al Sectiei bugetare – adjunct al sefului Directiei economico-financiare Briceni, vicepresedinte-interimar al Comitetului executiv al raionului Briceni, sef-interimar al Directiei raionale financiar-economice.
Din anul 1994, lucreaza in cadrul Ministerului Finantelor, in calitate de sef adjunct al Directiei generale pentru elaborarea si analiza bugetului si sef al Sectiei bugetelor locale a Departamentului bugetului (1994-1996). Ulterior, a detinut functia de sef al Directiei generale pentru elaborarea si sinteza bugetului si director al Departamentului bugetului (1996-2000).
Zinaida Greceanii este membru al Partidului Comunistilor. In anul 2000, a fost numita in functia de viceministru al Finantelor, iar in anul 2001 devine prim-viceministru al Finantelor.
Pe data de 8 februarie 2002, prin decret prezidential, este desemnata in functia de ministru-interimar al Finantelor, iar la 26 februarie 2002 devine ministru al Finantelor.
In baza votului de incredere acordat de Parlament, prin decret prezidential, la 19 aprilie 2005 este desemnata in functia de ministru al Finantelor in Guvernul Tarlev II.
A candidat in calitate de reprezentant al Partidului Comunistilor la functia de primar general al municipiului Chisinau, la alegerile municipale anticipate din 10 iulie si 24 iulie 2005. La 10 iulie 2005, Zinaida Greceanii a fost sustinuta de 78.018 alegatori (reprezentand 50,15 la suta din populatia cu drept de vot). La alegerile din 24 iulie 2005, 87,7 la suta dintre alegatori (96.000) au votat pentru Zinaida Greceanii, in conditiile boicotarii alegerilor de catre multe forte politice.
Zinaida Greceanii cunoaste limbile rusa si „moldoveneasca". Este casatorita si mama a doi copii.
AP FLUX precizeaza ca, dupa demisia de ieri, premierul Vasile Tarlev a declarat ca pentru Republica Moldova ar fi bine ca viitorul premier sa fie o persoana tehnocrata, si nu un politician. Cererea de demisie a lui Vasile Tarlev a fost acceptata astazi de catre Parlament cu votul a 53 deputati comunisti.

No comments: