Pages

Sunday, August 31, 2008

Ziua Nationala, aniversarea a 90 de ani de la Marea Unire pangarita de doua ori: prin alegeri si prin noul Referendum ilegal al extremistilor maghiari

Ziua de 1 Decembrie, cand se vor sarbatori 90 de ani de la Marea Unire, este desacralizata de doua ori. O data chiar de catre Guvernul PNL-UDMR, care a hotarat sa fixeze data alegerilor pe 30 noiembrie, si a doua oara de catre asa-numitul Consiliu National Secuiesc, care vrea un nou referendum ilegal pentru autonomie teritoriala, tot pe 30 noiembrie. Astfel, aniversarea Zilei Nationala a Romaniei si a Jubileului celor 90 de ani va fi intinata si trecuta in plan secund de scandalul inerent al rezultatelor controversate ale alegerilor. Guvernul PNL-UDMR se dovedeste din nou de factura anti-nationala. Sa amintim ca acest Guvern a incercat sa fure averea Fundatiei ortodoxe Gojdu pentru a o oferi pe tava Ungariei, ca un vice-presedinte al PNL este chiar extremista maghiara Smaranda Enache de la Liga Pro Europa iar un europarlamentar PNL "de frunte", propus viitor ministru al Justitei, este Renate Weber de la Fundatia anti-romaneasca Soros. De partea cealalta, "opozantul" PDL, la fel, din moment ce nu s-a gandit sa conteste aceasta alegere dubioasa. Singurul partid care a observat si reclamat aceasta magarie a fost PRM: "Încercaţi să vă imaginaţi cu ochii minţii cum va arăta ziua România a doua zi după alegeri. O să fie un dezastru pe toată linia. Probabil că asta s‑a urmărit, dar s‑ar putea să nu le ajute Dumnezeu, pentru că noi sperăm că, dacă nu Guvernul, măcar Curtea de Apel o să ne dea dreptate cu privire la contestaţia formulată cu privire la votul uninominal", a spus Corneliu Vadim Tudor amintind initiativa PRM sustinuta, de aceasta data, si de PDL. Ma intreb, chiar nimeni nu poate impiedica acest sacrilegiu? Presedintele Romaniei ce zice? Academia Romana ce face? Nu stiu ce institutie a statului a mai ramas capabila sa apere demnitatea nationala si sa faca dreptate istoriei Romaniei...
Intre timp, si ungurii extremisti si-au aratat dorinta de a fi bagati in seama. Acestia sunt incurajati activ ("pro-activ") de insusi ambasadorul Ungariei la Bucuresti. Fuzes Oszkar s-a aflat intr-o "vizita de lucru" la Sfantu Gheorghe, ocazie cu care a declarat: “Ungaria ajuta acele organizatii ale minoritatii maghiare din Romania care pe cale pasnica, democratica, prin intelegerea si consensul romanilor de aici, vor sa realizeze autonomia.” Tare, nu?! MAE roman ce zice?
Cu acest indemn pe frunte, Consiliul National Secuiesc (CNS) a anuntat imediat ca solicita autoritatilor locale din judetele Covasna, Harghita si Mures sa organizeze "referendumuri oficiale" pentru autonomia teritoriala a asa-zisului ''Tinut Secuiesc'' in data de 30 noiembrie a.c, in aceeasi zi in care vor avea loc alegerile parlamentare, dupa cum informeaza si Agerpres.
Presedintele CNS, Izsak Balasz a declarat, sambata aceasta, la Sfantu Gheorghe, ca acest referendum va constitui fundamentul unei initiative legislative cetatenesti ce va fi inaintata viitorului Parlament al Romaniei, in vederea acordarii autonomiei teritoriale ''Tinutului Secuiesc'', transmite ZIUA Online.
Acesta a mai amintit ca mai multi deputati UDMR au depus un astfel de proiect de lege in Parlament in anul 2005, dar a fost respins din mai multe considerente procedurale, printre care si faptul ca in prealabil nu a fost organizata o consultare oficiala a populatiei din cele trei judete locuite preponderent de maghiari.
CNS a organizat anul trecut un pseudo-referendum pentru autonomie in judetele Covasna, Harghita si Mures - definit ca ilegal inclusiv de catre presedintele tarii, Traian Basescu, dar fara a fi sanctionat conform legii- , reusind sa adune circa 210.000 de semnaturi de sustinere, dintre care numeroase falsificate.
"Anul trecut am consultat aproape jumatate din locuitorii Tinutului Secuiesc iar 99,3% dintre acestia s-au pronuntat in favoarea autonomiei, dar de data aceasta ne vom baza pe autoritatile locale, pentru ca acest referendum sa fie oficial'', a declarat liderul CNS.
Potrivit acestuia, intrebarea la care se va cere atat raspunsul romanilor cat si al maghiarilor din Covasna, Harghita si Mures va fi ''Sunteti de acord cu modificarea granitelor judetelor in vederea infiintarii unitatii administrativ teritoriale Tinutul Secuiesc?''.
Consiliul National Secuiesc este o organizatie neinregistrata juridic, infiintata in anul 2003 la Sfantu Gheorghe cu scopul declarat de a milita pentru obtinerea autonomiei teritoriale a asa-zisului Tinut Secuiesc.
Demersurile CNS au starnit in ultimii ani numeroase reactii din partea mai multor reprezentanti ai societatii civile romanesti, printre care si Forumul Civic al Romanilor din judetele Covasna si Harghita, ce reuneste 13 organizatii non-guvernamentale, care a aratat ca referendumul pentru autonomie este anticonstitutional, deoarece, potrivit legii fundamentale, nu pot fi supuse revizuirii, deci nu pot face obiectul unui referendum, caracterul national, unitar si indivizibil al statului roman, integritatea teritoriala, independenta justitiei, pluralismul politic si limba oficiala a statului.
Punctul de vedere al Forumului civic este impartasit si de partidele politice romanesti din judetul Covasna, care s-au pronuntat in repetate randuri impotriva demersurilor ce vizeaza izolarea ori segregarea judetelor Covasna, Harghita si Mures, dintre care cel din urma este locuit preponderent de romani.

No comments: