Pages

Thursday, May 8, 2008

"Intelectuali angajati", epigoni ieftini


Romania libera de ieri ne informeaza ca prestigioasa revista britanica Prospect, sustinuta de la fel de prestigioasa publicatie Foreign Policy, a pregatit o noua editie a topului 100 al intelectualilor publici din toata lumea. Primul pe lista: Noam Chomsky. Dar, ce sa vezi, pe lista FP nici un roman! Si asta chiar daca Plesu slugareste acum si pe langa editia de Romania a revistei FP, la curtea lui Patriciu, pe rublele Rusiei!

Uite ca n-avem si noi recunoscut in lumea asta rea vreun "intelectual angajat" - ca la orice stapan, normal, de la Iliescu la Basescu - ca Portofelo-Dinescovici sau "filosoful" de la Fabrica de geamuri Pataghiveci sau cuplul Pat Plescoi si Patason Liigheanu. Adica, mai precis, nu s-a gasit nici un sponsor gen tov Soros care sa pompeze putin pe la juriul Topului pentru ei, cum s-a facut pentru fratiorul Alinei Mungiu-Plugaru. Naspa, ca sa zic asa. Poate la anu'... daca da cine trebuie din coada.
Oricum, articolul din Rl m-a ajutat sa-mi dau seama pe cine imita frecangii astia cu minele lor de intelectuali, pozand mereu cu o mana-n falca, ca niste cimpanzei tampiti in fata oglinzii. Pe Chomsky, hombre! Cu care, de altfel, se si identifica, in ciuda pretentiilor lor de falsificatori ai realitatii. Priviti fotografia lui Chomsky si pe una din cele ale epigonului de Dambovita, ca si cea a tutarului epigonului, pescuit de prin canalele cotidiene... Si ganditi-va mereu la asta cand ii veti vedea prin poze cu o alta mina "intelectuala", cautandu-si creierul cu mana. Fetele de catalog sunt mai cinstite decat ei...

No comments: