Pages

Friday, January 8, 2010

ZIARUL NATIONAL: UDMR – expertul "român" în şantaje politice


Emil Boc nu are vreo problemă cu bugetul, convins fiind de trecerea fără probleme a “coproducţiei” FMI-Guvern prin Parlament. Aşa cel puţin declară, încrezător, premierul în faţa camerelor TV. În spatele lor şi a uşilor bine închise însă, şeful Executivului a fost “udemerit” atît de bine de parteneri încît miercuri, la ceas de seară, a şi parafat numirea a şase maghiari – trei prefecţi şi tot atîţia subprefecţi.
Uite aşa s-au trezit judeţele Hunedoara, Covasna şi Sălajul cu prefecţi de obîrşie minoritară, iar Maramureşul, Aradul şi Satu Mare cu subprefecţi din aceeaşi gintă cu Marko Bela. După graba cu care s-a executat Emil Boc, este evident că şantajul udemerist şi-a cules primele roade. Cum însă, pînă a doua zi, UDMR nu a catadicsit decît să-şi “nuanţeze” poziţia rebelă adoptată faţă de bugetul asigurărilor sociale (pe care a ameninţat că nu-l votează – n.r.), este clar că Marko Bela aşteaptă o recoltă mai bogată.

Boc, jumulit de funcţii

Că Boc nu va scăpa atît de ieftin o demonstrează şi toată istoria politică a UDMR. Formaţiune mică, dar vioaie încă de la înfiinţare, Uniunea nu a ratat aproape nicio guvernare. Participant direct la actul puterii sau doar cu sufletu’ (în guvernarea PSD 2000-2004, cînd talentul lui Hrebenciuc a îmbîrligat abilitatea maghiară), UDMR a obţinut ce nici cu gîndul nu gîndea la început de epocă post-decembristă. Şantajînd la greu clasa politică românească şi bocind cu lacrimi false pe la uşile cancelariilor străine, udemeriştii au dezvoltat o adevărată artă a negocierilor cu happy-end. Concret, fraţii noştri maghiari au pozat tot timpul în minoritatea mică şi prigonită de majoritate, chiar dacă realităţile româneşti arătau cu totul altfel. Unde n-au putut să-şi facă voia de-a dreptul au luat-o pe după vişini, pîndindu-şi partenerii/adversarii la cotitura diverselor momente grele.

Majoritarii, duşi mereu de nas de minoritari

Ce-i drept, apetitul udemeriştilor pentru şantaj şi tragerea sforilor puterii a fost cultivat de partidele majoritare neaoşe – care toate se gîndeau că au nevoie, la o adică, de sprijinul a 20-30 de parlamentari disciplinaţi şi gata oricînd să-şi respecte cuvîntul dat. Bineînţeles, cuvîntul dat numai după ce UDMR-ul era “omenit”. Omenit corespunzător, din moment ce maghiarii, maeştri în arta manipulării, au ştiut întotdeauna să ceară mult mai mult decît ceea ce aşteptau de fapt. Rezultatul: la final, UDMR primea cît avea nevoie (ba poate chiar ceva în plus), timp în care adversarii cotcodăceau încîntaţi de “iscusinţa” lor în purtarea tratativelor. Cu ajutorul UDMR, PDL a răposat în sfîrşit PSD şi PNL. Ca şi în cazurile crizei economice însă, se pare că Boc&Co. nu au apreciat corect costurile implicate de o alianţă cu UDMR.
Fără îndoială bugetul va trece. Cu ce preţ, micul premier şi marele preşedinte urmează să afle – ca şi noi toţi de altfel, prin intermediul inevitabilelor zvonuri.
Ziarul National

UDMR şi PDL au bătut palma: prefecţi maghiari în Covasna, Harghita, Hunedoara, Sălaj şi Vaslui, plus subprefecţi „unionali” în alte 10 judeţe, din Bihor, până în Teleorman

• Săptămâna viitoare vor fi împărţite şi serviciile deconcentrate din cele 15 judeţe, mai întâi printr-o negociere "centrală" la Bucureşti, apoi în între organizaţiile din udemeriste şi pedeliste din fiecare judeţ în parte.


UDMR şi PDL au bătut palma: prefecţi maghiari în Covasna, Harghita, Hunedoara, Sălaj şi Vaslui, plus subprefecţi „unionali” în alte 10 judeţe, din Bihor, până în Teleorman

După câteva runde la sânge, negocierile dintre UDMR şi PDL pentru împărţirea posturilor de prefecţi şi subprefecţi s-au încheiat, marţi, cu un veritabil record pentru udemerişti, care şi-au adjudecat nu mai puţin de cinci posturi de prefect şi alte 10 de subprefect. Astfel, în portofoliul Uniunii au ajuns prefecturile Covasna, Harghita, Hunedoara, Sălaj şi Vaslui, precum şi câte un post de subprefect în judeţele Arad, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Braşov, Maramureş, Mureş, Satu Mare, Timiş, precum şi în "două judeţe din afara graniţelor Ardealului şi Ţinutului Secuiesc, Argeş şi Teleorman", după cum ne-au precizat Tamas Sandor, preşedintele C.J. Covasna, şi deputatul Seres Denes, doi dintre negociatorii udemerişti.
"Am cerut şi am obţinut să avem prefecţi şi subprefecţi în acele judeţe în care comunitatea maghiară are o pondere cât de cât semnificativă, măcar de 5% din totalul populaţiei", ne-a explicat, la rândul său, un alt lider udemerist, Borboly Csaba, preşedintele C.J. Harghita, care nu ne-a putut spune însă în ce măsură acest prag de 5% este atins în Vaslui, Argeş sau Teleorman.

Prefecţii udemerişti
Cele cinci posturi de prefect ale UDMR au fost distribuite astfel:
• pe postul de prefect de Covasna va reveni Ervin Gyorgy, fost prefect şi actual subprefect;
• în Harghita va fi promovat prefect actualul subprefect Ladany Laszlo Zsolt;
• în Sălaj va fi avansat prefect fostul "sub" Vegh Sandor, actualmente inspector guvernamental pentru acest judeţ;
• în fotoliul de prefect de Hunedoara va fi instalat actualul subprefect Dezsi Attila;
• postul de prefect de Vaslui va fi ocupat de Szekely Levente, fost deputat UDMR de Galaţi în legislatura 2004-2008 şi acum director adjunct al DSVSA Galaţi.

Prefecţii români din Covasna şi Harghita îşi fac bagajele

Confruntaţi cu perspectiva schimbării iminente din funcţie, actualii prefecţi de Covasna şi Harghita ne-au asigurat că nu sunt "deranjaţi câtuşi de puţin. "Am auzit şi eu că voi fi schimbat, dar deocamdată nu am primit nimic oficial de la Bucureşti. Oricum, eu sunt înalt funcţionar public, aşa că pentru mine treaba e clară, mă duc acolo unde mă trimite Guvernul", ne-a declarat (încă) prefectul pedelist de Harghita Constantin Strujan, care a ţinut să adauge: "Dacă voi fi întrebat, voi opta pentru o rocadă cu subprefectul Ladany, cu care colaborez foarte bine, de multă vreme". "Nu m-am gândit încă ce voi face dacă voi fi schimbat, o să văd atunci, deocamdată nu mă preocupă subiectul ăsta, prioritară pentru mine este acum finalizarea tezei de doctorat, pe care n-am reuşit să o susţin în 2009, cum ar fi trebuit", ne-a declarat la rândul său Codrin Munteanu, un independent uns în urmă cu un an prefect de Covasna sub "umbrela" PSD-ului.

"Încă în discuţii"
Cât despre cei zece viitori subprefecţi ai UDMR-ului, numele acestora nu au fost încă bătute în cuie, pe motiv că "în câteva judeţe suntem încă în discuţii cu cei de la PDL, care nu sunt de acord cu oamenii propuşi de noi, nu ştim de ce, dar sper că până la sfârşitul săptămânii să terminăm", după cum ne-a dezvăluit Borboly Csaba. O dezvăluire asemănătoare a venit apoi şi din partea deputatului Seres Denes: imediat ce vor "da la pace" în privinţa subprefecţilor, UDMR şi PDL vor trece la împărţirea conducerilor serviciilor deconcentrate din cele 15 judeţe, mai întâi printr-o negociere centrală, la Bucureşti, iar apoi prin "tratative punctuale" între organizaţiile celor două partide din fiecare judeţ în parte.
Adrian Popescu 
adrian.popescu@gandul.info

No comments: