Pages

Monday, January 4, 2010

ILIESCU-KGB si-a inceput noul an mintind cu nerusinare la Ziare.com: "Nu eu am chemat minerii". DOVADA contrariului - AUDIO/VIDEO/DOC. Anul acesta ar putea sa dea seama de toate minciunile sale din ultimii 20 de ani

"Nu eu am chemat minerii. Venirea lor a fost la 13 iunie cand toata lumea era ingrozita de actele rebelilor care au devastat mai multe cladiri din Bucuresti, desi s-a vehiculat o asemenea fabulatie. Nu aveam puteri miraculoase sa pun in miscare mase de oameni". - Ion Iliescu la Ziare.com pe 4.01.2010.
Anul acesta in boxa acuzatiilor s-ar putea sa dea seama de toate declaratiile sale mincinoase din ultimii 20 de ani. Si nu numai. Doar cateva dovezi care arata adevarul, mai jos.

Ion Iliescu, 15 iunie 1990: Va multumesc pentru tot ceea ce ati facut in aceste zile, in general pentru toata atitudinea dumneavoastra de inalta constiinta civica. Deci, va multumesc inca o data tuturor pentru ceea ce ati demonstrat si in aceste zile: ca sinteti o forta puternica, cu o inalta disciplina civica, muncitoreasca, oameni de nadejde si la bine, dar mai ales la greu. Si de asta data ati demonstrat cit de importanta este solidaritatea muncitoreasca.
Cu un sentiment deosebit de constiinta civica, patriotica ati simtit momentul dificil si cu o daruire exemplara v-ati aratat gata sa fiti solidari cu puterea noua. Exemplul dumneavoastra a fost plin de imbarbatare pentru toti cei de bine, care doresc progresul societatii romanesti. Vreau sa va multumesc deci pentru acest act de inalta solidaritate pe care l-ati demonstrat in aceste zile...
Cu ajutorul dumneavoastra au fost descoperite in subsolul cladirii PNT-ului: depozit de sticle incendiare, de droguri, de seringi cu care au injectat droguri unora din cei care stateau in Piata Universitatii si armament. La cladirea Asociatiei 16-21 Decembrie, depozite de bite si de alte asemenea arme albe, lanturi si asa mai departe. In subsolul cladirii Universitatii s-au descoperit arme: 22 de pusti Jeco, dar care sint arme periculoase in asemenea conditiuni, si saci cu prafuri euforizante pe care probabil ca le-au tot folosit in aceasta perioada...
Eu vreau inca o data sa-mi exprim intreaga recunostinta, din partea populatiei Capitalei, pentru prezenta dumneavoastra, utila si eficienta. Vreau sa multumesc pentru spiritul organizat in care v-ati prezentat, in care ati actionat, sa multumesc conducatorilor dumneavoastra, inginerului Cozma si celorlaltor lideri sindicali care au fost in fruntea dumneavoastra, alaturi de noi, care ne-au ajutat in aceste zile. Deci va multumesc tuturor pentru tot ce ati facut in aceste zile. (Aplauze si urale.)
Stim ca avem in dumneavoastra un sprijin de nadejde, cind va fi nevoie, vom apela! Sper sa nu mai fie nevoie sa apelam la dumneavoastr!"
(Ion Iliescu, Discursul tinut la Complexul Expozitional, 15 iunie 1990, prin care a multumit minerilor pentru tot ce au facut la Bucuresti in zilele de 14-15 iunie 1990)

Rezultat: 1024 de arestaţi ilegal, 746 de răniţi, 3500 de bucureşteni bătuţi, 1466 cartuşe trase asupra pupulaţiei. Oficial, au existat 7 morţi. Neoficial, deocamdată, 188 de morţi din zilele 13-15 iunie 1990.

Documente: "Conform cererii RCM Timisoara nr.92, in urma cererii Combinatului Minier Valea Jiului si a CPUN Petrosani, rugam aprobati introducerea in circulatie a trenurilor 242/II cu plecare la 20,45 si 242/III din Petrosani la Bucuresti Nord, CONFORM DECRETULUI PREZIDENTIAL, pentru transportarea a 4000 de minieri in vederea restabilirii ordinii in Capitala. Taxele la statia Petrosani." semneaza ing. Vlad Ovidiu.

In dimineata zilei de joi, 14 iunie 1990, peste 15 - 20.000 mineri din Valea Jiului si din alte bazine miniere ale tarii au luat cu asalt Bucurestiul.

Primiti cu discursuri de catre presedintele de atunci al Romaniei, Ion Iliescu, minerii au fost trimisi sa curete Piata.

Fiecare miner avea in dotare, infasurate pe dupa umeri sau la centura, ciomege de lemn si de metal, lanturi cu maciuci in virf, bastoane, rangi, topoare, sfredele.

Pe la orele 5,30 detasamentele forteaza intrarea in Arhitectura. Studentii, aflati in cladire pentru a-si termina proiectele, au fost batuti cu rangi, topoare, sfredele, si dusi la etajul II al cladirii guvernului, din Piata Victoriei; sub ochii soldatilor, erau batuti in continuare.

In acelasi timp, alte cete de mineri au devastat Universitatea distrugand laboratoarele Facultatii de Matematica, sediul "Gazetei Matematice", au devastat Facultatea de Litere, de Geografie; batand cu salbaticie studentii aflati inauntru, printre care si Marian Munteanu; tarandu-l pe jos, minerii l-au dus pe Marian Munteanu in strada spre fantana din Piata; unul dintre mineri, cu un topor in mana, a propus sa i se taie capul. O delegatie de mineri condusi de Miron Cozma a "perchezitionat" si Facultatea de Drept, ducandu-se exact in camera unde era sediul Ligii Studentilor, de unde au confiscat corespondenta, masinile de scris si de copiat. Grupurile de mineri erau insotie si dirijate de "oficiali" FSN.

Au fost atacate, devastate si incendiate sediile partidelor PNTCD, PNL, de unde s-a furat tot, au fost scoase pana si usile si ferestrele. Televiziunea Romana a anuntat ca la sediul PNTCD au fost gasite arme, sticle incendiare (care erau de fapt sticle de apa minerala), droguri (care erau de fapt, vitamine).

Pe la ora 9 dimineata, casa lui Ion Ratiu, lider PNTCD, a fost atacata si devastata; dupa ce a primit asigurarile lui Petre Roman, incercand sa se intoarca acasa, Ioan Ratiu a fost impiedicat de un grup masiv de mineri condusi de Dan Iosif, care-i supravegeau, in continuare casa.

In jurul orelor 10 dimineata, grupul de mineri ajunsi in fata sediului GDS, n-a avut succes: sediul era pazit de politie si armata - a fost singura organizatie de opozitie care a beneficiat de paza si protectie pe timpul mineriadei. In schimb, au fost devastate sediile ziarelor "Romania Libera", "Expres", "Dreptatea", "Baricada".

In toate atacurile asupra persoanelor si sediilor, aveau loc si furturi de bunuri.

Atacurile asupra oamenilor se petreceau dupa un tipic: de cate ori un miner observa o persoana suspecta, dadea semnalul, si atunci cate 10-25 fiare se napusteau cu toate armele asupra acelei persoane, pe care o bateau pana cadea jos, o calcau in picioare, dupa care o aruncau ca pe un balot in dubele prezente peste tot in Bucuresti; politistii asistau fara reactie la toate aceste atrocitati care duceau cu gandul la barbariile mileniului I.

Au fost atacati, la intamplare, oamenii de pe strada - barbati, femei, tineri, batrini - numai pentru ca aveau barba sau ochelari sau blugi sau aveau, pur si simplu, figuri de intelectuali. Au fost motive suficinte ca sa fie batuti cu salbaticie, aruncati in dube, dusi in infernul de la Magurele si tinuti arestati abuziv, zile intregi. Au fost batuti copii de 7-12 ani care dadeau cu pietre in mineri - era modalitatea lor de a-si manifesta dezaprobarea fata de toate aceste atrocitati; minerii le-au rupt miinile cu rangile. Au fost batute si lovite in pantece femei gravide in ultimele luni de sarcina, au fost batute femei batrane de 80 de ani. Au fost violate multe femei, ridicate pur si simplu de pe strada, pe cand mergeau la cumparaturi sau la serviciu, si aruncate in dubele mineresti. Oameni cu copii mici in brate, care au luat atitudine sau care pareau suspecti, au fost batuti de grupuri de haite de cate 10-15 mineri; loviturile de rangi, ciomege, lanturi, cadeau si asupra nou-nascutilor.

Infernul de la Magurele si Baneasa

Aproximativ 2000 de arestati (cu varste cuprinse intre 11 si 60 ani) din zilele 13-16 iunie au fost dusi la Magurele si Baneasa; tinuti intr-un garaj pe ciment, dormind pe ciment, fara a li se permite nici un fel de igiena; erau cu totii raniti - unii au fost cusuti pe viu, batuti cu salbaticie, plini de sange; minerii si soldatii ii bateau in continuare, chiar si cand erau dusi la toaleta; se distrau simuland ca ii impusca sau asmutind ciini lupi asupra arestatilor; au existat tentative de viol. Arestati cu totii fara mandat, au fost anchetati, fara a li se permite nici o legatura cu familiile; cei eliberati n-au mai primit inapoi banii si obiectele de valoare confiscate (adica furate).

Conditiile le depasesc pana si pe cele ale arestarilor staliniste ale anilor '50. Arestatii au fost tinuti acolo, ilegal, in conditii inumane timp de zile sau chiar saptamani. Pe 13 iulie 1990, sute de mii de bucuresteni au iesit pe strazile Capitalei la "Marsul Alb" cerand eliberarea lor.


Medic martor ocular: "Incepand cu noaptea de 13 iunie 1990 cand cei cativa zeci de manifestanti care-si petreceau noaptea in "Piata Universitatii "au fost batuti bestial de sute de politisti, care i-au incercuit in ziua de 13 iunie cand au fost lupte de strada (de data aceasta cu politistii in minoritate) si mai ales in zilele de 14 si 15 unie, cand minerii, impreuna cu politisti si securisti deghizati au batut un mare numar de oameni, la "Sectia de Neurochirurgie" a Spitalului nr. 9 din Bucuresti au fost adusi sute de oameni cu "traumatism cranio-cerebral provocat prin lovire cu corpuri dure".

Numarul lor depasea cateva sute. Majoritatea cereau sa nu fie inregistrati si, dupa un prim ajutor, paraseau camera de garda. Peste 150 au fost insa retinuti prezentand traumatisme grave, cu alterarea starii de constiinta. Dintre acestia, aproximativ 60 au decedat la un interval de timp mai scurt sau mai lung, unii dupa ce au fost operati. Majoritatea erau loviti in regiunea cefei si unii prezentau urme de lovire si in alte regiuni ale corpului. Nimeni nu facut ulterior nici o ancheta in privinta acestor decese, tratate ca morti naturale, in spital, registrul in care au fost inscrisi cei decedati, la intrare, a disparut! Comunicatele oflciale prezinta cifra de 6 morti, toti decedati pe strada si sute de raniti. Nimeni nu a intrebat ce s-a intamplat cu cei raniti si nu a fost condamnat nimeni pentru ranirea lor.

Astea sunt faptele pe care le cunosc vi le comunic in speranta ca cei vinovati vor fi pedepsiti pana la urma"

(Marturia Dr. Dan Greceanu, medic la Spitalul Municipal din BUCURESTI, incredintata domnului Florin Matrescu si publicata de acesta in "Holocaustul Rosu" , de Florin Matrescu, Bucuresti, 1998, p.158)

Implicarea statului in represiune 
Declaratii Miron Cozma:
- a fost chemat la Bucuresti de Ion Iliescu, care i-a cerut sa aduca ortacii pentru "a face curatenie" in Piata Universitatii
- la Palatul Victoria, minerii au fost intimpinati de presedintele Ion Iliescu. Acesta le-a multumit ca au venit si a adaugat: "Am vorbit si cu Miron Cozma sa faceti curatenie".
- "Am fost asteptat de Gelu Voican Voiculescu in Valea Jiului";
- "La Bucuresti, Bebe Ivanovici ne-a adus mai multe camioane cu alimente si schimburi".
- minerii au fost coordonati de oameni apropiati fostului presedinte si guvernului condus de Petre Roman, inca din momentul sosirii in Capitala.

- Prefectul de Gorj, Pantelimon Manta, care in 90 era secretar al CFSN Gorj, a confirmat de abia pe 28 august 2000 ca participarea minerilor din bazinele Olteniei la manifestarile huliganice din iunie 90 de la Bucuresti a fost ordonata "pe calea serviciilor secrete".

- Temelescu, liderul minerilor din Motru, a afirmat ca, in iunie 90, autoritatile locale au cerut ortacilor sai sa-i sprijine pe cei din Valea Jiului in actiunea din Piata Universitatii, fostul primar al orasului Motru, Ion Sanatescu, i-a propus sa plece la Bucuresti.(3)

- col. (r.) Titu Bondoc, fost adjunct la SRI Gorj in 1990 si seful acestuia, lt.col. Pinta Ion sunt cercetati, inca din 2000, pentru subminarea puterii de stat; Bondoc s-a deplasat la mina Albeni din Bazinul Motru ordonandu-le sa se imbarce urgent spre Bucuresti, a plecat in noaptea de 13 spre Bucuresti, impreuna cu minerii. Odata ajuns in Capitala, acesta s-a imbracat in haine de ortac. El a condus grupul de 50 de mineri, in jurul orelor 6 ale diminetii de 14 iunie 90, in zona principala de conflict. (1)

- "in ziua de 14 iunie a.c., o formatiune de circa 2500 mineri, a fost campata in incinta Salii Polivalente din Parcul Tineretului (sectorul 4), aceasta formatiune actionand in ziua respectiva pe teritoriul Sect.4. Aprovizionarea cu mancare si diferite bauturi a acestui efectiv de 2500 de mineri a fost asigurata de mai multe restaurante din reteaua comerciala a Intreprinderii de Alimentatie Publica Locala "Alunis" a Sectorului 4, adusa la sala cu masinile intreprinderii. Factura de plata continand aditionarea notelor de plata (la pret de restaurant categoria I-a), a fost achitata din fondurile C.P.U.N., ale Sectorului 4 (primaria de sector) care a platit in totalitate mancarea si bautura minerilor. Documentele de plata se gasesc la serviciul comercial al I.A.P.L. ALUNIS Sector 4". (4)

- Ministerul Apararii Nationale si Ministeruld e Interne au avut rolul sa aiba grija de mineri, sa-i cazeze in Unitati, sa le dea de mancare, fiind cazati la Regimentele 1 si 2 Mecanizate si Unitatile de jandarmi (foste ale Securitatii) de la Magurele si Baneasa. Minerii au primit chiar echipament militar pentru ca urmau sa constituie Garda Nationala Civila care sa stea la dispozitia Guvernului Roman. (2)

Documentare: http://mineriada.org/

http://www.gid-romania.com

1 comment:

Alex sau cum vreți voi said...

El e obisnuit sa minta. Tot timpul a raspuns negativ cand a fost intrebat daca a avut vreun rol in rusinoasele evenimente din anii '89 - '90. Dar in acelasi timp se vedea ca e iritat, mai ales ca se tot repetau intrebarile an de an.
Acum a ajuns chiar penibil negand anumite dovezi, stranse in cei 20 de ani, care il indica sigur actorul principal si regizorul in filmul "Misiune aproape indeplinita".

Poate in ceva timp o sa scoata un film nou Nea' Ionel de la Oltenita: "Iliescu condamnat pentru c-a mancat c...t" :) scz de cuvant.

Doamne ajuta!