Solicitat de corespondentul INFOTAG, şeful direcţiei tehnologii speciale, Ghenadie Belinschi*, a spus că tehnologia poate fi utilizată „pentru accesul la diferite resurse amplasate în mediul electronic”. Potrivit lui, doritorii pot „intra” pe portalul guvernului şi să se înregistreze, punînd degetul de scaner. „Amprenta digitală va fi salvată în sistem în calitate de etalon şi în baza acesteia va fi creat un ID – numărul utilizatorului, care se eliberează la înregistrare”, a spus Belinschi. Potrivit lui, serviciul este gratuit atît pentru organizaţii, cît şi pentru oricare cetăţean. Pe viitor, pentru accesul la resursa protejată (serviciul web, portal, sistemul operaţional, deschiderea uşii, semn de intrare/plecare de la serviciu), utilizatorul va trebui doar să pună degetul pe un dispozitiv special. „Această metodă de identificare a persoanei asigură protecţia eficientă împotriva infracţiunilor”, a spus Belinschi.
Acesta a menţionat că în străinătate se dezvoltă activ sistemul de votare electronică. „Pentru a proteja votarea în sistem electronic şi pentru a asigura secretul votului, peste hotare se mai foloseşte metoda identificării biometrice. Acum acest lucru a devenit posibil şi la noi”, a menţionat Belinschi.Infotag precizează: Centrul de telecomunicaţii speciale a fost fondat în 2003. Centrul este un promotor al tehnologiilor IT moderne şi al soluţiilor high-tech în domeniul asigurării securităţii sistemelor şi resurselor informaţional-telecomunicaţinale.
* Acest Ghenadie Belinschi, specialist la ÎS "Centrul de Telecomunicaţii Speciale" a SIS, a fost decorat (în 2008) de către preşedintele Voronin cu medalia "Meritul civic" pentru merite în elaborarea sistemelor informaţionale şi contribuţie la implementarea proiectului de introducere a paşapoartelor cu date biometrice.
45 de mii de cetateni moldoveni inregistrati cu Pasapoarte Biometrice
Peste 45 de mii de cetăţeni moldoveni au solicitat paşapoarte cu date biometrice pe parcursul anului 2008, a declarat pentru BASA-press Angela Chicu, şefa Biroului de presă al Ministerului Dezvoltării Informaţionale (MDI).
Potrivit sursei citate, în Republica Moldova acest tip de paşapoarte a fost introdus aproximativ acum un an, iar printre persoanele care le solicită sînt cetăţenii care muncesc peste hotare, persoanele de afaceri, sportivi şi oamenii care activează în domeniul culturii.
Chicu a precizat că paşapoartele sînt valabile 3 ani pentru copiii sub 14 ani, 5 ani pentru persoanele cu vârste între 14 şi 25 de ani, iar pentru adulţii de peste 25 de ani, paşapoartele au o valabilitate de 10 ani. Taxa pentru a perfecta actele timp de 1 lună este de 1250 de lei, 20 de zile - 1500 de lei, 10 zile – 2000 de lei, 5 zile - 2500 de lei, 24 ore – 2800 de lei, iar timp de patru ore - 3330 de lei.
Sistemul paşapoartelor cu date biometrice a fost elaborat în conformitate cu Planul de Acţiuni "Republica Moldova – Uniunea Europeană". Începând cu 7 februarie 2008 au fost puse în circulaţie a paşapoartelor electronice cu un nivel sporit al măsurilor de securitate pentru cetăţeni moldoveni, la centrele de documentare a populaţiei ale MDI [Ministerul Dezvoltării Informaţionale]. Primul deţinător de paşaport cu date biometrice eliberat de MDI a devenit la 1 februarie 2008 preşedintele Vladimir Voronin.
Paşapoartele cu date biometrice nu sînt [încă] obligatorii.
Un alt pas spre implant de la nastere: Statul va asigura gratuit nou-născuţii cu "buletine de identitate"
Nou-născuţii vor primi buletine de identitate gratuite, iar procedura de înregistrare a acestora va fi simplificată, din 30 aprilie curent, potrivit unei hotărâri aprobate, la 23 martie, de Guvern.
Astfel, ministerul Dezvoltării Informaţionale va asigura, din 30 aprilie curent, în incinta maternităţilor înregistrarea actelor de stare civilă şi eliberarea certificatelor necesare, precum şi priirea cererilor şi eliberarea buletinului de identitate al cetăţeanului Republicii Moldova pentru copiii nou-născuţi.
Hotărârea are drept scop perfecţionarea sistemului de evidenţă a copiilor, născuţi atât pe teritoriul ţării cât şi peste hotarele ei, asigurând un control automatizat al intrărilor şi ieşirilor din ţară şi completarea Registrului de stat al populaţiei pentru persoanele sub 18 ani, contribuind la prevenirea traficului de copiii.
Potrivit datelor ministerului Sănătăţii, în 2008, în Moldova s-au născut 38 mii de copii.
Sursa: http://www.mdn.md/ Centrul de Monitorizare si Analiza Strategica "Moldova Noastra"
No comments:
Post a Comment