Pages

Monday, August 18, 2008

Ziarul ZIUA se scutura de spagari si tablagii

Am evitat, pana acum, sa vorbesc despre afacerile murdare - unele chiar de stat (sau mai degraba de state straine) - derulate in interiorul si in jurul ziarului ZIUA. Autori: unii, simpli gainari, spagari si turnatori atat la MI cat si prin mediul infractional (oricum, cele doua zone se suprapun uneori la perfectie); altii, informatori reciclati ai Securitatii plin de fumuri si, mai nou, pusi pe tunuri, secondati de ofiteri de informatii acoperiti, de tradatori sau agenti de influenta ai unor diverse grupuri sau state neprietene Romaniei. Cum se practica pentru selectie in astfel de cazuri, este vorba de personaje nevertebrate, lipsite de orice criteriu moral sau deontologic si, in cel mai bun caz, cazute adanc in propria mediocritate din fundul curtii presei dambovitene. Asta-i colcaiala de pe langa orice ziar bun. Dar, cand se-mpute prea tare, soseste momentul curateniei.
Asa ca nu va speriati: am scapat, la timp, de cartitele auto-deconspirate, as putea spune din prostie dar si din lacomie. Inainte ca acestea sa submineze complet ziarul, prin neprofesionalism cronic combinat cu ordine "superioare". E adevarat: mai urmeaza si alte patrupede, la rand, de dat de-a dura pe toboganul anonimatului etern. Le stiu si eu si cine mai trebuie foarte bine. Tragand o coada de naivi dupa cometa amagirilor, unele si-au gasit deja un alt loc de capusat, pana se va termina si cu alegerile care vin si li se va subtia ziarul si salariul pana la invizibilitate. Vor incerca apoi sa-si ofere serviciile de mercenariat pe la alte porti. Infractori cu pretentii de magnati sunt destui.
Nu as fi deschis acest subiect - vorba aceea: despre morti numai de bine! - daca n-as fi aflat ca, desi departe, undeva, pe soseaua de centura a presei - ca sa citez un clasic - continua sa-si justifice impotenta si hotia prin raspandirea unor minciuni diversioniste legate de ZIUA. Si nu m-ar fi deranjat daca nu as fi constatat ca actiunile lor vin in completare si continuitate cu altele, atat din interiorul cat si din exteriorul ziarului, care au ca tinta finala chiar distrugerea ZIUA.
Recent, m-am intalnit cu un personaj cunoscut in mediile de informatii romanesti si euro-atlantice ca fiind un agent de influenta al unei puteri straine, adversare sau, sa-i spunem, concurente NATO si SUA. Problema acestuia era aceeasi cu cea a "colegilor" nostri, disparuti: ziarul ZIUA sa moara, ca si Zetul. Cu tunurile pe el! Motivatia lui - rival dar cinstit -, se pupa cu a celor dusi, desi acestia o spun sub alte forme: pentru ca ZIUA urmareste prea atent miscarile Rusiei in egala masura cu problemele reale ale Romaniei.
Intr-adevar, nu putine lucrari publicistice sau teze de doctorat de la stiinte politice, relatii internationale, informatii sau studii de securitate, au la baza analizele complexe ale ziarului ZIUA. Cam tot ce se putea spune despre ceea ce se intampla chiar acum, la cateva sute de km de Romania, in Rasaritul Romanesc si spatiul extins al Marii Negre, s-a scris deja in ZIUA. Mare parte din iesirile publicistice de azi, legate de renasterea URSS, sunt copii palide ale celor publicate de ZIUA cu hat, luni si ani in urma. Ce era de previzionat am previzionat. Si, aici vroiam sa ajung: o vom face in continuare, pentru mult timp, in spiritul unei traditii deja consacrate, care face expertii de la ambasade si guverne straine, Cotroceni sau Palatul Victoria, servicii sau Parlament, romanii din tara, din jurul tarii si de peste Ocean, sa se informeze pe aceste problematici in primul rand de la noi. Asta e o certitudine de peste capul tuturor maruntilor colportori si diversionisti de cartier cu voci murdare si pretentii de figuranti prin presa romana.
ZIUA ramane unul dintre cele mai puternice ziare romanesti, nationale, in ciuda repetatelor incercari de minare si subminare de pana acum sau a celor care vor urma, fara indoiala. Suntem in plin razboi informational si ne simtim perfect: armurile sunt demult tintuite. Iar tonul acid sau grav al ziarului va fi dat in continuare de o pleiada de maestri de care nu poti sa te desparti, printre care Sorin Rosca Stanescu sau Serban Orescu, alaturi de care se afla si mai vin alti politicieni si analisti de marca. Pixuri drept arme si satisfactii urmate de remuneratii pe masura avem destule cat sa dam si altora, daca e cazul, cu placere, cate o Moneda Unica Europeana.
Ca sa nu ramanem doar la nivelul aluziilor voi reveni aici, cat de curand, cu nume si exemple cat se poate de concrete.

No comments: