Pages

Thursday, August 7, 2008

Ernest Wichner explica apriori de ce nu trebuie deturnat scandalul informatorilor ICR

Intrebare pentru Radio Deutsche Welle: ati gasit cumva Institutul fantoma al lui Antohi la care face referire dl Wichner? Valabila si pentru Curtea de Conturi a Romaniei (pt ICR) si a Germaniei (pt DW) - nota mea.

Scandalul turnatorilor
Un cuvant clar este o indatorire de serviciu


Draga Horia Roman Patapievici, dupa cum deja ti-am comunicat intr-o scrisoare personala, consider raspunsul tau pentru Herta Muller si ca pe un raspuns la critica mea fata de Academia de vara din acest an de la Institutul Cultural Roman si iti raspund - nu in locul ei, ci chiar in intelegere cu ea.
Nu cred ca o interdictie din partea ICR din Berlin fata de participarea a doi turnatori ai Securitatii la un seminar stiintific ar fi afectat drepturile lor constitutionale sau dreptul la exprimare profesionala. Se pot bucura de drepturile si libertatile lor acolo unde sunt doriti. Nu trebuie rabdati peste tot si in toate institutiile unei societati, doar pentru ca nu exista nici o lege care sa faca posibila excluderea lor de la manifestari reprezentative. Directorul ICR de la Bucuresti, in calitate de superior al institutelor culturale are voie si poate sa comunice public faptul ca in manifestarile institutiilor pentru care poarta raspunderea nu doreste sa vada nici un fost turnator al Securitatii. Asa ceva ar fi de ajuns.
Si daca exista edituri care doresc sa le tipareasca lucrarile, o pot face. Nu trebuie sa existe interdictie pentru a lua o pozitie. Doar trebuie exprimata public pozitia fata de turnatori. Uniunea Europeana nu are nimic de spus in aceasta privinta. Si mai cred ca nu exista in Romania o lege sau o prevedere care sa te impiedice in exercitarea functiei tale sa te exprimi impotriva fostilor turnatori ai Securitatii. Dimpotriva, sunt convins ca face parte din indatoririle tale de serviciu sa te exprimi clar si fara putinta de a fi gresit inteles. Si din cauza faptului ca se considera ca esti in aceasta functie datorita convingerilor si formatului intelectual.
Dupa cum stii, l-am intrebat si pe prof. dr. Klaus Rusen de ce ii mentine pe cei doi turnatori la aceasta manifestare. Mi-a raspuns cu o intrebare: pe cine au afectat Sorin Antohi si Andrei Corbea Hoisie si ca trebuie mai intai sa raspund la aceasta intrebare inainte de a avea dreptul sa ma exprim asupra prezentei lor la simpozion. Acum imi este binecunoscut in urma unor discutii incinse faptul ca nici unul dintre fostii turnatori nu a recunoscut faptul ca a facut cuiva rau. Si totusi sunt din cauza acestor turnatorii intregi vieti si societati ruinate, insa totusi nici unul dintre turnatorii Securitatii sau STASI nu au facut cuiva personal un rau.
In cazul doctorului mincinos si al falsului profesor Sorin Antohi poate fi constatat si numit un rau in urma "carierei sale academice internationale" de dupa sfarsitul dictaturii: toti studentii promovati de domnul profesor Antohi la Budapesta au fost lipsiti de eforturile lor, examenele promovate de ei nu sunt valabile. Da, ce ne facem cu fostul turnator, apoi impostor si acum director al acestei Academii de vara?
In program scrie ca este conducatorul "Arbor Mundi. Institute for Advanced Study in Intercultural Humanism, Bochum" - acest institut nu exista, in orice caz in urma cercetarilot mele nu am gasit nici o dovada a existentei sale. Si cu acest institut coopereaza ICR la organizarea acestei manifestari.
Nu avem voie sa ne exprimam tare si clar ca nu vrem sa mai avem de a face nimic cu acest om care s-a dovedit din orice punct de vedere un subiect decazut din punct de vedere moral? Putem sa o facem si in privat si in cadrul functiilor noastre. Si nimeni nu are dreptul sa ne impiedice.
Nu avem nevoie nici in Germania si nici in Romania de o lege penala care sa ne apere de fostii turnatori. Este de ajuns ca institutiile societatii si statului sa respinga colaborarea cu ei. Iar persoanele raspunzatoare din aceste institutii sa afirme public aceasta decizie.
As vrea sa-l vad pe Presedintele Romaniei cum te demite din functia de director al ICR pentru ca ai impiedicat un fost turnator al Securitatii, mincinos si impostor, sa se prezinte in strainatate ca un demn reprezentant al culturii romane. Iar daca profesorii germani vor neaparat sa conferentieze alaturi de astfel de oameni nu au decat s-o faca pe costul lor.
Cu salutari prietenesti
Ernest Wichner

Articol preluat din Frankfurter Runschau
Aviz deont-oloagelor de la Cotidianul: l-am tradus fara sa va cer voua voie si fara sa-l sun pe dl Ernest Wichner. Sorry. Sper sa nu se supere Roni Pata si sa va bata la funduletz cu unul din falusurile alea "artistice"... Ca, ma gandesc, s-ar putea sa va placa...

Apropo: hai sa va spun un banc misto pe care l-am auzit ieri:
Intrebare la Radio Erevan:
Credeti ca va mai exista ziarul Cotidianul si dupa ce Patapievici va fi dat afara si va ramane doar cu emisiunea lui de la TVR Cultural?
Raspuns: Da, pentru ca n-am auzit ca oamenii sa se poata sterge la fund cu televizorul!

No comments: