Pages

Thursday, June 26, 2008

Doru Dragomir a decriptat din secretele tarii: CSAT e pregatit de "conflict armat" si "situatii de urgenta"

Dupa cum va spuneam ieri aici reuniunea CSAT desfasurata in noua sala de sedinte s-a dovedit cu bucluc. Monitoarele si ecranele lap-top-urilor oficialilor prezenti, care aratau secrete de stat, au fost fotografiate si postate pe site-ul oficial al Presedintiei. Ulterior fotografiile, dintre care gasiti intr-o postare de mai jos cateva, au fost blurate de securistii de la Cotroceni. Prea tarziu. Ziaristii pe faza le descarcasera deja, amuzati. Colegul meu, Doru Dragomir (cu care am impartasit si aceleasi sentimente la interogatoriile luate in cazul CD-ului "secret" al Armatei), a reusit sa citeasca din secretele CSAT mai mult decat se intrevedea la prima vedere:

Incident de securitate la CSAT
Fotografii care contineau informatii cu caracter secret de stat au fost postate pe site-ul oficial al Administratiei Prezidentiale

Ultima sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii a fost marcata de un incident de securitate deosebit de grav. Functionarul de secu­ritate din cadrul secretaria­tului CSAT a permis publi­carea unor fotografii pe pagi­na de Internet a Admi­nistra­tiei Prezidentiale care la o analiza atenta contineau date cu caracter secret de stat.
Dupa aproximativ o ora de la postarea pozelor pe site-ul Prese­dintiei, administratorii sistemelor informatice au descoperit scurgerea de informatii si au inceput sa modifice rapid pozele pentru a nu se mai putea vedea informatiile secrete care puteau fi citite pe ecranele calcula­toarelor si a plasmelor care apareau in poze. Reactia a fost tardiva, deoa­rece foarte multi utilizatori care au accesat pagina www.presidency.ro, descar­casera deja pozele.
Fiecare membru al CSAT dispune de un laptop super performant pe care se afiseaza documentele secrete aflate in dezbatere. Toate datele care apar pe ecranele laptopurilor sunt proiectate si pe mai multe plasme cu diagonale de 127 cm.
La inceputul sedintei CSAT, fotograful oficial de la Palatul Cotroceni a intrat in sala pentru a face cateva poze.
"Situatii de conflict armat"
Ulterior, acesta a selectat in jur de 5-6 fotografii (la o rezolutie de peste 5 megapi­xeli) care i s-au parut mai repre­zentative si le-a trimis celor care administreaza pagina de Internet de la Administratia Prezidentiala pentru a fi postate pe web. Numai ca nimeni nu a sesizat ca in respectivele poze putea fi citit cu usurinta mesajul "ATENTIE!!!. Acest documentar contine DATE CLASIFICATE. Nu se copiaza!!!". Acest mesaj aparea pe toate plasmele si ecranele laptopurilor surprinse in poze.
La o analiza mai atenta si cu ajutorul unor softuri specializate am reusit sa descifram continutul textelor care rulau in momentul executarii fotografiilor pe ecranele calculatoarelor si ale plasmelor.
Cu aceasta ocazie am aflat ca in afara ordinii de zi transmisa oficial de Biroul de Presa de la Cotroceni, membrii CSAT au discutat si aprobat si alte documente cu caracter secret. Unul din ele face referire la "Planul centralizator de evacuare a populatiei si bunurilor materiale importante in situatii de conflict armat". Membrii CSAT au adoptat si o hotarare in acest sens. Proble­ma este ca potrivit informatiilor oficiale, difuzate de auto­ritatile competente, in urma unor analize si prognoze ale serviciilor de informatii, este putin probabil ca in viitorul apropiat (15-20 de ani), Romania sa fie implicata intr-un razboi.
Un alt document despre care am reusit sa aflam informatii analizand fotografiile descarcate de pe site-ul oficial al Administratiei Prezidentiale face referire la orga­nizarea si functionarea unui Centru National de Coordonare si Condu­cere a Interventiei in situatii de urgenta, lucru ce ne duce cu gandul la faptul ca autoritatile se pregatesc pentru un dezastru care va afecta Romania (un posibil cutremur cu intensitatea de peste 7 grade pe scara Richter-n.r.). La cateva zeci de minute dupa ce pozele care contineau date secrete au aparut pe Internet, acestea au fost modificate, in sensul ca textele care se vedeau pe plasme si pe ecranele calculatoa­relor au fost blurate, informatiiile nemaiputand fi vizibile.
Doru DRAGOMIR

No comments: