Pages

Thursday, June 26, 2008

Afara cu Creanga, vivat Plesu si Cartarescu

de Mircea Micu
Ministerul condus cu o vocatie de profesor suplinitor de catre un ministru cu nume de copchil din flori, si-a dat masura obtuzitatii si suficientei sale prin clientii (profesorii) consilieri pe care ii cultiva de ani de zile. Evident ca nu pe dai boje, adicatelea nu pe gratis.
O ceata zburdalnica de insi atinsi de morbul semidoctiei sau a suficientei timpe, au “elaborat”, dupa nopti de zbucium, un set de subiecte pentru bacalaureatul din acest an.Cu o inconstienta vecina cu prostia, au propus si au primit aprobarea pentru oficializarea subiectelor la limba romana stupefiind si revoltand majoritatea profesorilor de limba si literatura romana, care au protestat impotriva felului in care ele au fost “gandite” si formulate.Pe scurt, in biletele pe care le au la dispozitie absolventii din acest an, lipsesc cu desavarsire nume de prim rang ale literaturii romane.
Nici vorba de Creanga, Caragiale, Preda, Calinescu sau Nichita Stanescu, iar Eminescu este reprezentat cu indulgenta printr-un articol aparut in “Timpul”. Inventivii creatori de subiecte au introdus din prostie sau slugarnicie pasaje din Drepturile Cetatenilor din Uniunea Europeana, citate din Johnatan Scheele (!), fragmente din Raportul lui Vladimir Tismaneanu si alte elucubratii care par a se constitui intr-o gluma de prost gust.
Sunt prezenti, in schimb, filosoful Plesu si mult propulsatul Mircea Cartarescu cu texte mai mult sau mai putin reprezentative sau, in cazul Plesu, absolut ridicole. (Celor curiosi le stam la dispozitie cu citatele de rigoare!).
Pentru a ilustra superficialitatea cu care au fost concepute si selectate textele, precum si metodele de… “comunicare” a cunostintelor prin intrebari test, precizam ca poetul Spiridon Maria Casian din Iasi a fost declarat… femeie, iar asa-zisul istoric Neagu Djuvara, un om care a trait in jurul anilor 1500!
Orice comentariu este de prisos. In ciuda protestelor ferme a sute de profesori, a semnalelor din presa, cei de la Ministerul Invatamantului au ramas pe pozitii, stimulati si ocrotiti de acest ministru cu limbaj si cunostinte echivalente fostilor absolventi de facultati de la fara frecventa.
Cineva sugera ca singura solutie rezonabila este actionarea in Justitie pe motiv de… analfabetism si sabotare a literaturii nationale.

No comments: