Pages

Monday, June 23, 2008

Basescu la o intalnire de gradul trei sub codul "O lume intr-un timbru". Lumea Rusiei

Preşedintele Traian Băsescu a participat la lansarea unei emisiuni filatelice comune româno-ruse si aniversarea a 130 de ani de relatii diplomatice, ocazie cu care a dat asigurări că lucrurile vor evolua pozitiv în relaţiile dintre cele două ţări.

Eu inteleg ca baietii de la SIE si compania pregatesc vizita lui Basescu la Moscova - din pacate prin moduri cam penibile, dupa cum se vede - insa nu am inteles de ce nu mai exista nimeni in structurile astea care sa observe ca intalnirea de lins timbrul prieteniei si serbat scorul de 130 la 0 a fost fixata - ar fi trist daca chiar de partea romana - exact in ziua in care a fost pus in aplicare protocolul secret din Pactul Ribbentrop-Molotov si s-a hotarat practic declansarea ocuparii Basarabiei si a Bucovinei (NOTA: In ziua de 23 iunie 1940, seful Serviciului Secret de Informatii roman, Mihail Moruzov, ii solicita telefonic reprezentantului ministerului de Externe german, Manfred von Killinger, o intrevedere la Bucuresti. Biroului 1 de informatii al Sectiei a II a Marelui Stat Major emisese deja un avertisment sever privind iminenta unui atac al sovieticilor pe Frontul de Nord si de Est. In seara zilei de 23 iunie 1940, Friedrich Werner von der Schunlenburg, ministrul Germaniei la Moscova, este convocat la Kremlin de Viaceslav Mihailovici Molotov, comisarul pentru Relatii externe al Rusiei sovietice, care ii transmite ca solutionarea problemei Basarabiei nu mai ingaduie nicio amanare si trebuie pus in practica Protocolul secret al Pactului Hitler-Stalin. Ultimatumul sovietic a fost inmanat Romaniei pe 26 iunie iar trupele Armatei Rosii au invadat pamantul romanesc pe 28 iunie. 23 - 28 iunie: Saptamana Patimilor Romaniei. Constient de valoarea simbolica, Maresalul Antonescu nu a lasat sa treaca anul si, la 22 iunie 1941, a dat celebrul ordin "Ostasi, va ordon, treceti Prutul!". De ce n-au facut lansarea timbrului prieteniei pe 22 iunie; ca aniversarea celor 130 de ani de relatii diplomatice este, oricum, la 15 octombrie, cand, in 1878, a fost stabilita legatie si numit un reprezentant roman la Petersburg?!) Si Ungureanu se mai lauda si ca este istoric. Am vazut la Moscova ce misto au facut de el istoricii rusi: i-au dat copia xeroxata a dosarului unui prizonier roman in lagarele sovietice - Ion Popescu (numele ales special).
Nu asa se trateaza cu Moscova dupa cum nu in modul in care o face Bucurestiul se trateaza cu Washingtonul (sa mai amintim cazul Teo Peter?!). Orice putere, indiferent cat e de mare, respecta in primul rand, in relatiile cu alte state, demnitatea nationala. Guduratul nu poate fi o "politica nationala". Din pacate aceasta pare sa fie strategia pupincurista de iesire din criza a baietilor veseli care-i fac agenda presedintelui. Cu riscul de a se primi in schimb ceea ce administreaza orice om normal cand se satura de frecusul unui pudel de pantalon...

"Vă asigur că lucrurile vor evolua pozitiv în relaţia dintre România şi Rusia", a spus Băsescu, citat de Mediafax.
Înainte de discursul şefului statului, ambasadorul rus la Bucureşti, Alexandr Ciurilin, prezent la eveniment, i-a felicitat pe organizatori pentru "alegerea foarte reuşită" a temei emisiunii filatelice: "Ea reflectă un caracter absolut deosebit al relaţiilor dintre statele noastre. Noi suntem apropiaţi prin modul de trai, prin mentalitate. Majoritatea credincioşilor din România şi din Rusia sunt de credinţă ortodoxă şi cred că în acest timbru este reflectată anume această trăsătură comună. Eu aş dori să cred că faptul că această emisiune are loc în anul în care se sărbătoresc 130 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Rusia, noi ne aducem încă o contribuţie la întărirea relaţiilor tradiţionale de prietenie dintre popoarele noastre, pentru care au făcut foarte multe domnul preşedinte Băsescu şi preşedintele Putin", a spus Ciurilin (foto dreapta cu Basescu), citat si el de Mediafax.
In mod interesant, discursul presedintelui are introdusa aceeasi tema a "ortodoxiei care ne apropie", fapt descoperit, se pare, recent, de catre consilierii de la Cotroceni, dupa cum se vede din textul Presedintiei de mai jos. (A, era sa uit: exact acelasi lucru l-am concluzionat recent cu domnul ambasador, la o cina, unde am discutat si despre evenimentul "filatelic" ce urma sa se organizeze...)
Redau, de asemenea, mai jos, si mesajul Patriarhului, care si-a trimis doar un reprezentant - la fel ca si ministrul Culturii, pe Nitulescu - , pentru a intelege mai bine ce s-a dorit a fi manifestarea "O lume intr-un timbru": Lumea Rusiei.
Discursul preşedintelui României, Traian Băsescu, cu prilejul lansării emisiunii filatelice comune „România – Federaţia Rusă; 130 de ani de relaţii diplomatice – monumente ce aparţin Patrimoniului Mondial UNESCO”
(23 iunie 2008, Expoziţia Filatelică Mondială EFIRO 2008)

„Bună ziua,

Aş vrea să spun câteva cuvinte despre manifestarea în interiorul căreia se produce lansarea acestor două timbre. EFIRO 2008 este una din expoziţiile filatelice care dobândesc tot mai mult prestigiu. Faptul că la Bucureşti sunt prezente colecţii din 74 de ţări, circa 800 de colecţii, arată nu numai interes, dar şi respect pentru această latură a activităţii unui stat, emisunile de timbre. Îi felicit pe organizatori pentru efortul de a aduce colecţii de excepţională importanţă la această expoziţie.
Cu privire la emisunea de timbre româno-rusă, cred că este unul din elementele care marchează un alt tip de relaţii între cele două ţări. Avem 130 de ani de relaţii diplomatice între România şi Federaţia Rusă, 130 de ani în care relaţiile au fost adesea complicate. Evoluţiile din ultimii trei ani arată însă că ambele ţări doresc să clarifice nu relaţiile trecutului, ci viitorului. Discuţiile pe care le-am avut cu preşedintele Putin şi în 2005, şi anul acesta, arată voinţa ambelor părţi ca relaţia româno-rusă să devină o relaţie solidă, pragmatică, bazată pe interesul reciproc şi pe găsirea de soluţii în regiunea noastră, în regiunea Mării Negre.
Emisunea de timbre de astăzi cred că a fost excelent aleasă. A sublinit ceea ce ne uneşte cel mai puternic: ortodoxia. Suntem două popoare ortodoxe. A mai subliniat un lucru deosebit, faptul că ambele popoare sunt capabile să dea lumii, patrimoniului mondial, lucruri de excepţională valoare, fie că vorbim de biserica Sfântul Gheorghe de la Voroneţ, fie că vorbim de biserica Sfântul Dimitrie de la Vladimiri. Şi mai subliniază un lucru, faptul că suntem capabili să cooperăm în domenii sensibile. Timbrele, ca şi banii, au un puternic caracter naţional, faptul că autorităţile din cele două state au decis să emită o serie comună de timbre arată capacitatea şi deschiderea, capacitatea de a coopera pe de-o parte şi pe de altă parte dechiderea celor două state pentru cooperare.
Eu vă asigur că lucrurile vor evolua pozitiv în relaţia româno-rusă. Evenimentul de astăzi este un eveniment dintr-o serie largă de manistări dedicate celor 130 de ani de relaţii diplomatice între România şi Rusia. Ţin să mulţumesc domnului Adibekov Artiom Valerievici, director general al Companiei Marka din Federaţia Rusă şi doamnei Cristina Popescu, preşedinte director general al Romfilatelia pentru succesul acestei emisiuni filatelice.
Vă mulţumesc mult.”

Departamentul de Comunicare Publică
23 Iunie 2008

P A T R I A R H I A R O M Â N Ă
SECTORUL COMUNICAŢII ŞI RELAŢII PUBLICE
CENTRUL DE PRESĂ BASILICA BIROUL DE PRESĂ
P A L A T U L P A T R I A R H I E I
ALEEA DEALUL MITROPOLIEI 25, 040163 BUCUREŞTI IV, ROMÂNIA
Telefon: + 40 21 406 71 67 Fax: + 40 21 406 71 72
http://www.patriarhia.ro/
Nr. 4503/23 iunie 2008

COMUNICAT DE PRESĂ
În perioada 20-27 iunie 2008, în complexul expoziţional ROMEXPO din Bucureşti, se desfăşoară a IV-a ediţie a Expoziţiei Filatelice Mondiale EFIRO 2008, care marchează aniversarea a 150 de ani de la emiterea primelor mărci poştale româneşti – celebrele Cap de Bour – Moldova 1858.
În cadrul acţiunilor înscrise în programul EFIRO 2008, Romfilatelia a lansat astăzi, 23 iunie 2008, emisiunea filatelică comună România-Federaţia Rusă “Monumente ce aparţin Patrimoniului Mondial UNESCO – Biserica Sf. Gheorghe a Mănăstirii Voroneţ”, menită să marcheze împlinirea a 130 de ani de relaţii diplomatice.
La acest eveniment de o deosebită importanţă pentru filatelişti, la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor de stat, precum şi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, în numele Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preasfinţitul Vincenţiu Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal, a prezentat următorul mesaj:

Organizatorilor şi participanţilor la vernisajul Expoziţiei Filatelice Mondiale,
EFIRO – Ediţia a IV-a, Bucureşti, 2008
23 iunie 2008

În peisajul cultural contemporan al ţării noastre expoziţia filatelică anuală, aflată la a IV-a ediţie, reprezintă un reper de anvergură, cu pregnantă personalitate.
În anul 2008 acest eveniment este îmbogăţit, în mod deosebit, prin aniversarea a 150 de ani de la emiterea, în Moldova, în 1858, la numai 18 ani de la apariţia mărcii poştale, a primelor timbre româneşti cu reprezentarea heraldică a capului de bour, ajunse a fi, prin vechime, raritate şi semnificaţie, unanim considerate ca exemplare de mare valoare filatelică, pe plan intern şi internaţional.
Cu deosebită apreciere am primit vestea că, în contextul acestei ediţii aniversare a expoziţiei mondiale de profil din capitala României, ROMFILATEIA lansează o emisiune filatelică intitulată „Monumente ce aparţin Patrimoniului Mondial UNESCO”, a cărei primă serie este consacrată Bisericii Sfântul Gheorghe a Mânăstirii Voroneţ, renumita ctitorie din 1488 a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare.
Iar faptul că această emisiune filatelică, iniţiată, în comun, de România şi Federaţia Rusă, este legată şi de evenimentul împlinirii a 130 de ani de relaţii diplomatice reciproce, apare menit a completa cadrul general în care se înscrie această prestigioasă manifestare bucureşteană, prin constituirea unor punţi între trecut şi prezent.
Adresăm călduroase felicitări ROMFILATELIA pentru realizarea acestei expoziţii de remarcabilă expresivitate şi binecuvântăm pe toţi organizatorii şi participanţii la acest eveniment de seamă al vieţii noastre culturale şi diplomatice.
ss † DANIEL
PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE

BIROUL DE PRESĂ
AL PATRIARHIEI ROMÂNE

FOTO: Sorin Lupsa, http://www.presidency.ro/

No comments: