Pages

Friday, March 7, 2008

JALNICUL inTRUs

Ca raspuns la dezvaluirile privind paginile de limbi la dosul lui Ceausescu - pe care de abia acum recunoaste ca le-a adunat singur si le-a semnat tot singur - Traian Radu Ungureanu alias "TRU" da cu bata in omleta baltita pe care si-o prepara tot singur (vezi mai jos). Daca tacea, filosof ramanea (ca si pretenarul sau, Liiceanu). Nu am nimic cu el, ba chiar l-am aparat cand a fost scandalul cu BBC (desi, dupa, niste baieti bine de la BBC mi-au explicat motivele pentru care a fost dat afara: sunt foarte legate de "evadarea" lui din "lagarul socialist"), dar acum chiar intrece limita. Mi-aduc aminte de un articol de-al lui din Cotidianul despre cum da el "limbi libertatii" - expresia ii apartine. Se intitula "Oda lui Liiceanu, lauda lui Basescu, limbi Libertatii". Cred ca va dati seama: numele lui Basescu este cel in plus aici, bagat doar ca sa le serveasca schemelor; putea sa fie la fel de bine Nastase, daca era dupa ei. Oda la Liiceanu ramane si, acum, aflam si ce vrea sa zica cu "limbi Libertatii": era vorba de fapt de curul lui Ceausescu! Ha, ha, ha! Personal, mi-e mila de personajele astea. Nu cred ca o sa se mai faca bine...
A, sa va mai zic ce mi-a spus mie un batran securist, care, practic, mi-a confirmat ce sustineau "securistii" britanici: "TRU" vine de la Operatiunea inTRUziunea.
PS:
Ce uita politrucul limbist: anul 1987 este anul in care cativa muncitori cu demnitate se ridicau pe strazile Brasovului impotriva regimului comunist, adunand mii de oameni, curajosi, anti-comunisti, liberi! Nu ca el.
PPS: Si, ma mai intreb, daca tot sustine ca si-a obtinut dosarul de Securitate, CNSAS de ce nu a informat Civic Media pentru a completa lista "Voci Curate", conform obligatiilor legii. Si, mai mult: de ce nu i-l da lui Victor Ciutacu, pentru a-l posta pe blogul lui, asa cum a promis la emisiunea Alessandrei Stoicescu? Il "periaza" cumva? Ha, ha, ha!
PPPS (asta-i un nou partid): Ciutacu a lansat si un sondaj misto: Unde-i normal sa lucrezi in presa? la http://www.ciutacu.ro/articol-662.html (Eu am votat sincer: la "Viata Studenteasca", nene!)

Proiectul Omleta

lui Traian Ungureanu
Aparut in editia din 7 Martie 2008
In 1987, redactorul-sef mi-a spus sec: “Nu mai tine! Semnezi!”. Am incercat eschiva. A fost cum au vrut ei. Asa a aparut, in “Viata Studenteasca”, singurul articol doldora de ceausisme, sub semnatura mea.
Am copiat un pogon de citate din “Scinteia”, convins ca o sa apara, ca de obicei, nesemnate. Au aparut sub numele meu. Curind, am fugit din tara. De curind, mi-am recuperat o parte din dosarul de Securitate. Ofiterul care se ocupa de redactie a primit mustrare scrisa si a fost “prelucrat in fata colectivului”. Ceva tot am reusit.
Citiva angajati ai Antenelor lui Voiculescu cred ca povestea e mai complicata. Asa e. 1987 e un an mult mai interesant pentru miscarile Securitatii si ondulatia conturilor lui Felix decit pentru pataniile unui trepadus de la “Viata Studenteasca”. Nu ma apar. Dimpotriva, ii denunt, din nou, pe oamenii vechiului regim si pe fetii lor prosperi.
Discutam despre doua fidelitati. Despre formula prin care Iliescu l-a continuat si inmultit pe Iliescu, dupa 1989. Si despre formula in care, tot dupa ’89, copiii comunismului, printre care ma numar, si-au renegat tatal impus. Una dintre aceste formule e catastrofala pentru Romania. Priviti prin ochelarii antiradiatie: Romania e troaca solemna, cu loji pentru hoti. Atit de cavernos e cancerul mosit de Iliescu incit trecutul trebuie reasumat. Toti am fost condamnati la sansa de a fi comunisti. Mai bine acceptam. Nu ne-am fi dus tara in craterul ctitorit de Iliescu si ornat de Antenele lui Voiculescu.
Inapoi, la prezent. Vin alegerile. Citeva zeci de voci le stau in git. De undeva apare un petic de hirtie. Sebastian a fost turnator. Ungureanu, lingau. Liiceanu a plagiat. Tismaneanu e iudeo-mason. Patapievici delapideaza. Ziua are sase ore si cinci minute. Curtea Constitutionala confirma. Paunescu si Vadim sint puri. Lotul Basescu trece la impuri. Si-a pierdut dreptul de a judeca. Si ce scrie el? In total, citeva propozitii fixe: Romania a fost trasa pe sfoara de un puci si reamenajata ca parc de distractii oligarhic. Iliescu e o calamitate. PSD, un pericol neschimbat. Justitia, un atelier de tiparit invitatii la furt. Basescu e o sansa. Romania trebuie sa se occidentalizeze si sa fie cu ochii in patru la Rusia. Asta e tot. Are Antena alte pareri? Daca da, sa le declame. Deranjez? Sint obligat. Nu pot sa-mi vad tara vinduta si vinturata a doua oara.
Si mai inapoi, in viitor. In iarna lui 1985, mama prajea oua pe fierul de calcat. In casa erau 10 grade si gazele taceau. Nu ma pot lasa convins ca aceasta amintire trebuie rezolvata prin Gazprom. Cangrena nu se vindeca prin infuzii cu puroi proaspat.
Apropo de Omleta ’85, Antena intreaba de ce n-am devenit disident atunci. N-am stofa de martir. Asta nu explica de ce n-au ocupat ei locul de disident pe care eu l-am lasat liber. Si daca n-au putut atunci, de ce nu fac acum, in fiecare seara, emisiuni cu Doina Cornea si Vasile Paraschiv in loc de Cristoiu si Stan? Tema de baza nu e de ce n-am fost eu disident atunci, ci de ce nu pot fi acum, in conditii de “libertate totala”. De ce nu are voie grupul dereglatilor basescieni sa spuna ce are de spus, fara sa fie filtrat si calomniat? Cine se opune? Crescent, conturile, anii-lumina de puscarie restanta?
Fiti fara grija. N-am terminat. Abia incep. Mizeria ma energizeaza. Proiectul: o omleta nationala din suflete stricate si creiere scelerate. Pane! PC! Si CNSAS!

In foto: Liiceanu si Ungureanu intr-o scena de (maso)dragoste cu nabadai care l-a facut gelos pana si pe Siegfried (in fundal)

No comments: