Pages

Tuesday, February 26, 2008

Drama lui Costin - Moartea suspecta a unui ziarist

Deşi mă încearcă un sentiment greu, nedesluşit datorită ineditului său, consider că ar fi cazul să facem puţină lumină în moartea colegului şi prietenului nostru, Costin Bădoiu. Aş fi evitat cu plăcere aceste rânduri, preferând să aştern în faţa cititorilor câteva repere din viaţa şi activitatea acestui mare jurnalist. Din păcate însă, nici după moartea sa, Costin nu-şi găseşte liniştea, anumiţi „jurnalişti de bine“ târându-i familia într-un scandal numai bun de oblojit anumite răni ale unor politicieni mărunţi din Mehedinţi. În rândurile care vor urma, voi încerca să aduc în faţa cititorilor noştri, mulţi dintre ei probabil admiratori ai lui Bădoiu, câteva aspecte care pe noi, colegii şi prietenii săi, le considerăm cel puţin bizare, pornind de la modul în care s-a desfăşurat ancheta şi până la reacţia unor colegi de breaslă, erijaţi peste noapte în sfătuitori de taină şi anchetatori de week-end.
de Cosmin Pretorian - "Indiscret"

Costin Bădoiu a murit în braţele familiei Pârvănescu. Nimeni nu poate preciza cu exactitate ora, dar cert este că la 17.55 Costin era întins pe jos, în timp ce ultimele persoane care l-au văzut în viaţă, Pârvăneştii, aşteptau salvarea. „Nu mai respira şi cred că nici puls nu mai avea“, a spus joi dimineaţa Petriţa Pârvănescu. Costin plecase de acasă pentru a vorbi cu băiatul familiei Pârvănescu, Robi, unul dintre angajaţii pe care soţia sa îi avea la firma de cablu de la Eşelniţa. În timpul discuţiei cu soţii Pârvănescu, purtată probabil în bucătărie, se pare că el a primit un telefon şi a coborât la scara blocului pentru a vorbi cu un anumit Lae Vasilescu, una dintre persoanele care doresc să candideze la Primăria Băilor Herculane din partea Partidului Democrat-Liberal. Nimeni nu ştie cu exactitate ce au discutat cei doi, însă la întoarcerea sa în casa familiei Pârvănescu, Costin nu părea supărat. Discuţia a continuat în bucătărie, într-o notă veselă, susţine Petriţa Pârvănescu, până când, din senin, colegul nostru, aşezat pe scaun, a horcăit de două ori şi a rămas moale. Se pare că Radu Pârvănescu a intervenit prompt, scoţându-i limba pe care părea că şi-o înghite şi sunând la ambulanţă. În jumătatea de oră cât a durat până ce doctorii au ajuns la faţa locului, o perioadă imensă de timp având în vedere că în orice colţ al Băilor ai fi ajuns în partea opusă a oraşului în maximum zece minute, membrii familiei Pârvănescu susţin că au încercat să-l resusciteze pe Costin, făcându-i masaj cardiac şi stropindu-l cu apă şi oţet. Ajuns la faţa locului, medicul de pe ambulanţă s-a străduit o jumătate de oră să-l învie pe Costin, folosind şocurile electrice şi injectându-i adrenalină, însă, din păcate pentru noi toţi, era mult prea târziu.
Anchetă şchioapă
De aici încolo intră în scenă poliţiştii din Băile Herculane, care, în opinia noastră, fie habar nu au cum se desfăşoară o anchetă criminalistică, fie au dat dovadă de o rea credinţă vecină cu neglijenţa în serviciu. Primul sosit la faţa locului a fost Marian Măncescu, ofiţer la Poliţia Băile Herculane. Stătea în acelaşi bloc cu familia Pârvănescu şi astfel promptitudinea sosirii sale a surprins pe mai toată lumea. După Măncescu, la minute bune, a venit şi o echipă de criminalişti care, conform martorilor oculari, au făcut câteva fotografii, au stat de vorbă zece minute cu membrii familiei în a căror casă Costin a murit, şi-au făcut bagajele şi au plecat. În uşă, la insistenţele soţiei lui Costin, Carmen, poliţiştii au spus să-l ducă pe ziarist acasă sau la capelă pentru că a doua zi, joi, va veni un medic legist şi va efectua necropsia. Bizar este că nu s-au prelevat probe de la faţa locului, nu s-a interzis accesul străinilor în locuinţă şi nu s-a ridicat corpul lui Costin pentru a fi depus la o morgă autorizată. Toate aceste lucruri, fireşti în cazul oricărui deces firesc, au fost ignorate cu desăvârşire de oamenii legii. În acest sens, mărturie pot depune ziariştii care, la scurt timp după plecarea poliţiştilor, au sosit la faţa locului. Toată noaptea, Costin Bădoiu a stat pe două mese într-o capelă, păzit de un apropiat al familiei, deşi legea îi obliga pe poliţişti să păzească trupul neînsufleţit al ziaristului.
Până la rezultatele toxicologice, moartea este suspectă
După o noapte petrecută în lacrimi, membrii familiei Bădoiu s-au dus dis-de-dimineaţă la Poliţie, unde, cu stupoare, au aflat că necropsia nu se mai face în capelă, ci la Reşiţa, municipiul-reşedinţă al judeţului din care face parte şi staţiunea Băile Herculane. După lungi negocieri, oamenii legii au acceptat ca, totuşi, trupul colegului nostru să fie transportat doar până la Caransebeş, iar de la Reşiţa să vină un medic legist care să facă necropsia. Cu o maşină închiriată, familia şi noi, colegii săi, l-am dus pe Costin la Caransebeş, unde doctorul legist Toc a efectuat necropsia. Conform unui certificat preliminar, lui Costin i s-a descoperit un ulcer perforat cu hemoragie internă superioară şi o pancreatită. Cauza preliminară a decesului a fost hemoragia internă. Totodată, doctorul legist a prelevat şi probe toxicologice, care au luat drumul Timişoarei, pentru a se descoperi eventualele substanţe toxice administrate ziaristului. Pe scurt, acesta este filmul primelor 24 de ore de după moartea lui Costin Bădoiu. Trăgând linie, nu putem să nu observăm modul original şi departe de litera legii în care au acţionat poliţiştii din Băi, demersurile lor născând şi mai multe suspiciuni decât a creat moartea neaşteptată a colegului nostru. Poate că dacă oamenii legii îşi făceau cum se cuvine datoria, astăzi familia lui Costin şi noi toţi, colegii săi, nu ne mai gândeam că la mijloc poate fi o mână criminală, că cineva a reuşit să-i curme viaţa lui Costin.
Vom continua munca lui Costin!
Şi pentru că tot am ajuns la acest punct, ar fi bine de subliniat faptul că ziaristul nostru, unul dintre cei mai buni jurnalişti de investigaţii din Oltenia, avea o groază de duşmani, unul mai puternic decât celălalt. De la stânga la dreapta eşichierului politic, puţini oameni politici care au căutat alte căi decât cele legale pentru căpătuială au scăpat de peniţa ascuţită a jurnalistului. Nici dinspre partea economică a judeţului Costin nu se putea mândri cu prea mulţi prieteni. Anchetele sale au scos la lumină o puzderie de ilegalităţi din diverse domenii de activitate, de la Hidroelectrica şi până la CFR. Din acest motiv, suntem convinşi că multe au fost persoanele care au sărbătorit după trecerea colegului nostru în nefiinţă.Tuturor acestora, şi în special primarilor Oprescu (Băile Herculane) şi Armaşu (Şimian), le promitem însă solemn că le vom urmări cu atenţie activitatea. Considerând-o ca pe o datorie de onoare, vom avea grijă ca fiecare dintre personajele pe care Costin le supraveghea îndeaproape să se bucure de acelaşi tratament şi de acum înainte, chiar dacă ne va fi mult mai greu!
Dumnezu sa-l odihneasca in pace!
Cosmin Badoiu a lasat in urma si trei copii minori
Mai multe anchete ale lui Cosmin Badoiu la

No comments: