Pages

Monday, July 14, 2008

Fiecare moare singur

de Mircea Radu IACOBAN

În zbor săptămânile trec. Înfloresc teii. Ziua începe să scadă. Vara şi-a intrat în drepturi. Vin concediile, vacanţele, voiajurile... Cine să-şi mai amintească acea nenorocită zi de primăvară îngheţată, când sufletul lui Cezar Ivănescu a părăsit un biet trup chinuit, martirizat, spre a se întâlni undeva, în insula florilor Zante, cu umbra graţioasei treceri a lui Mihai Ursachi şi a celebra în ceruri, împreună cu Ioanid Romanescu, „poezia şi marii visători”, astfel refăcând, dincolo de hotarele acestei lumi, tripleta de aur a marii poezii ieşene? În zbor săptămânile trec şi constat că, deşi există cât se poate de clar două culpe, una morală, cealaltă medicală, ambele sever pedepsite de lege, nimeni nu întreprinde nimic!

Un mare poet român a fost ucis de două ori: odată sufleteşte, printr-un denunţ calomnios, şi a doua oară trupeşte, printr-o conduită medicală iresponsabilă – ei, şi ce? A fost înmormântat cu onoruri militare, gazetele au publicat necroloage... ajunge! Un adevărat strigăt disperat am primit, pe adresa redacţiei, din partea fiicei adoptive a poetului: „în această încercare sunt singură şi încărcată de o grea datorie morală faţă de Cezar Ivănescu (...) Încercarea de a afla adevărul este singura formă de supravieţuire pe care o pot accepta (...) Într-un fel, este şi o lecţie totală de morală, pe care o primesc cu umilinţă şi dragoste de la Cezar Ivănescu, de dincolo de moarte...”
Să n-o lăsăm chiar singură, atât de singură! Scrisoarea, tristă, demnă, impresionantă, se întinde pe mai bine de 5 pagini. Spaţiul rubricii nu îngăduie reproducerea integrală. Voi alege câteva pasaje semnificative. Primul dezvăluie atitudinea Uniunii Scriitorilor (care, între altele, n-a fost reprezentată la înmormântare şi a refuzat depunerea decedatului în sediul din Calea Victoriei, după cum şi directorul Muzeului Literaturii a uimit printr-un refuz similar - „Muzeul nu e capelă!”): „Am fost de faţă la discuţia care a avut loc în seara zilei de 4.02.2008 la sediul USR, unde Cezar Ivănescu era în greva foamei, între Cezar şi Nicolae Manolescu (...) tocmai plecare un echipaj al Salvării, iar Dl. Manolescu era foarte bine dispus şi se amuza, încurajându-l în derâdere: ’lasă, Cezare, nu ştii tu că aşa este Dinescu?’ Dl. Manolescu a ţinut-o tot în acest stil aparent jovial, lipsit de consistenţă şi de normalitate, cu toate că problemele care se puneau erau în fond foarte grave, de natură profund morală. Aceasta a fost reacţia conducerii USR la protestul unui scriitor important (n.n.: poetul cerea să vadă documentele care ar fi susţinut acuza de colaboraţionism) care nu a fost niciodată membru al nici unui partid, care nu a făcut nici un compromis...”
Mai departe, sunt evocate atacurile venite la sfârşitul lui 2007 de la Iaşi, care „au vizat debarcarea lui de la Editura Junimea”, şi, mai ales, ştirea difuzată de Agenţia Newsin la 29 ian. 2008, completată cu declaraţia lui M. Dinescu la TV: „este securist... să plece de la Editura Junimea!” Culpa majoră fiind considerată „crima medicală” de la Bacău, „unde, dintr-o operaţie banală (de hemoroizi), care ar fi trebuit să dureze 15 minute, i s-a tras moartea, după două zile în care a fost lăsat să zacă în stare gravă (...) şi nu a avut parte „de un tratament corect şi eficient, nu i s-au făcut nici măcar investigaţiile absolut obligatorii, nu a fost evaluat pre-operator, a fost supus unei anestezii generale despre care nu am ştiut nici noi, membrii familiei, dar nici Cezar Ivănescu, care a fost dus precum mielul la tăiere...” Cât despre atitudinea Filialei ieşene a USR, fiica poetului relatează: atunci cînd Cezar a cerut sprijin în disputa cu CNSAS (de fapt, doar cu Dinescu, fiindcă restul membrilor Consiliului s-au declarat străini de grava acuză), preşedintele Filialei Iaşi „i-a spus: Unde sunteţi, domnule Ivănescu? La Bucureşti? Vă sun eu înapoi imediat.”
Nu l-a mai sunat niciodată.
Fiecare moare singur.
Monitorul de Suceava

1 comment:

Anonymous said...

„Artistul trebuie să se situeze într-un plan absolut şi să descrie groaza pe care o trăieşte omul de rând, suferitor într-o lume condusă de proşti... După disoluţia acestei lumi a plutocraţiei şi a mafiocraţiei, veni-va, poate, şi Noua Era a noocraţiei... Până atunci însă artistul, ca bun creştin, trebuie să fie impotriva puterii, împotriva sistemului... El rămâne ultima salvare pentru omul de rând. El rămâne vocea libera care trebuie să urle în deşert chiar de-ar fi să-şi scuipe plămânii cu ultimul strigăt. De asta e artist. Că vrea să fie ca Dumnezeu, cum spunea Paul Klee, «doar lângă Dumnezeu îmi aflu locul!»... Păi, dacă stai lângă Dumnezeu, comportă-te ca Dumnezeu, ce mai contează că or să te omoare, doar e ştiut din Bhagavad-Gita, că nimeni nu poate să ucidă şi nu poate fi ucis...“ (Cezar Ivănescu, interviu, 1996)


In anul I Manolescu a fost exmatriculat din motive politice (parintii lui fusesera membri PNL si, se pare, simpatizanti legionari). Cu toate ca, in epoca, asemenea motive erau extrem de grave si insemnau o stigmatizare pe viata, in mod inexplicabil, incepand chiar din anul urmator, Manolescu e reabilitat si reprimit in facultate.CE S-A INTAMPLAT ATUNCI? Ce i-a facut pe satrapii anilor 50 sa-i ierte lucruri pentru care alti intelectuali deveneau niste paria? Mai mult,imediat dupa absolvire i s-a oferit un post didactic universitar- cand, cu tinichelele lui, nu i s-ar fi ingaduit sa profeseze in nicio forma si la niciun nivel de invatamant. In toata perioada comunista s-a bucurat nu numai de functii la reviste de prima marime,dar si de un prestigiu profesional recunoscut de comunisti (pentru ca tocmai ei i-l construisera), astfel incat era considerat principalul lider de opinie in domeniul literar.


Daca vreti sa aflati lucruri interesante despre Mircea Dinescu, cititi COMENTARIUL ultim intitulat STEFAN RADULESCU - MIRCEA DINESCU pe care-l gasiti la adresa:

http://www.ziarulcn.com/articol2846/%E2%80%9EDinescu-a-fost-complice-la-moartea-lui-Preda%E2%80%9C.htm

Despre MANOLESCU, despre atitudinea lui fata de deconspirarea colaborationistilor din USR si despre cum se comporta ca pe propria feuda la USR, cititi articolele lui Liviu Ioan Stoiciu, pe care le puteti accesa la:
http://www.tiuk.reea.net/lis.html
(Pe mana cui a incaput Uniunea Scriitorilor)
si la:
http://www.asymetria.org/modul
(În căutarea onoarei pierdute a scriitorului român...)