Pages

Wednesday, April 9, 2008

Basescu la Nasul

In aceasta seara, de la ora 20.00, B1 difuzeaza o editie speciala a talk show-ului "Nasul".


Invitatul lui Radu Moraru: Traian Basescu, presedintele Romaniei.


Emisiunea se va transmite in direct de la Teatrul Bulandra, sala Izvor.

Emisiunea a fost traznet. Discutia de dupa si mai si.
Am redat in ZIUA doar ce s-a putut, in ce ma priveste, legat de politica externa:

Basescu vrea sa renegocieze contractul cu Gazprom
Summitul Aliantei Nord Atlantice de la Bucuresti a fost un imens succes pentru Romania, sase din punctele Rezolutiei Finale a NATO vizand direct interesele tarii noastre in spatiul ei vital, al Marii Negre, a dezvaluit miercuri seara seful statului, Traian Basescu.
Presedintele Statelor Unite, George Bush, s-a aflat pe tarmul litoralului romanesc si pentru ca a dorit sa-si implineasca promisiunile de la Riga privind "extinderea frontierelor libertatii de la Marea Baltica la Marea Neagra", a aratat presedintele Romaniei, Traian Basescu, in emisiunea Nasul difuzata in direct la B1 TV miercuri seara. Vizele si cazul Teo Peter raman, totusi, probleme bilaterale SUA-Romania. In privinta vizelor, Basescu a afirmat ca "avem doua variante", ambele cu inconveniente ce tin de politica fata de UE sau SUA: sa asteptam o rezolvare a UE sau sa tratam direct cu SUA. Problema "Teo Peter se va rezolva", a aratat seful statului. El a explicat ca intarzierea in rezolvarea problemei este determinata tocmai de faptul ca partea romana, ca si familia muzicianului, nu considera satisfacatoare, pana la acest moment, solutia prezentata de partea americana. "Si pana nu va avea un nivel satisfacator pentru familia lui Teo Peter, n-o vom inchide, in relatia bilaterala, vom avea un contencios", a subliniat Basescu.
In ce priveste relatia cu presedintele rus, Vladimir Putin, si pretul actual al gazului provenit din Rusia, Basescu a dezvaluit ca, cel mai probabil in toamna acestui an, va face o vizita oficiala la Moscova, unde va incerca sa renogocieze un contract direct cu Gazprom, in conditiile in care acum Romania importa gaz prin intermediari. Vinovata de aceasta situatie este echipa Guvernului care a perfectat contractele de gaz cu Rusia in 2001-2002, a explicat Basescu, respectiv Dan Ioan Popescu si Iulian Iancu, fost secretar de stat in acea perioada. Seful statului s-a aratat multumit ca presedintele Putin a acceptat invitatia la dineul NATO-Romania de la Athenee Palace si, ulterior, la discutiile bilaterale care au durat 30 de minute in plenul delegatiilor si apoi, inca 25 de minute intre patru ochi. Basescu a mai mentionat ca relatia sa cu presedintele Vladimir Putin este de respect reciproc si ca cele doua parti isi inteleg pozitiile adoptate in interesul national al Romaniei si, respectiv, al Rusiei.
O alta referire la Rusia si Romania a vizat anumite "tonomate pe ruble" existente in presa romana. (Victor RONCEA)

No comments: