SCRISOARE CIRCULARĂ
către preacucernicii preoti din Mitropolia Clujului,
Albei, Crisanei si Maramuresului
Pentru a pune în aplicare recenta hotărâre a Sfântului Sinod în legătură cu posibilitatea preotilor de a candida ca independenti si de a ocupa astfel locuri în Consiliile locale sau judetene, Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului a decis următoarele:
1. În general, pentru protejarea titlului de noblete duhovnicească pe care îl presupune uniforma sacerdotală, preotii sunt sfătuiti să se abtină de la implicarea lor în organismele politice al statului, cum sunt Consiliile locale si judetene, participând la viata si bunăstarea cetătii în cadrul generos pe care li-l conferă vocatia harică si atributiile pastorale.
2. Cererea scrisă a unui preot de a candida pentru un loc în Consiliul local sau judetean trebuie să cuprindă declaratia, atestată de protopop si de inspectorul eparhial, că petitionarul este la zi cu obligatiile pastorale, inclusiv cele prevăzute în articolul 50 (a) din Statutul pentru Organizarea si Functionarea Bisericii Ortodoxe Române.
3. Chiriarhul locului poate acorda aprobarea candidaturii, de la caz la caz, cu avizul Permanentei Consiliului Eparhial, după verificarea conditiilor prevăzute în articolul 2.
4. Preotul candidat îsi va face campania electorală pe spese proprii, fără sprijinul moral sau financiar, direct sau indirect, al vreunui partid politic si fără implicarea energiilor parohiale (spatiul liturgic, Consiliul, Comitetul, Adunarea) sau a altor preoti locali sau vecini.
5. Chiriarhul care i-a acordat unui preot aprobarea de a candida are dreptul si obligatia de a urmări efectele acesteia:
a) Dacă preotul candidat a reusit să ocupe locul pe care si l-a dorit, el este obligat ca după fiecare sedintă a Consiliului respectiv să aducă la cunostinta Chiriarhului său agenda acesteia, cu temele votate de el pro sau contra. Dacă Chiriarhul constată că prezenta sau activitatea preotului într-un astfel de consiliu este neproductivă sau dăunătoare, el îi poate retrage aprobarea, iar acesta trebuie să-si dea demisia.
b) Dacă preotul candidat nu a obtinut voturile necesare intrării într-un astfel de consiliu, aceasta se consideră un vot de blam din partea societătii, care îi oferă un bun prilej de reflectie pentru viitor.
În ansamblul ei, Biserica Ortodoxă Română participă activ la viata si prosperitatea cetătii, în acord cu învătătura, traditia si morala crestină si în functie de trebuintele imediate si de durată ale poporului român.
Presedintele Sinodului Mitropolitan,
† BARTOLOMEU
Vineri, 14 iunie, ora 13.00, la Muzeul Unirii din Iași: Părintele Hariton
Negrea, Maica Justina Bujor, scriitoarea Magda Ursache și mărturisitorul
Marin Răducă participă la Conferința MOȘTENIREA PĂRINTELUI JUSTIN și
Lansarea de carte „DUHOVNICUL – 100 de ani cu Părintele Justin. 100 de
portrete de Cristina Nichituș Roncea”
-
“UNITATE, POCĂINŢĂ, ASCULTARE ŞI RUGĂCIUNE” Sub aceste cuvinte de foc
lăsate românilor de bunul Părinte Justin de la Petru Vodă, anul acesta
celebrăm Cente...
5 years ago
No comments:
Post a Comment