Pages

Tuesday, January 26, 2010

ROMANIA VORBESTE: Presedintele Colegiului Medicilor il contrazice pe Streinu Cercel in cazul Toni Tecuceanu. UPDATE: Fratele lui Toni, Paul Tecuceanu, in studioul B1 TV, la NASUL, de la 21.45

Aşa cum am anunţat, Adrian Streinu-Cercel, cel care conduce Institutul Naţional de Boli Infecţioase ”Profesor Doctor Matei Bals” din Capitală, a refuzat să acorde familiei lui Toni Tecuceanu copia dosarului medical complet al cârcotaşului invocând prevederile Legii nr. 46/2003 referitoare la drepturile pacientului. Totuşi, în legea respectivă nu se face însă vreo referire clară asupra caracterului confidenţial al informaţiilor, în cazul în care pacientul a încetat din viață, iar datele sunt solicitate de familia acestuia. Acest lucru este susţinut chiar de preşedintele Colegiului Medicilor din România, Profesor Doctor Vasile Astărăstoae, care a declarat pentru Evenimentul Zilei: “După decesul unui pacient, toate drepturile, inclusiv în ceea ce priveşte dosarul medical, se transferă către succesorii acestuia”.
Mai mult, seful Colegiului Medicilor din România recomandă familiei Tecuceanu: “Rudele care nu au primit actele cerute pot da în judecată Institutul sau pot reclama situaţia la Direcţia de Sănătate Publică ori la Ministerul Sănătații”.
Vasile Astărăstoae s-a arătat împotriva decretării stării de pandemie în România din cauza virusului AH1N1. “Sunt câteva aspecte care ridică un semn de întrebare. În primul rând, că s-a declarat această pandemie într-o perioadă de criză economică. Ori, în această perioadă se punea problema, mai ales în ţările donatoare, a fondurilor pe care acestea le alocă diferitelor instituţii internaţionale. Şi, deodată, s-a declarat nivelul 6, un nivel foarte periculos – şi, atenţie!, sunt ţări, ca de exemplu Franţa, care nu l-au recunoscut. În plus, toată această escaladare a gradului de alertă s-a făcut fără consimţământul miniştrilor sănătăţii din ţările membre O.M.S. Să fim bine înţeleşi. Există un nou tip de virus gripal. Este un virus A, printre primele identificate, care are particularitatea de a fi un amestec, la nivelul genomului, între virusul de la porci, cu virusul de la păsări şi cu virusul de la oameni. El se poate transmite de la om la om. Cu toate acestea, însă, modalitatea în care s-au luat măsurile de prevenţie nu este corectă. Eu zic că măsurile ce trebuiau luate erau măsuri raţionale: informarea populaţiei, spălarea mâinilor, evitarea locurilor aglomerate. De fapt, sunt măsuri de bun simţ pentru orice boală cu transmitere respiratorie. Opinia mea este că în momentul de faţă nu avem un antiviral eficient, iar cele care există sunt foarte costisitoare”, afirmă nu de mult preşedintele Colegiului Medicilor din România.

No comments:

Post a Comment