Pages

Sunday, November 22, 2009

BASESCU şi dreapta din România au câştigat primul tur al prezidenţialelor

Românii au spus „da“ la referendum şi „nu“ clasei politice parvenite

Primul tur al alegerilor prezidenţiale s-a încheiat cu victoria clară a preşedintelui în exerciţiu, candidatul PD-L Traian Băsescu. Potrivit exit-poll-urilor date publicităţii la închiderea urnelor, Traian Băsescu este câştigătorul primului tur al alegerilor prezidenţiale, fiind creditat cu 34,1% (CCSB) sau 32,8% (Insomar) din opţiunile electoratului. Potrivit aceloraşi exit-poll-uri, Băsescu se va confrunta în turul doi cu Mircea Geoană, candidatul PSD, creditat cu 30,9% (CCSB) sau 31,7% (Insomar). Marele perdant al primului tur este fără îndoială candidatul PNL, Crin Antonescu, care a obţinut, conform aceloraşi surse, 21,8% (Insomar) sau 22,1%(CCSB). În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi candidaţi, procentele lor n-au depăşit nici măcar 5%, semn că electoratul s-a maturizat şi nu-şi mai risipeşte votul ca-n anii trecuţi.
Dincolo de rezultatele în primul tur al alegerilor prezidenţiale, merită subliniat că românii au validat referendumul, prezentându-se în proporţie de peste 50% la votul pentru referendum. Potrivit Insomar, 76,5% dintre românii care au venit la vot au votat şi pentru Parlament unicameral şi 85,4% au votat pentru reducerea numărului de parlamentari la 300. De altfel, iniţiatorul referendumului, preşedintele Traian Băsescu, a declarat că „avem cel mai mare motiv de bucurie pentru că Parlamentul unicameral a fost validat. E o victorie împotriva clasei politice, care nu a vrut să răspundă solicitării electoratului“.
Băsescu a subliniat că nu vrea să acrediteze cåştigători pånă cånd BEC nu va da rezultatele precise. Candidatul PD-L a dat un semnal către PNL vorbind despre votul electoratului romån ca fiind unul de dreapta, voturile lui Crin Antonescu şi ale sale depăşind peste 50% din opţiunile electoratului. „Este un motiv extrem de serios ca oamenii politici să ţină cont de acest aspect în alcătuirea guvernului“.
Dezamăgit de rezultatele exit-poll-urilor, Crin Antonescu i-a acuzat direct pe moguli de sfidarea voinţei romånilor: „Domnule Vîntu, domnule Voiculescu, sfidaţi voinţa atåtor romåni! Rezultatul acestor alegeri nu e dat nici de Vîntu, nici de Voiculescu! Nu luaţi în seamă aceste sondaje mincinoase“, a declarat Crin Antonescu, din mijlocul susţinătorilor săi.
Din curtea sediului din Kiseleff, Mircea Geoană, secondat de Bunicuţa care adoptase pentru acest eveniment o şapcă de colhoznic, le-a mulţumit, ca la premiile Oscar, tuturor votanţilor contracandidaţilor săi. Probabil emoţionat că a reuşit să-l depăşească pe Crin Antonescu şi să intre în turul doi, Geoană a înşiruit veşnicele sale promisiuni electorale, de la pensii la redresarea economiei. În ciuda tuturor ţipetelor deontologilor din timpul zilei, de „fraudă-fraudă“, la finalul zilei, cånd mogulii au fost satisfăcuţi în parte de rezultat, s-a aşternut liniştea asupra acestui subiect. Doar Vadim a rămas să îngåne, ca o jucărie chinezească stricată, „fraudă-fraudă“.

Băsescu: Nu voi face negocieri subterane pentru viitorul Guvern

Traian Băsescu a declarat, duminică seara, după anunţarea exit-poll-urilor, că nu va face nicio negociere subterană pentru formarea viitorului guvern şi că va da prioritate soluţiilor politice pentru trecerea Executivului prin parlament.
„Vă asigur că în zilele următoare voi da prioritate soluţiilor politice pentru trecerea prin parlament a unui guvern. Romånia are urgent nevoie de guvern. În acelaşi timp, vreau să-i asigur pe români că, aşa cum am făcut întotdeauna, nu voi face nicio negociere subterană care să pună sub semnul întrebării mandatul meu 2009-2014“, a declarat Traian Băsescu.
El a ţinut să-i asigure pe români că tot ceea ce se va negocia şi se va discuta cu privire la formarea guvernului sau la susţinerea actualului guvern propus în parlament va fi „transparent şi binecunoscut de fiecare român“.

Oprescu: Nu cred că acest vot este o înfrângere

Candidatul independent la Preşedinţie, Sorin Oprescu, a declarat, duminică, după anunţarea rezultatelor exit-poll-urilor, că nu priveşte scorul obţinut ca pe o înfrângere, el declarându-se un om puternic, care va continua să îşi susţină cu putere mesajul.
„Nu cred că acest vot este o înfrângere. Sunt un om puternic, cu caracter şi voi continua să-mi susţin cu putere mesajul. Nimeni dintre cei care au venit alături de mine nu trebuie să se simtă dezamăgit. Dimpotrivă, lupta noastră va continua, pentru că este o luptă pentru o Românie normală“, a spus Oprescu. Oprescu a zis că a propus un model nou, al independentului care nu este tras de sforile de partid şi care nu vrea să care în spate spre Cotroceni clientele de partid şi „haitele de profitori“.
„Am vrut să atrag atenţia că România merge pe un drum greşit pentru că partidele au eşuat. Această campanie electorală a fost o luptă, din păcate nu o luptă dreaptă, pentru că în această campanie nu s-au confruntat numai candidaţi, cu faptele, proiectele şi caracterul lor. Unii, simţindu-se probabil mai slabi, au luptat cu arme otrăvite, cu sondaje false, cu expunere mediatică preferenţială, cu dezinformare, cu zvonuri şi cu scandal. Eu numesc asta laşitate şi o dezaprob, chiar dacă unora dintre ei le poate aduce victoria“, a subliniat Oprescu.
El a spus că mesajul a său a fost înţeles de foarte mulţi români. „Unii au venit la vot, şi vocea lor s-a auzit, alţii au venit la vot, dar opţiunea lor probabil se va pierde pe drum în numărătoarea patronată de maşinăriile de partid“, a comentat Oprescu.

PRM cere Curţii Constituţionale anularea alegerilor

PRM cere Curţii Constituţionale anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale, desfăşurate ieri, reclamând o „avalanşă inimaginabilă de fraude“.
„Domnule preşedinte Ioan Vida, având în vedere avalanşa inimaginabilă de fraude, abuzuri şi alte ilegalităţi săvârşite pe parcursul alegerilor prezidenţiale din ziua de 22 noiembrie 2009, Partidul România Mare vă solicită anularea acestora“, se arată într-un comunicat al PRM remis agenţiei Mediafax.
Conform PRM, în condiţiile în care România este membră a Uniunii Europene, dacă „aceste aşa-zise alegeri - care scandalizează o ţară întreagă - ar fi validate“, România s-ar face „de râsul lumii“, iar populaţia şi-ar pierde încrederea în democraţie.

Foto: Andrei Pungovschi / Mediafax

No comments:

Post a Comment