Pages

Wednesday, September 23, 2009

MINISTRUL CACARISIT PALEOLOGU, in lupta cu Catedrala Sfantul Iosif si Revista Memoria. In schimb, galeti de bani publici pentru Plesu, Manolescu si 22

ILARION TIU: T. Paleologu şi revistele de istorie

De ceva vreme circula un zvon – scriitorul Alexandru Paleologu a lasat un urmas demn de numele sau, care ar fi ministru al Culturii. Cine a auzit, fie si numai în treacat, de Conu' Alecu ar spune ca familia Paleologu este pe mâni bune, atâta vreme cât un vlastar al acesteia a ajuns demnitar de rang înalt al Statului. Este oare adevarat?
Despre Theodor Paleologu auzisem putine lucruri înainte de anul electoral 2008. Ceva de genul c-ar fi diplomat în tara vacii Holstein. Nu stiu daca este un lucru rau ca nu auzisem de existenta dumnealui – incultura mea sau insipiditatea ambasadorului cu nume bizantin? Pâna într-o zi, când pe casuta de e-mail primesc un mesaj de tip spam: „Un liberal nu este neaparat un membru sau un alegator al Partidului National Liberal. si nici al unui alt partid anume. El se defineste prin adeziunea la o filozofie liberala despre societate si printr-o atitudine de aparare a libertatii private si publice (...) Pe 30 noiembrie (2008, n.n.) batalia se va da între PDL si PSD. Diferenta este de doar câteva procente si fiecare vot conteaza. De aceea, pentru electoratul liberal votul util este votul PDL“. I-auzi dom'le, daca vrei sa fii liberal, voteaza cu Boc-Poc. Oare ce-ar fi zis onorabilul Con Alecu, în cazul în care Dumnezeu nu l-ar fi chemat la El, sa auda asemenea nazbâtie din gura feciorului sau? Nu cred ca l-ar fi cinstit militantismul „liberal“ într-un partid desprins din mult-hulitul FSN. Treaca-mearga, s-au mai vazut cazuri de schimbari de look politic. Ca doar Vladimir Tismaneanu înainte de a se pretinde democrat a fost leninist. Exemplele pot continua.
Revenind la domnul Theodor Paleologu, ne asteptam ca înalta demnitate în care a fost asezat sa-l responsabilizeze si sa duca mai departe ilustrul nume al familiei. Însa dumnealui a luat-o „din prima“ cu gafele, iar într-un exces de sinceritate i-a multumit lui Traian Basescu pentru „pleasca“ pe care i-a oferit-o de a deveni ministru al Culturii. Si, daca-i „pleasca“, ma doare-n palarie, vorba ceea. Cam asa se comporta Theodor Paleologu la postul sau. Ce-i pasa de nivelul culturii, de situatia artistilor si oamenilor de stiinta... Principala lui menire în biroul aflat în cladirea din curtea Muzeului Satului este sa serveasca „orbeste“ partidul care l-a uns demnitar (PDL) si pe conducatorul sau de jure, Traian Basescu.
Care-i formula? Începând din 2005, Guvernul a creat Administratia Fondului Cultural National, institutie autonoma care ofera finantari nerambursabile proiectelor culturale, subordonata Ministerului Culturii si Cultelor. AFCN-ul nu dispune de fonduri exorbitante, însa banii gestionati de institutia în cauza ajuta multe publicatii sa supravietuiasca. Nu întâmplator am folosit acest termen, întrucât în vremurile de criza pe care le parcurgem supravietuirea este vitala pentru o seama de publicatii cu un public restrâns, de specialitate. Care-i rolul unui ministru plasat într-o pozitie cheie? Sa finanteze DOAR periodicele care aduc servicii partidului din care face parte si Presedintele, în consecinta. Sau care sunt conduse de persoane aflate în anturajul celor doua entitati expuse anterior.
Asadar, în tabelul cu rezultatele sesiunii de finantare pentru reviste culturale 2009, gasim doua publicatii ale Institutului de Istorie a Religiilor condus de Andrei Plesu („Studia Archaeus“ si „Studia Asiatica“), revista „România Literara“ condusa de Nicolae Manolescu si revista „22“ editata de Grupul de Dialog Social. Studiile privind spatiul asiatic sunt foarte importante pentru cultura româna, trebuie sa recunoastem... Ca si investitiile în revista „22“, unde scriu majoritatea „intelectualilor lui Basescu“. Curata impartialitate politica, domnule ministru Paleologu!
Aceste publicatii vor supravietui, cu siguranta, crizei. Însa o serie de periodice, vitale pentru cultura româna, urmeaza sa se stinga ca o flacara aflata în bataia furtunii. Am sa amintesc numai câteva titluri din domeniul istoriei, care mi-au consolidat cunostintele de specialitate atât în facultate, cât si dupa: „Studii si Materiale de Istorie Contemporana“, „Dacia – Revue d'archéologie et d'histoire ancienne“, „Historical Yearbook“, „Anuarul Institutului de Istorie „G. Barit“, Cluj Napoca, Series Historica“, „Materiale si cercetari arheologice“, „Historia Urbana“.
O adevarata „golanie“ este excluderea de la finantare din fondurile AFCN a periodicului „Memoria – Revista gândirii arestate“. Timp de douazeci de ani, aici s-au publicat cele mai imortante marturii ale fostilor detinuti politic din perioada comunista. Rasfoind colectia „Memoriei“, generatia tânara poate afla cu lux de amanunte ce a însemnat comunismul în cel mai brut mod. De la suferinzii acestui regim, cei care si-au sacrificat tineretea si sanatatea pentru idealurile democratice. Ori, ce le ofera domnul Paleologu, în schimb: studii despre Asia. Haideti domnilor pedelisti, ca sunteti de tot râsul! Vorba strabunilor: „Cum de va mai tine pamântul?“.
[Citeşte articolul în Revista Cultura]]

Vezi si MAFIA CULTURNICA impusca din nou banul vaduvei. Grupul de interese MANOLESCU - PLESU si-a auto-acordat 120.000 de euro din FONDUL NATIONAL CULTURAL

No comments:

Post a Comment