Pages

Wednesday, June 3, 2009

BASESCU, criticat la sange de presa jurnalistilor evrei din Israel, originari din Romania. "Ziariştii israelieni nu uită!": "O vizita plina de gafe"

Cu supra-titlul "Ziariştii israelieni nu uită!", agentia Anima News, a ziaristilor evrei orginari din Romania, publica o critica acerba la adresa lui Traian Basescu si a vizitei sale in Israel. O voi reda mai jos:

Traian Băsescu în Israel, o vizită sub semnul întâlnirilor la nivel înalt, gafelor politice şi diplomatice, dar total ignorată de media israeliană

Marţi seara s-a încheiat vizita oficială efectuată în Israel de preşedintele român Traian Băsescu, la invitaţia omologului său israelian, Shimon Peres. Sosit în Israel duminică seara pe aeroportul Ben Gurion, unde a fost întâmpinat de ambasadorul României în Israel, Eduard Iosiper, preşedintele Traian Băsescu şi-a început oficial vizita duminică dimineaţa prin primirea fastuoasă pe care i-a făcut-o preşedintele Shimon Peres la reşedinţa sa din Ierusalim. Din delegaţia română au făcut parte ministrul de Externe Cristian Diaconescu, ministrul Turismului Elena Udrea, consilierul prezidenţial pentru minorităţi nationale Peter Eckstein Kovacs, deputatul Aurel Vainer, reprezentant al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din Romînia şi numeroşi ziarişti.
Deşi se vehicula de mult timp informaţia privind vizita pe care preşedintele român urma să o efectueze în Israel, o ştire oficială a fost transmisă cu doar câteva zile înainte de data sosirii lui Traian Băsescu în Ţara Sfântă, programul detaliat al vizitei nefiind difuzat nici până astăzi mijloacelor media din Israel. Chiar şi ziariştii români care fuseseră desemnaţi să-l însoţească pe preşedinte au fost informaţi oficial despre data exactă a plecării şi programul vizitei cu puţin timp înaintea deplasării. Unul dintre ziarişti a declarat agenţiei Anima News că li s-a spus că toată această "secretomanie" ar fi fost impusă de partea israeliană. O explicaţie cusută cu aţă albă, fiindca Israelul nu are nici un interes în blocarea unor informaţii privind vizita unui şef de stat şi mai ales a preşedintelui român, tocmai în acest an cand se marchează peste 60 de ani de prietenie neântreruptă între statul român şi cel israelian. În schimb, un oficial român, care a ţinut şi el să rămână anonim, a explicat agenţiei Anima News că toată această nesiguranţă privind data exactă a vizitei preşedintelui român s-a datorat situaţiei politice din regiune, a deplasărilor liderilor israelieni în SUA şi în Europa. S-a căutat, potrivit sursei amintite, să se găsească un interval de timp care să fie convenabil ambelor părţi. Ce-i drept o explicaţie mai plauzibilă, dar senzaţia generată a fost aceea a unei aşteptări din partea română ca nu cumva Israelul să facă, tocmai în timpul vizitei, vreun "pas greşit" într-una din cele două mari probleme cu care se confruntă la nivel internaţional, colonizarea şi conflictul iranian, pas care l-ar fi putut plasa pe preşedintele român într-o poziţie delicată faţă de prietenii săi SUA şi ţările arabe, pe de o parte şi Israel, al cărui oaspete ar fi fost, pe de altă parte. Trebuie recunoscut faptul că, în final, momentul a fost foarte bine ales, acalmia domnind în Orientul Mijlociu în aşteptarea evenimentul anului, vizita, peste cîteva zile, a preşedintelui Obama în Egipt şi mult aşteptatul său discurs.

Media israeliană a ignorat vizita preşedintelui român

Trebuie remarcat un foarte interesant fenomen mediatic. Pentru prima dată în Israel, vizita unui şef de stat nu a fost reflectată în nici un fel de mass media israeliană. Nici televiziunile, nici ziarele, nici agenţiile de ştiri, nu au transmis nici o informaţie referitoare la prezenţa preşedintelui Traian Băsescu în Israel. Într-o discuţie cu Anima News, un cunoscut ziarist israelian, care a ţinut să-şi păstreze anonimatul, a apreciat că după părerea lui, absenţa oricărei referiri media la preşedintele Băsescu nu are nici o legătură cu poziţia ziariştilor faţă de România şi români, ci este o expresia a faptului că, se pare, mass media israeliană nu a uitat declaraţiile preşedintelui român prin care acesta a eliminat practic Israelul de pe harta Orientului Mijlociu şi a consfinţit constituirea statului Palestina, de existenţa căruia nici măcar palestinienii nu ştiu. Remarca ziaristului israelian se referea la discursul preşedintelui Traian Băsescu, după vizita în Siria, discurs în care liderul român afirma la un moment dat că Siria are graniţă comună cu Palestina, afirmaţie prin care Israelul era practic sters de pe harta regiunii. La scurt timp după această declaraţie care a şocat întreaga lume, cu ocazia vizitei în România a preşedintelui palestinian Mahmud Abbas, la conferinţa de presă comună, Traian Băsescu, a evidenţiat din nou excelentele relaţii ale României cu... statul Palestina.
Printre protestele la afirmaţiile preşedintelui român, un mare răsunet l-a avut articolul semnat în cotidianul israelian "Haaretz" de istoricul Cellu Rosenberg, care nota în acest sens: "Pentru Băsescu, Siria se învecinează cu Iraq, Liban şi Palestina. Faptul că preşedintele român nu este o persoană educată este deja un lucru comun, dar te-ai fi aşteptat ca un fost căpitan de vas să ştie puţină geografie şi istorie. Să-i fi scăpat lui Traian Băsescu că nu există nicio ţara numită Palestina, ci una, desigur mai mică, numită Israel ?".
Se pare însă că de vină nu sunt numai lacunele istorico-geografice ale preşedintelui Băsescu. Pe site-ului Ministerului romîn al Afacerilor Externe figurează, negru pe alb...statul Palestina.

La întâlnirea cu israelienii originari din România, imnul şi steagul israelian au lipsit

Marţi, în jurul orei 12.00, preşedintele român s-a întâlnit la hotelul King David din Ierusalim cu reprezentaţii principalelor organizaţii ale evreilor originari din România care trăiesc în Israel, prilej cu care a înmânat distincţii unor înalte personalităţi ale acestei comunităţi. Adresându-se celor prezenţi, Traian Băsescu a punctat principalele momente ale vizitei sale în Israel, punând un accent deosebit pe stadiul evoluat al relaţiilor dintre Israel şi România, dar şi pe rolul important al israelienilor originari din România, cărora le-a mulţumit pentru menţinerea spiritului românesc în Israel. Primit cu aplauze de participanţii la această întâlnire, Traian Băsescu a discutat pe rând cu cei prezenţi.
Două momente au ridicat însă semne de întrebare în rândul israelienilor: înaintea ceremoniei de decernare a distincţiilor, a fost intonat imnul României, care, spre surprinderea generală, nu a fost urmat de imnul statului Israel, acesta din urmă fiind pur şi simplu a fost ignorat. Mai mult decât atât, pe podiumul pe care s-a urcat preşedintele Băsescu era arborat numai steagul României. Cel israelian...lipsea. Rigorile protocolului, la întâlnire nefiind prezentă nici o personalitate politica israeliană? Gafă diplomatică? Acţiune premeditată ? Neglijenţă?
Până vom primi o explicaţie din partea organizatorilor, rămân întrebările şi revolta participanţilor. "Este pur şi simplu revoltător". "Domnule aste întrece orice închipuire. O palmă pentru israelieni". "Când am constatat că nu este intonat imnul israelian mi-a venit pur şi simplu să părăsesc sala. Cu greu m-am abţinut". "Indiferent cine este vinovat, trebuie să răspundă". Acestea sunt numai o parte dintre reacţiile înregistrate de reporterii Anima News prezenţi la întâlnirea de la Ierusalim.

Pentru preşedintele Băsescu, d-na Livni este...d-l Litvi

Rămânând în domeniul remarcilor deplasate şi a gafelor, se impune menţionată gafa de proporţii făcută de preşedintele Băsescu chiar înainte de a se urca în avionul ce urma să-l transporte în Israel. Vorbind despre vizită şi despre personalităţile cu care urma să se întâlnească, Băsescu a confundat-o pe şefa opoziţiei israeliene Tzipi Livni, cu un bărbat, pronunţându-i greşit numele: "domnul Litvi".
De remarcat că nu este vorba de o ilustră necunoscută ci de fostul ministru de Externe israelian, care a candidat pentru funcţia de prim ministru al Israelului, numele ei şi fotografia apărând zilnic, de nenumărate ori în mijloacele media din întreaga lume, inclusiv în cea din România.
În orice caz, chiar dacă nu a fost pe deplin convins, preşedintele Băsescu a putut să constate personal marţi că este vorba de o femeie şi nu de un bărbat, în cursul întrevederii pe care a avut-o la Ierusalim cu Tzipi Livni. Nu se ştie încă dacă liderul român şi-a cerut scuze sau nu.
În schimb primirile oficiale au fost calde iar pe toate străzile din Ierusalim au fost arborate steagurile României.

Anima News, Nando Mario Varga

Si Gandul critica, in aceeasi nota, prestatia diplomatica a presedintelui Basescu, adaugand astfel pe aceasi linie de atac si Trustul lui Ronald Lauder, dupa cele ale lui Ringier si Voiculescu, front pe care se afla deja bine instalati si mai multi formatori de opinie:

VIZITĂ Periplul preşedintelui român în Israel a debutat cu o gafă
Şi, totuşi, Tzipi Livni e o doamnă!

Top 5 gafe de politică externă marca Băsescu

de Liliana RUSE 03 IUNIE 2009
Şeful statului român s-a întâlnit, ieri, cu liderul opoziţiei din Israel, Tzipi Livni, preşedintele Partidului Kadima, prilej cu care a aflat pe viu că este vorba de o doamnă, nu de un domn, aşa cum crezuse la decolarea de pe Otopeni
Politica externă pare să fie punctul slab al preşedintelui Traian Băsescu. Sau, cel puţin, punctul nevralgic pe care apasă adversarii politici sau comentatorii–specialişti. Fie că este vorba despre gafe „la vedere”, de protocol, fie că este vorba despre greşeli ce pot fi depistate doar de cunoscători – de genul citării greşite a unor paragrafe din tratate, erorile prezidenţiale au făcut deliciul presei. Ziarul Gândul vă prezintă un top cinci al gafelor lui Băsescu în domeniul politicii externe, nu în funcţie de importanţa sau impactul lor – greu de estimat în ochii publicului larg –, ci o ierarhizare în funcţie de data la care au fost comise.
1. Imediat după ce a încurcat sexul liderului opoziţiei israeliene, vorbind despre „domnul” Tzipi Livni, în loc de „doamna”, Băsescu a gafat, luni, la Muzeul Holocaustului, unde a mărturisit, senin, că a aflat de la soţia sa, Maria, că nu trebuie să vorbească în „Sala Numelor” de la Yad Vashem. „Am fost extrem de impresionat de această ultimă cameră. Soţia mea a vizitat-o şi m-a avertizat să am grijă să nu vorbesc în timp ce mă aflu în ea“, a spus Băsescu. „Sala Numelor“ este dedicată victimelor Holocaustului, în interior regăsindu-se dosare care conţin date biografice a trei milioane de persoane ucise în timpul Holocaustului. Este cea mai cunoscută sală din muzeu şi un loc de foarte mare importanţă pentru evreii din întreaga lume.
2. În octombrie 2008, Traian Băsescu s-a supărat foarte tare pe ambasadorul american Nicolas Taubmann, care, în discursul de adio, a făcut referire la corupţia din România. Replica preşedintelui a fost cel puţin disproporţionată: „Expresia ambasadorului este şi nemeritată, şi prea dură, şi eu n-o voi comenta mai mult decât rugându-l să privească în ţara dânsului, la sistemul bancar, (...) în care trezoreria Statelor Unite oficial pompează 700 de miliarde ca să acopere până la urmă lipsa de corectitudine a sistemului bancar. (...) Dar lecţii nu prea ar trebui sa mai primim, pentru că uitaţi-vă la cei care ne dau lecţii ce se întâmplă în ţările lor, exact în zona în care cinstea trebuie să fie totală, zona în care se lucrează cu banii”.
3.
În aprilie 2008, preşedintele a iscat un adevărat scandal în Israel, România ajungând să fie acuzată de antisemitism din cauza declaraţiilor sale neglijente. La întoarcerea din Siria, Băsescu a susţinut că această ţară se învecinează cu Irakul, Libanul şi cu „Palestina” - care nu exista oficial ca stat -, uitând în schimb să enumere Israelul.
4. În aprilie 2008, la summit-ul NATO de la Bucureşti, Traian Băsescu se pregătea pentru întâlnirea de la Neptun cu cel mai puternic om al planetei de atunci, George W. Bush. După îmbrăţişarea dintre cei doi şi tradiţionalele bătăi prieteneşti pe spate, Băsescu a uitat, din pricina emoţiei, să ofere, ca semn protocolar de politeţe, un buchet de flori Laurei Bush. Situaţia a fost „reparată” discret de un aghiotant, care i-a făcut semn preşedintelui şi i-a întins buchetul pentru doamna Bush.
5. În septembrie 2007, Băsescu l-a primit pe preşedintele azer Ilham Aliev, inaugurând, în Parcul Tei din Bucureşti, o alee şi o statuie reprezentându-l pe tatăl înaltului oaspete, Gaidar Aliev. În discursul său, Băsescu, l-a numit pe Gaidar Aliev – fost general KGB – drept „erou al poporului azer” şi a comparat câştigarea independenţei Azerbaidjanului – la care Aliev n-a avut nici o contribuţie – cu Revoluţia din 1989. Gaidar Aliev a fost condamnat de întreaga comunitate internaţională pentru abuzurile din timpul regimului său şi pentru trecutul său KGB–ist.

Parerea mea: cu exceptia fazei cu "eroul" nu vad nici o gafa.

Revenind la vizita in Israel, este de consemnat, totusi, un articol din Yediot Aharonot, cel mai important cotidian israelian, care remarca faptul ca Traian Basescu a vrut sa fie un emisar al Siriei in Israel, chestiune extinsa pe trei sferturi din acest articol, reproduse mai jos:

Message from Syria
Romanian president to Peres: Assad wants talks

After series of meetings with Arab leaders, President Basescu tells Israeli counterpart, 'Syria looking forward to renewing diplomatic talks with Israel… Not interested in being associated with Iranian image'
Roni Sofer
President Shimon Peres on Monday met with Romanian President Traian Basescu, who gave him a message from Syrian President Bashar Assad, saying, "He told me explicitly that Syria is looking forward to renewing diplomatic talks with Israel."
At the start of the meeting Basescu briefed Peres on his recent meetings with regional heads of state and political leaders, including Jordan's king and the presidents of Egypt, Syria and the Palestinian Authority.
He stressed that Romania was making efforts to study the different positions in the region in order to contribute to promoting peace and security in the Middle East. According to Basescu, Assad made it clear that "Syria is not interested in being associated with the Iranian image".
Peres responded to the Romanian president saying he was "certain that Assad is interested in severing Syria's association with Iran, but in practice – is not interested in disconnecting from Iran.
"Israel's hand is outstretched to peace, but if Assad thinks he can have the best of both worlds - to have the Golan Heights on the one hand and groom Hizbullah on the other hand – he is mistaken".
Peres continued to say that "even the Americans have decided to put Syria back on the list of terror-supporting countries".
The two leaders discussed the Israeli-Palestinian conflict and the mobilization of a peace process at length.
The Romanian president told Peres, "I do not want to interfere in Israel's internal affairs, but from all the meetings I have had, I've come to the conclusion that progress on the Palestinian plane, would be greatly helped by receiving support from the Arab world on the Iranian plane.

No comments:

Post a Comment