Idei de la lansarea raportului “Sansa Romaniei: oamenii. Reprofesionalizarea Romaniei II”
Aula Academiei Romane
Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane
Reprofesionalizare inseamna trecerea de la amatorism, de la diletantism, de la improvizatie la accentuarea rolului profesionistilor, al elitelor intr-o comunitate in care oamenii de stiinta si oamenii politici pot sa lucreze impreuna.
Mircea Geoana, presedintele Senatului
Nu fac parte dintre aceia care cred in defetismul sau in mitul neimplinirii romanesti. Fac parte dintre aceia care sunt optimisti irationali, care cred in destinul national si care cred ca, odata si odata, va trebui sa gasim in interiorul societatii nostre, asa cum zicea si Cristian Pirvulescu intr-un capitol, “compromisul democratic intr-o Romanie scindata social si politic”. As spune mai mult decat atat, intr-o Romanie care nu reuseste sa isi gaseasca deocamdata o candenta a ambitiei nostre nationale, trebuie sa fim o natiune de oameni mai ambitiosi. Constat cu preocupare ca atunci cand vin vremuri mai grele apar si cassandrele - cei care spun ca Romania este condamnata la subdezvoltare si la lipsa de progres.
ASR Principele Radu, reprezentant al Casei Regale a Romaniei
Profesionistul uneste, diletantul dezbina. Principala problema a societatii romanesti informate, democratice, libere si din ce in ce mai prospere este amatorismul care contamineaza cu dezbinare. In fiecare dintre domeniile vietii romanesti este urgenta nevoie de seriozitate, etica si pricepere. De mestesug, arta si stiinta. De capacitatea de a face bine un lucru, de a stapani propria indeletnicire. Profesionalism inseamna lucru de calitate, spirit de raspundere, altruism, respect, grija de a forma ucenici, iubirea de profesie, dedicatie si dorinta de a avansa in cunoastere.
Calin Georgescu, director executiv IPID
Marile personalitati ale scolii si stiintei romanesti au combinat din totdeauna doua insusiri fundamentale: excelenta profesionala si tinuta morala exemplara. Tinerii, dascalii si savantii de maine, au nevoie de modele de urmat. Asemenea modele exista si in Romania de azi, trebuie doar infatisate cu discernamant si responsabilitate.
Cristian Pirvulescu, presedinte Asociatia Pro Democratia (Nota mea - militant anti-crestin pentru eliminarea icoanelor din Scoli si a orelor de religiei si pentru casatoria intre homosexuali)
Daca profesionalismul nu va invinge incompetenta, riscurile ca din aceasta criza sa iesim prost sunt foarte mari. Responsabilitatea elitelor stiintifice este imensa in acest moment. Pentru ca ceea ce s-a intamplat in anii 30 ai secolului trecut a fost tocmai tradarea elitelor care s-au lasat captivate de ideologii periculoase si care in final au devenit instrumente ale acestora. Daca nu dorim ca istoria sa se repete, atunci este obligatoriu sa incercam o reforma radicala a modului de a privi constructia politica.(…) Daca nu vom opta pentru ratiune ci vom intra pe irational, iesirea din aceasta criza s-ar putea sa fie dezastruoasa.
Petru Dandea, vicepresedinte Cartel Alfa
Nu trebuie sa lasam la o parte insa reforma educatiei in sensul ei propriu. Aici as recomanda ministrilor educatiei sa se uite putin in directia de unde plecam, de fapt, in zona educatiei. Pentru ca este greu de crezut ca un profesor de fizica mai poate explica unui copil in clasa a VI-a ce este acel solid pe plan inclinat sau un profesor de istorie mai poate vorbi despre Istoria Romaniei, daca la finalul clasei a IV-a acel copil caruia i se adreseaza este, conform standardelor internationale, analfabet si nu intelege decat un text de tip pret sau reclama.
Dan Puric, actor si regizor
Romanul nu crede in contractul social. Putem face la contracte economice pana raspoimaine. Romanul crede intr-o stare de spirit. El coaguleaza in rostul lucrurilor. Dati acestui popor rostul.
Dr. Corneliu Zeana, Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca
Niciodata in Romania nu s-au alocat mai multi bani de la buget pentru sanatate si niciodata situatia nu a avut o evolutie mai proasta. Asta inseamna ca politica este defectuoasa, pentru ca acesti bani s-au scurs in alte directii si nu pentru rezolvarea problemelor existente in domeniul sanatatii publice. Avem printre cele mai reduse durate de viata din lume, mai mult de jumatate dintre copii bolnavi de SIDA din Europa se afla in Romania, tuberculoza este extinsa, bolile cardio-vasculare reprezinta 61% din mortalitate in timp ce in spatiul vest-european si nord-american reprezinta 31%, infarctul de miocard creste de la an la an in timp ce el a fost redus in tarile mentionate cu peste 50%.
Cosmin Gusa, fost presedinte PIN
Deprofesionalizarea politicului s-a produs in acest timp tocmai din cauza efortului pentru ascunderea adevarului, din cauza eforturilor de salvare personala a unor mediocri. Suntem intr-o plina dictatura a mediocritatii pe care o suportam si din care nu vad cum vom putea iesi.
Ilie Dumitrescu, Director al Institutului National de Statistica
Rolul cercetarii cantitative ramane valabil, dar cred ca ceea ce trebuie sa urmarim este calitatea cantitatii. Asta e ceea ce ne propunem prin profesionalizarea societatii. Ceea ce ne intereseaza pe noi este ca nu doar o parte a societatii romanesti sa beneficieze de avantajele stiintei si dezvoltarii, ci intreaga natiune.
Florian Colceag, presedintele IRSCA Gifted Education
Ne aflam in acest moment, istoric vorbind, intr-un triplu moment de schimbare de paradigma. Este momentul in care se schimba tehnologia, paradigma sociala se modifica ca o consecinta directa a dezvoltarii Internetului, iar paradigma comportamentala se transforma la randul sau datorita unui alt tip de relatie cu mediul. La aceasta tripla paradigma si la modificarile pe care le aduc crizele nu nu putem face fata decat prin aplicarea acestui principiu: crearea unei coalitii profesionale de coalitii profesioniste.
Dr. Pavel Chirila, prodecan Facultatea de Teologie Ortodoxa din Craiova
Astazi in mod paradoxal si imoral, as putea spune, fundatiile si asociatiile de binefacere, conform legii, prin tot ceea ce achizitioneaza si presteaza finanteaza statul cu 19%. In schimb statul nu ofera nici cea mai mica protectie sau sustinere financiara fundatiilor care preiau multe din nevoile unei comunitati. Cu cat fundatiile desfasoara activitati mai multe si mai ample cu atat statul castiga mai mult de pe urma lor. Aceasta este situatia trista a societatii romanesti privind protectia sociala.
11 martie 2009
Sursa: http://www.ipid.ro/wordpress/?page_id=21
Foto dreapta: Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discrimanarii, Ladislau Csendes - cel care a legiferat eliminarea Icoanelor din Scoli - ca invitat special al IPID. In sala, personalitati valoroase, inclusiv ale ortodoxiei romanesti, cum ar fi dl dr Pavel Chirila, unul dintre oamenii care mi-a deschis ochii asupra pericolelor acestei lumi, si pe care il pretuiesc enorm, spre deosebire de altii, care doar profita de pe urma sa si a naivitatii sale
Alte aparitii in presa:
New York Magazin - Georgiana Arsene/Carol Harsan - "O dilema: ce vor face diletantii de la Bucuresti"
Adevarul - Ion M. Ionita, "Criza de oameni"
Adevarul - Academia cere mobilizarea de criza
Gardianul - Principele Radu pledeaza pentru profesionalismul guvernantilor
Business Standard - Reprofesionalizarea Romaniei
Agerpres - Reprofesionalizarea Romaniei la Academia Romana
Ziare.com - "Geoana: cand vin timpurile grele apar Casandrele"
Anii vacilor slabe - 6 martie 2008
Formarea elitelor profesionale - 3 martie 2008
La Reprofessionnalisation de la Roumanie - 29 februarie 2008
Pentru reprofesionalizarea Romaniei e nevoie de proiecte solide - 12 octombrie 2006
No comments:
Post a Comment